Bežična komunikacija na velike udaljenosti uz pomoć dronova

Stratowave Connect je mladi startup – tvrtka je službeno osnovana u travnju ove godine - ali iza njegova tima stoji dugogodišnje iskustvo. Prije četiri godine poslali su sondu u stratosferu i ostvarili kontinuirani HD stream na udaljenosti od 40 kilometara

578
Stratowave Connect
Ivan Nikolić, Vilko Klein i Ivan Pelivan

Stratowave Connect jedan je od osamnaest timova treće generacije predakcelercijskog programa Startup Factory koji su prije tri godine pokrenuli Grad Zagreb i Zagrebački inovacijski centar (ZICER) s ciljem osnaživanja ekosustava za razvoj startup poduzetništva.

Stratowave Connect je mladi startup – tvrtka je službeno osnovana u travnju ove godine – ali iza njegova tima stoji dugogodišnje iskustvo u razvoju rješenja za bežičnu komunikaciju na velike udaljenosti. Za platformu su odabrali bespilotne letjelice.

Član tima Ivan Nikolić naglašava da se Stratowave ne bavi proizvodnjom dronova. “To nam nikada nije bio plan. Nama je dron platforma na kojoj pružamo naše rješenje.”

“Dalekometna bežična komunikacija i bespilotne letjelice su dva tehnološki odvojena područja, ali dronovi imaju sve veću komercijalnu primjenu”, pojašnjava Nikolić. “Naš projekt je korak naprijed u korištenju bespilotnih letjelica, ali i korak naprijed u razvoju komunikacija u Hrvatskoj, a vjerujemo i šire.”

Iza projekta stoje dvije tvrtke, Stratowave Connect i Intrens, odnosno tim od osam ljudi: Ivan Nikolić, Vilko Klein, Ivan Pelivan, Josip Kovač Levantin, Jasmin Juranić, Neven Dubravčić, Anton Novak i Zorislav Šojat.

Bogato iskustvo i komplementarna znanja

“Tvrtku Stratowave Connect osnovali smo u travnju Vilko i ja, Ivan (Nikolić) je u Intrensu, a ostali su vanjski suradnici”, priča Ivan Pelivan. Pojedini članovi tima međusobno se znaju već dvadesetak godina, a ostali su se pridružili preko zajedničkih prijatelja.

Vilko Klein 15 godina bavi se razvojem dalekometnih komunikacija, a 25 godina letenjem; Ivan Pelivan 20 je godina radio u logistici i inozemnoj prodaji TDR-a; Ivan Nikolić ima 20 godina iskustva u razvoju softvera i pet godina iskustva u vođenju visokotehnoloških razvojnih projekata i razvoju poslovanja; Josip Kovač Levantin voditelj je laboratorija za dronove zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti i komercijalni pilot Airbusa; Jasmin Juranić je doktorand na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje; Neven Dubravčić je stručnjak za marketing; Zorislav Šojat je profesor lingvistike i informacijskih znanosti zaposlen na Institutu Ruđer Bošković; Anton Novak također ima izuzetno iskustvo u operacijama s dronovima.

“Imamo komplementarna znanja iz elektronike, programiranja, mehanike…”, ističu Nikolić i Pelivan.

Od eksperimenta do komercijalnog proizvoda

Priča o Stratowave počinje još 2003. kada je dio današnjeg tima u partnerstvu s Ciscom i Institutom Ruđer Bošković umrežio Zadarski kanal prilikom sveučilišne regate. Umreženo je 16 brodova a pokrivena je površina od sto četvornih kilometara.

Iste godine, povodom svečanog puštanja u pogon računalne mreže Instituta Ruđer Bošković, napravili su video livestream iznad Zagreba i poslali prvi povijesni email iz zraka u Hrvatskoj.

U suradnji s Fakultetom prometnih znanosti 2010. proveli su eksperiment u kojem su uz pomoć zrakoplova pokrili radijus od 25 kilometara od mobilne zemaljske stanice (antene). Četiri godine kasnije poslali su sondu u stratosferu, na udaljenost 40 kilometara od antene. “Imali smo kontinuirani HD link na udaljenosti od 40 kilometara”, ističe Nikolić te dodaje kako je feed antene projektiran na FER-u.

“Prošle godine smo se našli i zaključili smo kako je došlo vrijeme da se to  komercijalizira”, kaže Nikolić, a Pelivan dodaje kako je 2003. i 2010. bilo prerano, ali prošle godine se “sve otvorilo”. “Prepoznali smo da je pravi trenutak. Zašto uspješne eksperimente ne pretvoriti u nešto profitabilno?”

