Kako se Beč suočava s ljetnom žegom

Austrijska se metropola već dugi niz godina bori protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje

103
Beč javna česma
Javna česma © Novotny-MA 31

Lipanj je i Bečane iznenadio ekstremno visokim temperaturama. Austrijska metropola već dugi niz godina bori se protiv klimatskih promjena i nastoji ublažiti njihove posljedice na život građana. U te je svrhe ovih dana postavljena tisućita javna česma s besplatnom pitkom vodom za građane i posjetitelje.

Sve česme su ravnomjerno raspoređene diljem grada te se mogu pronaći u parkovima, na stanicama javnog prijevoza i tržnicama. Dio česmi datira još iz doba Habsburške monarhije, a ostatak je nov, moderan i mobilan što omogućuje njihov razmještaj na druge gradske lokacije ovisno o potrebi.

>>Bečka poticana stanogradnja: Društveni stanovi za pola milijuna građana

>>Beč: Praznik rada u brojkama ili kako je raditi u Beču

Posebnost novih česmi leži i u činjenici da neke pritiskom na gumb raspršuju vodenu maglicu koja isparava i upija toplinu iz okoliša čime se snižava temperatura zraka. Fontane i vodena igrališta za djecu koja se nalaze u više gradskih četvrti također pridonose snižavanju temperature zraka i osiguravaju ugodnu mikroklimu.

>>Zelenim krovovima i fasadama protiv zagrijavanja

>>Parklet – zelene oaze na gradskim ulicama

Uz javne česme koje služe osvježenju, Grad Beč provodi i niz drugih mjera kako bi se ljetne vrućine lakše podnijele. Ozelenjivanje fasada, sadnja drveća i proširenje zelenih površina samo su neke od njih. Za provedbu tih mjera gradskim je četvrtima ove godine na raspolaganju 2,3 milijuna eura.