Web aplikacija Pametnica potiče kreativnost i razmišljanje kod djece

Pametnica je nastala na osobnom iskustvu rada s mojom djevojčicom koja je dijete s teškoćama u razvoju, kaže autorica Irena Orlović

1377
Pametnica

Nekada se vjerovalo da je inteligencija nasljedna i nepromjenjiva; danas je znanstveno dokazano da nasljeđujemo samo skicu, a način na koji će se mozak djeteta graditi i razvijati ovisan je o interakciji s okolinom. Budući da se mozak najintenzivnije razvija u prvih sedam godina djetetova života, a djeca najbolje uče kroz igru, Irena Orlović stvorila je Pametnicu, web aplikaciju s materijalima koji potiču emocionalni i intelektualni razvoj djece u ranoj dobi.

Pametnica je nastala na osobnom iskustvu rada s mojom djevojčicom koja je dijete s teškoćama u razvoju. Počela sam ih izrađivati kada sam uvidjela da takvih materijala nedostaje, a web aplikaciju sam vidjela kao odličnu platformu na kojoj ih mogu ponuditi roditeljima”, tumači autorica Pametnice. Roditelji koji su radili s Pametnicom potaknuli su je da izradi materijale i u taktilnom obliku.

“Materijali su namijenjeni roditeljima i njihovom radu s djecom na poticanju govorno-jezičnog razvoja i predmatematičkih vještina”, dodaje Irena koja je ujedno vlasnica i urednica u nakladničkoj kući Harfa.

Aplikacija nudi praktične i raznolike vježbe, predloške za edukativne igre i zadatke za poticanje govornih mogućnosti, zadatke i igre za rano poticanje matematičkih sposobnosti, grupne igre, igre za zatvorene i otvorene prostore, pjesmice, priče te ideje za modeliranje.

Prva dva izdanja rasprodana, tiska se treće

Stvaranje novog oblika Pametnice prije dvije godine poklopilo se s natječajem Moj Zaba Start na kojem je ova poduzetnica osvojila 100.000 kuna. I ne manje važno, kako naglašava, dobila vrijedne savjete tijekom edukacije koju je prošla u sklopu natječaja.

“Trenutno je u tisku treće izdanje flash kartica Pametnice jer su prva dva koja je Zagrebačka banka poduprla rasprodana“, kaže Orlović. Dodaje kako je i prije natječaja “sama sa sobom” radila, crtala i brisala, ali nije dovoljno vjerovala u sebe. Potrebnu dodatnu sigurnost dala joj je financijska, ali i stručna pomoć bankara.

Uz pomoć Pametnice i igara koje donosi temeljenih na najnovijim istraživanjima djeca prevladavaju govorno-jezične teškoće, ona potiče kreativno-misaone procese, a autorica je uvjerena kako će u budućnosti uspješnu karijeru lakše ostvariti emocionalno jaka i kreativna djeca.

Suradnja sa Školskom knjigom

Svoj poduzetnički put započela je kao vlasnica i urednica nakladničke kuće Harfa objavljujući naslove za rad s djecom s teškoćama u razvoju.

“Kroz rad sam shvatila da nismo osviješteno društvo u tom segmentu i da nam nedostaje brojna literatura. Odgovarajuću literaturu sam potražila na njemačkom tržištu, proučila kako oni rade s djecom, prevodila njihove materijale i objavljivala u Hrvatskoj”, objašnjava svoj put Irena Orlović.

Njena izdavačka kuća uz brojne vanjske suradnike, zapošljava četiri osobe, objavljuje sve više knjiga i materijala, sve je više prepoznata u javnosti, a njihovi su naslovi u svim knjižarama Školske knjige.

“Putem interneta i na društvenim mrežama prati nas preko 50.000 korisnika”, dodaje.

Poslovni planovi za budućnost usmjereni su na prevođenje materijala Pametnice na njemački i engleski jezik i plasman na strana tržišta te neprestana edukacija svih uključenih u rad s djecom, posebno roditelja jer oni u najvećoj mjeri “oblikuju” svoje dijete.

Kreatorica Pametnice smatra kako je ona pravi dokaz da se i u Hrvatskoj može uspjeti vjerujući u sebe.