Ideja o komercijalizaciji potekla je od Nikolića, koji pojašnjava kako je trenutak sazrio zbog toga što se privodi kraju regulatorno uređenje za primjenu dronova i automatiziranu kontrolu letenja.

“Na jednom sastanku na sasvim drugu temu Ivan i ja čuli smo da su rješenja za vezu s dronovima na udaljenosti od 20 km jako skupa, a da za vezu iznad 50 kilometara rješenja ni ne postoje, da je to nemoguće. A mi smo četiri godine ranije imali kontinuirani HD stream na udaljenosti od 40 kilometara, s visine od 32 kilometra iznad Zagreba”, prisjeća se Nikolić.

Problem ‘zadnje milje’

Prednost njihova rješenja je da se za ostvarivanje veze odnosno za slanje podataka putem bežične veze koristi internetski protokol. To je znatno jeftinije u usporedbi sa specijaliziranim video linkom ili satelitskom vezom.

“U komunikacijskim sustavima danas postoje s jedne strane hobistička ‘napravi sam antenu’ rješenja, a s druge su visokoprofesionalni sustavi kakve upotrebljavaju civilno zrakoplovstvo i vojska. To su skupi sustavi, vrijedni nekoliko desetaka tisuća eura. Između ne postoji ništa zato što ne postoji ni razvijeno tržište komercijalnih dronova. A tržište ne postoji jer regulativa još nije sazrela. Postoje neke male i srednje tvrtke koje na tržištu pružaju usluge utemeljene na bespilotnim letjelicama. Ali regulativa će uskoro biti tu i onda će tvrtke trebati svoje sustave umrežiti s internetskim i ostalim serverima.

Tu će im nedostajati komponente, rješenja i iskustvo da riješe problem ‘zadnje milje’, znači tamo gdje nemate 4G signal, tamo gdje treba jaki bandwith i gdje treba dosegnuti velike udaljenosti. Prvenstveno govorimo o preciznoj agrikulturi na područjima koja nisu pokrivena 4G signalom jer nisu naseljena, televizijskim kućama kojima treba jaki signal, virtualnoj stvarnosti te 4k i 8k prijenosu signala. To se preko trenutno postojećih linkova ne može”, tumači Nikolić.

Zašto dronovi

“Kvaliteta signala koji se danas može prenijeti komercijalnim 4G mobilnim mrežama, a kamoli specijaliziranim bežičnim mrežama, veća je od kvalitete televizijske slike. Mobilne mreže su sjajne i brže od našeg rješenja. Ali imaju problem: u zraku i iznad ruralnih područja pokrivenost je loša ili ne postoji”, dodaje. Dronovi pak mogu pokriti područja gdje mobilne mreže nisu razvijene i gdje nema signala.

“Naša jaka točka je da se cijela operacija prikupljanja i prijenosa podatak može odvijati u stvarnom vremenu, iako može raditi i offline”, rekao je Nikolić.

Stratowave je u fazi pregovora o zastupanju i partnerstvu s proizvođačem vrhunskih komunikacijskih uređaja – između ostaloga nudi rješenja za američku vojsku – i namjera je koristiti njihove komponente za rješenja dometa 100 i više kilometara.

“Samo rješenje razvijamo sami. Ali to nije rješenje na razini patenta, nego velikog znanja. Vilko zna sve tajne komunikacija i zna iz standardne opreme, koja je dostupna u slobodnoj prodaji, izvući ono što treba i sve posložiti tako da bude robusno i stabilno”, kaže Nikolić.

Projekt Stratowave Connect je ambiciozan i skup visokotehnološki projekt. Zato nastoje iskoristiti sve dostupne financijske instrumente.

Pokreni nešto svoje i ZICER

Vilko Klein, Ivan Pelivan i Ivan Nikolić iskoristili su potpore za samozapošljavanje, a projekt su prošle godine u studenom – prije osnivanja tvrtke – prijavili na natječaj ‘Pokreni nešto svoje’ koji organizira ACT grupa. Prijavljeno je bilo 350 projekata, a sedam finalista, među kojima je bio i Stratowave, dobilo je mentorske i novčane potpore.

