Satelitski dron će emitirati 5G signal iz stratosfere

Projekt HAP osmišljen je kako bi omogućio pokrivenost 5G signalom onih područja koja tradicionalni pružatelji mrežnih usluga ne pokrivaju. Satelitski komunikacijski sustav bi se 'usidrio' u stratosferi i omogućio brzu, učinkovitu i pristupačnu vezu

102
high altitude platform
[foto: Stratospheric Platforms]

Britanske tvrtke Cambridge Consultants i Stratospheric Platforms Limited (SPL) udružile su se kako bi razvile satelitski sustav koji bi preko stratosfere povezivao 5G mrežu na Zemlji. Projekt High Altitude Platform (HAP) osmišljen je kako bi omogućio pokrivenost 5G signalom onih područja koja tradicionalni pružatelji mrežnih usluga ne pokrivaju. Cilj je razviti platformu i komunikacijski sustav koji bi se ‘usidrio’ u stratosferi i omogućio brzu, učinkovitu i pristupačnu vezu.

Iako je polovica globalne populacije već povezana s internetom, postoji potreba za većom širokopojasnom povezivošću i telekomunikacijskim uslugama u slabo naseljenim i teško dostupnim područjima poput priobalnih područja, pustinja ili planina.

ITU Radio propisi (RR) definiraju High Altitude Platform kao komunikacijske sustave smještene u stratosferi, na 20 do 50 kilometara iznad Zemlje, i na određenoj, nominalno fiksnoj točki u odnosu na Zemlju. Osim omogućavanja bežične veze zadatak im može biti da provode daljinska istraživanja u nepristupačnim područjima. Riječ je, u stvari, o kvazi-stacionarnim platformama – bespilotnim zrakoplovima, zračnim brodovima ili balonima.

Signal s 20.000 metara visine

Četverogodišnji projekt dviju tvrtki sa sjedištem u Cambridgeu ulazi u završnicu. Umjetni satelit moći će prenositi signal s nadmorske visine od 20.000 metara s minimalnim utjecajem na okoliš zahvaljujući pogonskom sustavu na vodik s nultom emisijom. Antena površine tri četvorna metra teška je 120 kilograma, što omogućuje da bude pričvršćena na bespilotnu letjelicu i lansirana u stratosferu.

>>Bežična komunikacija na velike udaljenosti uz pomoć dronova

Platforma pokriva područje za koje bi bile potrebne stotine tradicionalnih 5G baznih postaja, što odgovara radijusu od otprilike 140 kilometara. To znači da bi 60 HAP-ova moglo pokriti područje veličine Ujedinjenog Kraljevstva i pružiti brzinu veze do 100 Gbps.

Uz niže troškove platforma bi trebala popuniti jaz u pokrivenosti razvijenih urbanih područja i slabo naseljenih ruralnih područja.

Testiranja su dovršena u rujnu, a lansiranje se očekuje 2024. u Njemačkoj.

Tehnički izazovi

Izvršni direktor SPL-a, Richard Deakin rekao je kako je “ova jedinstvena antena srce SPL-ovog stratosferskog komunikacijskog sustava”.

“Morali smo prevladati značajne tehničke izazove u dizajnu antene kako bismo omogućili velike brzine prijenosa podataka u specifičnom okruženju, gdje je snaga ograničena, gdje je težina kritična i gdje je hlađenje u rijetkom, stratosferskom zraku izuzetno teško.”

“Prije četiri godine SPL je Cambridge Consultantsu pristupio s ambicioznom vizijom: revolucionirati telekomunikacijsko iskustvo povezivanjem preko neba. Naša uloga bila je dizajnirati i izgraditi ovu ‘mega bazne stanice’ u stratosferi, a uzbuđeni smo što ćemo te inovacije u suradnji sa SPL-om nadograditi do komercijalne implementacije”, rekao je Tim Fowler, glavni direktor prodaje u tvrtki Cambridge Consultants.