Europski IT prioriteti u 2019: Poslovne aplikacije

Computer Weekly istražio je koje su najpopularnije poslovne aplikacije u Europi, koji su najpopularniji modeli implementacije i najpopularnije aplikacije koje se primjenjuju u modu softvera kao usluge

129
poslovne aplikacije

U infografikama prikazane su najpopularnije poslovne aplikacije koje se koriste, najpopularniji modeli implementacije i najpopularnije aplikacije koje se primjenjuju u načinu rada SaaS (softver kao usluga). Istraživanje su proveli zajedno ComputerWeekly.com, ComputerWeekly.de i LeMagIT.fr. U istraživanju je sudjelovao 451 ispitanik u četiri regije:

  • Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska (UKI)
  • Franscuska
  • Njemačka, Austrija i Švicarska (DACH)
  • Ostatak Europe

Najpopularnije poslovne aplikacije

najpopularnije poslovne aplikacije

U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj najviše se ulaže u CRM, računovodstvene aplikacije i aplikacije za ljudske resurse. U njemačkom govornom području i Francuskoj ERP je i dalje ključna aplikacija u poslovanju.

Najpopularniji modeli primjene

najpopularniji modeli primjene

U zemljama njemačkog govornog područja vidljiva je snažna tranzicija prema uslugama u oblaku (PaaS, SaaS, multi, Hybrid). U Francuskoj, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu uskoro će svaka druga tvrtka ulagati u Paas (platforma kao usluga) i SaaS (softver kao usluga).

>>Kapitalna ulaganja u IT gube na važnosti zbog clouda

Implementacija u SaaS modu

implementacija u SaaS modu

CRM je neprikosnovena aplikacija kada je riječ o primjeni softvera kao usluge. U zemljama pretežno njemačkog govornog područja model softvera kao usluge sve više se primjenjuje za analitičke aplikacije i poslovnu inteligenciju, u Francuskoj za aplikacije Big Data, a u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj poduzeća se sve više okreću računovodstvenim aplikacijama u oblaku.