Nova aplikacija za nadgledanje postizanja ciljne temperature od 1,5°C

Služba za klimatske promjene Copernicus razvila je aplikaciju koja može svakome pružiti uvid u trenutnu stopu globalnog zatopljenja

111
Copernicus

Besplatna aplikacija Službe za klimatske promjene Copernicus Europske unije jedan je od mnogih primjera kako programeri mogu stvoriti maštovite i inovativne nove načine za iskorištavanje besplatne i dostupne baze podataka Climate Data Store.

Copernicus je vodeći program Europskog programa promatranja Zemlje u kojemu se uz Službu za nadzor atmosfere (CAMS) nalazi i Služba za upravljanje klimatskim promjenama (C3S).

Služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) razvila je aplikaciju „Global Temperature Trend Monitor“ koja može svakome pružiti uvid u trenutnu stopu globalnog zatopljenja. To je samo jedan od primjera kako klimatski podaci koje Copernicus prikuplja i analizira mogu biti transformirani u raznolike aplikacije i za poslovanje i za društvo općenito.

Besplatna aplikacija omogućuje svima da trenutne promjene u globalnim trendovima prosječne temperature stave u kontekst ciljane granice od 1,5°C utvrđene Pariškim sporazumom.

Sporazum, koji su do sada potpisalo 196 država i Europska unija, ima za cilj ojačati globalni odgovor na prijetnju klimatskih promjena održavanjem globalnog porasta temperature u 21. stoljeću znatno ispod 2°C iznad predindustrijske razine i nastaviti s naporima na ograničavanju porasta temperature na 1,5°C. Broj zemalja koje su trenutno potpisale Pariški sporazum čini oko 79% globalnih emisija stakleničkih plinova.

Usporedba s predindustrijskim razdobljem

Aplikacija nudi ljestvicu za istraživanje promjena temperature u usporedbi s predindustrijskim razdobljem za bilo koju točku između 2000. i danas. Crvena linija – koja pokazuje prosječnu stopu zagrijavanja tijekom posljednjih 30 godina – produžena je u budućnost dok ne dosegne granicu od 1,5°C.

Ažurirana na mjesečnoj bazi, aplikacija pruža grafiku gotovo u stvarnom vremenu izvorno iz posebnog izvješća Međuvladinog panela za klimatske promjene (IPCC), „Globalno zagrijavanje od 1,5°C“.

Znanstvenici i tehnološki stručnjaci koji žele razvijati ovakve aplikacije mogu pronaći praktičan način za to, pristupanjem i preuzimanjem podataka ili korištenjem ugrađenog okvira s alatima, za izradu aplikacija izravno na mreži.

Podacima se može pristupiti ručno putem grafičkog korisničkog sučelja (GUI) ili korištenjem sučelja aplikacijskog programa (API) C3S Climate Data Store. C3S-ov API pruža programski pristup svim podacima dostupnim u njegovoj trgovini klimatskih podataka. C3S API stranica nudi objašnjenja i primjere kako koristiti sučelje za lak pristup podacima za poticanje inovativnih rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama.

Sami programi nadovezuju se na alate dostupne u Climate Dana Store instrumentariju. Za sve aplikacije korisnici mogu pristupiti kodu koji stoji iza aplikacije, klikom na karticu „Izvorni kod“, kao i korištenjem opće dokumentacije o alatu.

Podizanje svijesti o klimatskim promjenama

„C3S pruža besplatne klimatske podatke koje svatko može koristiti za razvoj aplikacija, a nadamo se da ćemo potaknuti inovacije među tehničkim stručnjacima i programerima.”, istalnula je Freja Vamborg, viša znanstvenica u Službi za klimatske promjene Copernicus.

Naši podaci i primjeri mogu se koristiti na sve načine za podizanje svijesti o klimatskim promjenama i za poticanje komercijalno održivih rješenja za prilagodbu klimatskim promjenama. Omogućavajući našim podacima jednostavan i slobodan pristup, vanjski programeri aplikacija dobivaju početne blokove za izmišljanje vlastitih aplikacija, bilo za širu javnost ili industrije poput energetike i poljoprivrede.

Aplikacije koje mogu iskoristiti promatranje Zemlje i klimatske podatke kako bi pomogle i industriji i društvu igrati će važnu ulogu u pomaganju da se prilagodimo našem planetu koji se mijenja. “

„Za kreiranje aplikacije Global Temperature Trend Monitor, koristimo jednu procjenu temperature iz skupa podataka ERA5, koristeći se i izvorno objavljenim 1979. za predstavljanje podataka, kao i nedavno objavljenim proširenjem koje skup podataka proširuje na 1950-te. Korištenjem ovog skupa podataka možemo lako redovito ažurirati aplikaciju i koristiti je kao ilustraciju ili vodič da bismo otprilike vidjeli u kojem smjeru idemo “, dodaje.

Svestranost C3S podataka o okolišu ilustrira niz drugih aplikacija stvorenih kroz okruženje alata usluge.