Kako izbjeći najčešće greške u govoru tijela prilikom intervjua za posao

Loš kontakt očima, loše držanje, previše ili premalo smiješka, vrpoljenje,, pogrešan izbor odjeće i mlitavo rukovanje uobičajene su pogreške koje činimo prilikom razgovora za posao. Evo kako ih izbjeći

325
govor tijela
[Photo by Tima Miroshnichenko from Pexels]

Većina nas se za razgovor za posao priprema na isti način: istraži tvrtku,
potraži na Googleu “kako odgovoriti na uobičajena pitanja”, uvježba glasne i jasne odgovore na uobičajena pitanja i nada se kako će razgovor proći što bolje. Ali rijetko razmišljamo o tome kako ćemo se predstaviti potencijalnim budućim poslodavcima.

Govor tijela značajan je pokazatelj vašeg samopouzdanja i razine komfora koju osjećate u određenoj situaciji. Govor tijela i dojam koji ostavljate može vam povećati ili uništiti šanse za dobivanje posla. U nastavku možete saznati više o šest uobičajenih pogrešaka u govoru tijela koje biste ubuduće trebali izbjegavati.

Loš kontakt očima

Pravilno održavanje kontakta očima jedna je od najvažnijih vještina koju treba savladati za razgovor za posao. U izvještaju tvrtke CareerBuilder iz 2018. godine navodi se da 67 posto od 2500 anketiranih menadžera za ljudske resurse smatra kako je loš kontakt očima glavna pogreška kandidata na razgovorima za posao kada je riječ o govoru tijela. Nešto starija studija iz 1979. godine otkriva kako ćemo ljude koji održavaju duži kontakt očima vjerojatnije doživljavati kao inteligentne i vjerodostojne.

To ne znači da biste trebali cijelo vrijeme intenzivno zuriti u svog ispitivača. Uspostavite kontakt očima prilikom upoznavanja odnosno početnog rukovanja. U razgovoru pokažite osmijehom toplinu i izbjegavajte prečesto lutanje pogleda i žmirkanje.

Loše držanje

Uvijek se držite uspravno. Povremeno se nagnite prema naprijed kako biste pokazali interes.

Uspravno držanje neće doprinijeti samo tome da izgledate samopouzdanije, nego će vam pomoći i da se osjećate tako i da se bolje vladate prilikom intervjua. Studije su pokazale da će osobe koje sjede uspravno vjerojatnije biti prepoznate kao osobe sa snažnim voditeljskim vještinama, dok one s pogrbljenim držanjem djeluju kao da su pod stresom.

Previše ili premalo smiješka

Za uspješan razgovor osmijeh je važan, ali to nije tako jednostavno. Osmijeh na početku i na kraju intervjua, uz suzdržanost tijekom intervjua, ostavit će dojam da ste pristupačni i simpatični.

Bitna je ravnoteža. Ponašajte se prirodno i nemojte pretjerivati. Jednostavan je trik da pokušate svoju energiju i ponašanje uskladiti sa sugovornikom.

Vrpoljenje

Ako se previše vrpoljite izgledat ćete zabrinuto i nervozno, pa bi ispitivač mogao posumnjati u vaše samopouzdanje. Suzdržite se od napasti da vrtite prstima ili – još gore – da se igrate predmetima u blizini.

Zadržite li mir, prikazat ćete se samopouzdanim i sposobnim vođom.

Ako vam je teško zadržati mirnoću, vježbajte odgovarati na pitanja što smirenije ispred zrcala.

Pogrešan izbor odjeće

Sve što imate na sebi, od odjeće preko dodataka koje nosite pa sve do cipela (uključujući i vašu frizuru), također čini vaš govora tijela.

Detalji su bitni, zato dobro razmislite o tome kako želite izgledati na razgovoru. Jesu li vam cipele ulaštene? Jeste li se tuširali tog jutra? Jesu li boje odjeće koje ste odabrali prenapadne ili su prikladne za posao koji želite? Ako sumnjate, odaberite nijanse plave ili crne, ali klonite se ničega previše napadnih ili dosadnih boja poput narančaste i smeđe.

Mlitavo rukovanje

Rukovanje je prvi i posljednji dojam koji ćete ostaviti na razgovoru za posao. Prema studiji s Beckman instituta, snažno rukovanje može umanjiti negativan dojam ili učiniti pozitivnu interakciju još boljom.

Još jedan savjet: na kraju razgovora snažno rukovanje popratite prodornim pogledom i s nekoliko lijepih riječi. To može biti nešto jednostavno, na primjer: “Hvala vam što ste odvojili vrijeme za sastanak sa mnom, [ime intervjuera]. Zaista se radujem da ćete mi se javiti.”