Sedam grešaka kojima roditelji koče mentalnu snagu svoje djece

Studije pokazuju da mentalno snažna djeca nisu samo spremnija samostalno rješavati buduće probleme, nego je vjerojatnije da će se više posvetiti školi i svojim budućim poslovima

292
mentalnu snagu
[Photo by Katie E from Pexels]

Živimo sve stresnije. Bio nam je život stresan i prije Covida-19, a pandemija je podigla razinu stresa na višu razinu. U takvom okruženju važnije je nego ikada njegovati emocionalnu i mentalnu snagu svoje djece.

Studije, poput one objavljene u Journal of Adolescence, pokazuju da mentalno snažna djeca nisu samo spremnija samostalno rješavati buduće probleme, nego je vjerojatnije da će se više posvetiti školi i svojim budućim poslovima.

Roditeljima neće biti lako, ali izbjegavanje nekih uobičajenih pogrešaka može pomoći.

Potiskivanje osjećaja vašeg djeteta

Djeca moraju znati da je zdravo izražavati svoje osjećaje i razgovarati o njima. Kad roditelji svojoj djeci govore “Nemoj biti tako tužan/tužna zbog toga” ili “Nije to tako važno”, oni šalju poruku da osjećaji nisu važni i da ih je bolje zatomiti.

Na primjer, ako se vaše dijete boji tijekom glasne oluje, recite mu: “Znam da se trenutno bojiš”. Zatim ga pitajte što bi mu pomoglo da se osjeća bolje. Tako ćete ga poučiti da samo upravlja svojim osjećajima i da se nosi s nima.

Cilj je da ih potaknete na razmišljanje kako bi sami pronašli što im pomaže i što ih smiruje u određenim situacijama.

Uvijek ih spašavate od neuspjeha

Svakom roditelju teško je gledati svoje dijete kako se teško nosi s izazovima koje bismo mi za njega lako riješili.

Ali pokušajte sagledati situaciju iz drugog kuta. Ako vašem djetetu loše ide u školi, znate da ćete rješavanjem domaće zadaće umjesto njega samo pogoršati situaciju, jer ne možete biti s njim u učionici kada će morati samo rješavati zadatke.

Neuspjeh je veliki dio uspjeha. Ako djeca nikada ne dobiju priliku da se suoče s neuspjehom i izvuku iz toga pouke, nikad neće razviti ustrajnost koja im je potrebna da se ponovo podignu nakon neuspjeha i osove na noge.

Popuštate im

Djeca vole stvari, a roditelji im ih vole poklanjati. No, istraživanja pokazuju da kada svojoj djeci pružite sve što požele, kod njih se ne razviju vještine povezane s mentalnom snagom kao što je samodisciplina.

Želite da vaša djeca odrastaju znajući da je moguće postići ono što žele – ako za to rade. Roditelji mogu svoju djecu naučiti samokontroli postavljanjem jasnih pravila. Na primjer, da moraju završiti zadaću prije gledanja televizije ili igranja na računalu, ili da moraju obaviti neke kućanske poslove kako bi dobili džeparac (tako da si sami mogu kupiti što žele, znajući da su to sami zaradili).

Potičete ih da budu savršeni

Prirodno je željeti da vaše dijete bude ambiciozno i da bude najbolje u svemu. Ali život tako ne funkcionira. Postavljanje letvice previsoko može dovesti do problema sa samopoštovanjem i samopouzdanjem u kasnijem životu.

Gradite mentalnu snagu kod svoje djece postavljajući pred njih realna očekivanja. Čak I ako ih ne uspiju ostvariti, neuspjesi s kojima će se suočiti naučit će ih vrijednim životnim lekcijama i toma kako da idući put uspiju.

Pazite da im nikad ne bude neugodno

Mnogo je stvari zbog kojih bi se vaše dijete moglo osjećati nelagodno, pogotovo kada to uključuje neko novo iskustvo: kušanje nove hrane, sklapanje novih prijateljstava, bavljenje novim sportom ili preseljenje i pohađanje nove škole.

No, baš kao i iskustvo s neuspjehom, prihvaćanje neugodnih trenutaka može ojačati mentalnu snagu. Potaknite svoju djecu da isprobaju nove stvari. Pomozite im da započnu, jer je to najteži dio. Kad jednom naprave taj prvi korak, mogli bi shvatiti da to nije tako teško kao što su mislili da će biti – i da bi u tome čak mogli biti dobri!

Zaboravljate na granicu između roditelja i djeteta

Želite da vaša djeca donose vlastite odluke, ali isto tako ona moraju znati da ste vi glavni. Na primjer, ako odredite vrijeme do kada se vaše 12- godišnje dijete mora vratiti kući, pobrinite se da se toga pridržava svaki put (ili što je više moguće).

Djeca koja su mentalno jaka imaju roditelje koji razumiju važnost granica i dosljednosti. Popuštanje oko postavljenih pravila može dovesti do gubitka autoriteta i borbe za moć između vas i vašeg djeteta.

Ne vodite računa o sebi

Što smo stariji, sve je teže održavati zdrave navike – zdravo se hraniti, svakodnevno vježbati, pronaći vremena za opuštanje… Zato je važno graditi zdrave navike kod svoje djece.

Važno je također da zdrave navike primjenjujete pred svojom djecom. Na primjer, ako ste pod stresom zbog posla, recite djetetu: “Imao/imala sam naporan dan na poslu pa ću se opustiti uz kavu i knjigu”.

>>Pet stvari koje nikada ne biste trebali govoriti svojoj djeci ili u njihovoj blizini

>>Sedam savjeta kako organizirati rad od kuće uz djecu