“Bila su to prva sredstva koja smo dobili i to je ojačalo našu vjeru u projekt. Sredstva za samozapošljavanje su došla nakon toga. Bez jednih i drugih ne bismo došli do šest mjeseci poslovanja. Ne bismo vjerojatno ni započeli. No, sredstva dobivena na natječaju ‘Pokreni nešto svoje’ su ključna jer do njih je bilo puno teže doći. Natjecalo se više od 300 projekta i to ima posebnu težinu”, istaknuo je Pelivan.

“Prijavili smo se i na natječaj grada za malo poduzetništvo za proizvodni sektor na kojem nismo prošli. Ali to nam nije ostalo u lošem sjećanju jer nas je potaknulo da se dodatno pripremimo i ranije počnemo. To nas je pritisnulo da stvorimo tim. U listopadu smo se počeli dogovarati, napravili smo plan i krenuli u studenom”, dodaje Nikolić. “Radimo i dalje na tome da osiguramo organski rast jer posao u kojem jesmo je vrlo skup, zahtijeva jako puno investicija, puno rada i velike stručnjake.”

Tako je Startup Factory logičan nastavak priče. Prijavili su se i na natječaj PoC7 za sufinanciranje poduzetničkih istraživačko-razvojnih projekata kroz Program provjere inovativnog koncepta koji ide preko HAMAG-BICRO-a.

Dio poslovnog plana bio je i smještaj u Tehnološkom parku Zagreb, današnjem ZICER-u. “U ZiCER-u smo našli puno tvrtki s kojima dijelimo obostrani interes za suradnju. To nam je drago vidjeti, ovdje vrlo brzo postajete dio obitelji”, kaže Pelivan.

Na pitanje zašto dvije tvrtke, Nikolić tumači kako za Stratowave nije potrebno full time biznis development i programiranje. “Ja sam imao partnera iz Slovenije za rješenja vezana uz umjetnu inteligenciju pa sam otvorio vlastitu tvrtku s kojom radim software development i business consulting te prodajem UI rješenja mojih slovenskih principala. Istovremeno zajedno radimo na projektu za Stratowave.”

Prelazak iz faze prototipa u fazu testnog leta

Naši sugovornici kažu da su u pregovorima s velikim državnim tvrtkama, ali ne mogu govoriti o detaljima.

Što se tiče konkurencije, kažu da u SAD-u postoje tvrtke koje razvijaju slična rješenja. “U EU nismo vidjeli da netko radi nešto slično ovome što radimo mi. No, mogli bismo biti komplementarni s dosta njih. Dodirujemo se u mnogim stvarima, ali mi imao know-how koji nudi nešto više i malo viši raspon primjenjivosti tehnologije. Naša rješenja nisu ograničena na neku određenu branšu”, razlaže Nikolić. “Svaka tvrtka ima svoje specifičnosti, a naša rješenja prilagođena su pojedinom korisniku. Svakom klijentu se pristupa individualno.”

Ovih dana poletjet će i prototip koji će služiti za potrebe Stratowave.

“Naš dron je velik i moćan. On jest platforma za testiranje i razvoj, ali je i platforma na kojoj možemo pružati usluge. Kad je startup mali, onda je svaki mogući izvor prihoda poželjan”, dodaje Nikolić. “Zato imao vrhunsku profesionalnu kameru i sustav s kojim možemo testirati letne sposobnosti i prijenos podataka, a možemo i snimiti nešto po potrebi.”

Stratowave trenutno financira razvoj dva projekta, javljaju se na natječaje, planiraju plasirati na tržište rješenja iza kojih stoji 15 godina rada. “Otvoreni smo za suradnju. Postoje neki mali projekti koji bi mogli biti lijepa potvrda našeg umijeća da napravimo mala rješenja za velike agencije”, kaže Nikolić. Što se tiče budućih velikih partnera, vjerojatno će biti izrada po narudžbi, projektiranja rješenja.

“S ovom godinom planiramo zatvoriti etapu prototipa i krećemo u novu. Govorimo o testnom letu”, kaže Pelivan, a Nikolić ga nadopunjuje: “Imamo cijeli plan i strategiju. Sve dok možemo sami organski graditi svoju tvrtku, to ćemo i činiti. Imamo resurse za daljnjih 15 mjeseci”.

“Imamo u timu vrhunske stručnjake, imamo dobar projekt, imamo zainteresirane velike klijente, imamo partnere s kojima možemo izaći na europske projekte. Za sada nema razloga da prodajemo udjele u svojoj tvrtki bilo kakvim investitorima. Naša filozofija od početka je bila organski rast. Želimo stvoriti jedan lijep i uspješan startup i mislimo da imamo sve predispozicije da to napravimo”, zaključuju naši sugovornici.