Radiochirurgia Zagreb
Predstavljanje suradnje Radiochirurghije i Siemensa Healthineers (2)

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb postala je AI Rad Companion – Siemens Healthineers referentni centar za primjenu umjetne inteligencije u planiranju radioterapije i radiokirurgije, istaknuto je jučer na konferenciji za novinare u Svetoj Nedelji.
Predstavljajući tu suradnju ravnatelj Radiochirurgije Dragan Schwarz istaknuo je kako je Hrvatska druga najlošija europska zemlja po smrtnosti od tumora. Upozorio je kako tumor može biti najteža bolest, ali i najlakša – ako se otkrije na vrijeme te da njegov tim bira tu opciju.

Radiochirurgia Zagreb je međunarodno certificirani centar za izvođenje radiokirurških zahvata. Iako se bolnica nalazi u prostoru nekadašnjeg shopping centra Hoto Villa, šetajući njezinim hodnicima imate osjećaj da ste miljama udaljeni od hrvatskog zdravstva. Bolnica postoji sedam godina, a više od pet godina u liječenju koriste umjetnu inteligenciju (engleski artificial intelligence – AI). Schwarz je napomenuo kako su u tom razdoblju obavili više od 10.000 zahvata te da imaju jako dobre rezultate, pogotovo kod karcinoma otkrivenih u početnoj fazi.
“Umjetna inteligencija skraćuje vrijeme otkrivanja bolesti, daje veću preciznost i sigurnost, kako pacijentima tako i liječnicima. Ona 30 do 50 % može ubrzati cijeli proces liječenja“, pojasnio je.

Umjetna inteligencija donosi do sada neviđene iskorake u dijagnostici i liječenju tumora.

Zadnju odluku donose liječnici

Schwarz je predstavio dva nova Siemensova aparata: fuzijski ultra HD MR uređaj snage 3 Tesla – Magnetom Vida i ultra HD PET CT uređaj Biograph Vision 600 s revolucionarnim tehnološkim karakteristikama koje redefiniraju granice snimanja. Spojem njihovih snimaka dobiva se uvid u stanje organizma i pojedinih organa.

“Softver pomoću umjetne inteligencije pronalazi sumnjive lezije, točno ih lokalizira unutar organa, mjeri veličinu i volumen te uspoređuje s ranije napravljenim snimkama dajući informaciju da li se prema određenim kriterijima radi o regresiji ili progresiji bolesti. Uz to, AI daje i puno dodatnih podataka o stanju organizma. Zahvaljujući njezinoj visokoj osjetljivosti značajno je smanjena mogućnost previda lezija ili promjena što nam daje dodatnu sigurnost. Nakon toga liječnici provjeravaju sve što umjetna inteligencija pokazuje i interpretiraju podatke“, konstatirao je Schwarz.

“Iako je AI jako precizna i strahovito brzo uči, nije bezgrešna, te tek u rukama iskusnih radiologa i liječnika ona ima svoje puno značenje. Liječnici su ti koji donose zadnju odluku”, istaknuo je.

Zahvaljujući umjetnoj inteligenciji, dijagnostičkim postupcima se može vidjeti metabolička aktivnost već u svega 3 milimetra velikim lezijama.

Inovacije u dijagnostici

Predstavljene dijagnostičke metode čine velik iskorak u hrvatskoj medicini jer se ta tehnologija koristi u vodećim svjetskim medicinskim centrima, a Radiochirurgia ju u ovom dijelu Europe jedina koristi. Hrvatski nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća dodatno je učinio aktualnom potrebu precizne analize malih lezija, a ovim se dijagnostičkim postupcima metabolička aktivnost može vidjeti i na lezijama od svega 3 milimetra.

To domaćim pacijentima donosi nove mogućnosti u borbi protiv raka. Naime, u Radiochirurgiju oni mogu doći i na uputnicu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Ipak, nije sve ružičasto.

“Nažalost, naša dijagnostika tj. radioterapijski zahvati nisu dostupni preko uputnice HZZO-a“, rekao je Schwarz prilikom obilaska bolnice dodavši kako ta usluga nikad nije ugovorena iako su je zatražili. “Hrvatskim pacijentima dostupan je određeni broj radiokirurških zahvata, a procedura je takva da HZZO odobri nbroj zahvata za jedno razdoblje, a kad se taj broj „potroši“ onda se opet treba zatražiti nova kvota”, pojasnio je.

“Tako je teško raditi i naša je želja da i pacijenti i mi imamo neku sigurnost te da znamo vremenske okvire“, istaknuo je Schwarz dodavši da je njihovo da predlože tehnologiju, a na Ministarstvu zdravstva i HZZO-u je da se odluči.

Liječenje pacijenata iz BiH bez limita

No, zanimljivo je da se u bolnici liječe pacijenti i iz susjedne Bosne i Hercegovine na trošak njihovog državnog zdravstvenog osiguranja. “Imamo potpisan ugovor za liječenje pacijenata iz BiH bez limitiranog broja i takav način nam je puno prihvatljiviji”, ustvrdio je Dragan Schwarz i pojasnio kako bolesnici radije biraju ustanovu u kojoj se govori njima razumljivim jezikom jer jezik može biti velika prepreka u komunikaciji oko tako osjetljivih tema. Podsjetio je i da od početka rada surađuju s bolnicom u Klaićevoj ulici te da djecu oboljelu od karcinoma liječe potpuno besplatno, na vlastiti trošak.

Inače, na konferenciji za novinare bio je i neurokirurg prof. dr. sc. Josip Paladino. Sa svojih 73 godine i dalje uspješno radi svoj posao i ne namjerava u mirovinu. Schwarz je istaknuo da takvi stručnjaci kod njih mogu raditi “sve dok trepću”.

Direktor Siemens Healthcarea Neven Carev prisjetio se kako je suradnja s liječnicima iz Radiochirurgije počela prije 10 godina, prije osnivanja bolnice, te da je predstavljeni ugovor kruna njihove suradnje. “Iznimno smo ponosni da pomažemo u tome da se pretrage mogu standardizirati te da liječnici s većom preciznošću mogu potvrditi dijagnozu. Iako se trenutačno radi samo o jednom softveru, suradnju ćemo sigurno proširiti”, istaknuo je Carev.

Do sada je u razvoj specijalne bolnice Radiochirurgia Zagreb uloženo više od 35 milijuna eura, a širenje i inovacije najavljuje se i za razdoblje koje dolazi.

Foto galerija: Zinka Kocijan