Google će svima omogućiti besplatan prijelaz s Hangoutsa na Chat u 2021.

Iako Chat nije prava zamjena za Hangouts jedan na jedan, nudi niz dodatnih funkcionalnosti za grupne razgovore i timski rad. Chat će, zajedno s uslugama Rooms i Meet, biti integriran u aplikaciju Gmail u sklopu migracije Googleova Workspacea

140
google
[Izvor: Google Press]

Googleova strategija oko aplikacija za razmjenu poruka trenutno gotovo da ne postoji. U stvari, ono što postoji je vrlo zbunjujuće za korisnike. Tako postoje Hangouts – aplikacija za razmjenu poruka; Meet – aplikacija za istovremenu (timsku) komunikaciju više sudionika koja je nastala u okviru Hangoutsa i razvila se u poseban proizvod; Chat – aplikacija za poslovnu komunikaciju; Duo – aplikacija za video chat…

No, čini se da bi se stvari mogle popraviti iduće godine. Već je neko vrijeme poznato da će se Hangouts ugasiti, a Google je prošlog četvrtka najavio da će svim trenutnim korisnicima Hangoutsa omogućiti da se u prvoj polovici 2021. godine besplatno prebace na Chat – koji je prvotno trebao biti samo usluga za razmjenu poruka za poslovne korisnike po uzoru na Slack.

Pri tome je važno napomenuti da će Chat biti besplatan za sve korisnike. Naime, trenutno za pristup toj usluzi morate biti pretplatnik na G Suite / Workspace.

Iako Chat nije prava zamjena za Hangouts komunikaciju jedan na jedan, nudi niz dodatnih funkcionalnosti za grupne razgovore i timski rad odnosno razmjenu datoteka i zadataka, kao i nove sigurnosne alate. Chat će, zajedno s uslugama Rooms i Meet, biti integriran u aplikaciju Gmail u sklopu migracije Googleova Workspacea.

Nepoznati rokovi

Google je najavio da će automatski prebaciti sve razgovore, kontakte i povijest Hangoutsa u Chat, ali nije objavio nikakve detalje o tome. Konačan termin mogao bi se ponovo odgađati, poručuju iz Googlea. Nije poznato ni kada će Google prisiliti sve da migriraju i zauvijek ugasiti poslužitelje Hangoutsa.

Ako Hangouts upotrebljavate s uslugom Google Fi (usluga koja podržava telefonske razgovore, slanje SMS poruka i širokopojasni pristup internetu putem mobilnih i WiFI mreža), podrška za Hangouts ukida se početkom sljedeće godine. Korisnici usluge Google Fi mogli su iz Hangoutsa telefonirati i upravljati svojim tekstualnim porukama. Te funkcionalnosti će se sada prebaciti na Googleovu aplikaciju Messages.

Slična tranzicija očekuje i korisnike usluge Google Voice. Za glasovne pozive I tekstualne poruke korisnici Hangoutsa će ubuduće biti usmjereni na aplikaciju Voicea. Podrška za Voice unutar Hangoutsa ukida se također početkom sljedeće godine.

Za sve korisnike u SAD-u i Europi mogućnost telefonskih poziva iz Hangoutsa ukida se početkom sljedeće godine, a grupni pozivi prebacit će se u studenom na Meet.

Sve ove najave zvuče prilično komplicirano, no za to je zaslužan Google koji sam sebi stvara probleme. Prije nekoliko godina ideja je bila prebaciti sve korisnike Hangoutsa na Googleove aplikacije Allo i Duo, a poslovne korisnike na Chat i Meet (ili kako su li se već tada zvale navedene usluge). No, Allo je propao, a Duo koristi vrlo malo ljudi. Tako je Googleu ostao nezavidan zadatak da zastarjelu platformu Hangouts održava još neko vrijeme, dok ne pripremi prijelaz na moderniju. U međuvremenu su sve toliko zakomplicirali da više nije jasno razumiju li uopće korisnici što se dešava.