Za Modulos, prilagodljivi stol, zanimaju se i Japanci

Nakon tri godine i tri prototipa, Matej Grozdanović s ocem stolarom, izradio je stol sastavljen od dijelova koji mogu mijenjati mjesta koji je na Kickstarter kampanji prikupio željenih gotovo 35.000 dolara

239
Modulos
Kreator Modulosa Matej Grozdanović

Priča o Modulosu, stolu čija je radna površina sastavljena od međusobno izmjenjivih kvadratnih ploča i kojemu se može mijenjati širina, dubina i oblik počela je u malom podstanarskom stanu kreatora Mateja Grozdanovića. „Trebao sam praktičan, ali ne preveliki stol. Znao sam da ću se prije ili kasnije seliti u veći stan i bila mi je šteta kupiti ili napraviti kvalitetan stol i koristiti ga kratko“, prisjeća se Matej.

Nakon što nije uspio ni preko interneta kupiti stol željenih osobina jer sličan proizvod nije nudio nitko, nametnuo se logičan zaključak da sam napravi modularni stol koji se kasnije može nadograditi.

Prvi Modulos nastao prije tri godine

„Najprije sam s ocem Draženom, koji je već treća generacija stolara u obitelji, počeo raditi za sebe. Ubrzo smo uvidjeli da takav proizvod ima više potencijala i tada je prije gotovo tri godine sve krenulo“, objašnjava Matej.

Nakon prvog prototipa 2015., slijedio je drugi 2016., pa u veljači ove godine i treći, finalni da bi krajem ljeta bila pokrenuta Kickstarter kampanja tijekom koje je Matej sa svojim timom prodao 34 stola ukupne vrijednosti gotovo 35.000 dolara. Današnji Modulos ima prolaz za kablove, držače za olovke, iPad i iPhone dockove i naposlijetku USB hub.

„Najviše smo stolova isporučili u SAD, dio je otišao u Veliku Britaniju, Nizozemsku, Irsku. Smatramo da je kampanja bila izuzetno uspješna jer su ljudi kupovali zapravo prilično skupi proizvod“, priča Matej.

Brojne mogućnosti

Dodaje kako zapravo nije problem samo u cijeni već i u činjenici da se radi o proizvodu koji nije brend. „Nitko do tada nije kupio takav stol da može svjedočiti o njegovoj kvaliteti. Kickstarter je bila velika stepenica koju smo uspješno prošli i koja nam je otvorila mnoga vrata“.

Najmanji stol koji su nudili na Kickstarteru sastojao se od šest modula i to je zapravo bio mali radni stol koji, ako se postavi na niže noge, može biti i solidan coffee table.

On se prodavao po cijeni od 650 dolara. „Ne može se odrediti koliki je stol najveći jer, ako strateški dodajete noge da drže težinu komponenti, moguće je izraditi stol duljine ulice“, priča mladi poduzetnik.

Planirane investicije

Svojom idejom nastalom iz osobne potrebe pokazuje kako se i u Hrvatskoj može ići naprijed, kako se može raditi bolje te zaposliti mlade u Slavoniji iz koje i sam dolazi.

Isporučeni proizvodi nastaju u virovitičkom Panonskom drvnom centru kompetencija u kojem Mateju i njegovom timu pomažu i oko razvoja proizvoda budući da je centar opremljen vrhunskom tehnologijom.

Tvrtka u kojoj nastaje Modulos tek je osnovana, a od početka sljedeće godine imat će dvoje zaposlenih. „Do kraja 2018. godine planiramo zaposliti još četvero djelatnika, a nakon toga planiramo investiciju u vlastiti razvojno-proizvodni pogon koji će biti smješten u Slavoniji, u Batrini. U tom bi pogonu mogli zaposliti još sigurno 10 djelatnika“, uvjeren je Matej.

Cilj – Japan

Za Modulos vlada veliki interes tvrtki, ali i privatnih osoba. Uskoro će ga biti moguće kupiti putem webshopa, a u tvrtki rade i na aplikaciji koja će ga prikazivati u prostoru i 3D formatu. Novac im je potreban za daljnja ulaganja u izgradnju brenda te razvoj proizvoda jer u planu imaju nove materijale i nove modele.

U Modulosu su trenutačno u pregovorima s velikim tvrtkama koje bi svoje urede željele opremiti ovim prilagodljivim stolovima. „Imali smo pozive i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a tržište na koje ćemo sigurno ciljati i koje je pokazalo ogroman interes iako tamo nismo prodavali je Japan. Oni vole praktičan namještaj, žive u malim stanovima, pa je za njih Modulos idealna priča“, zaključuje Matej.