Zbog curenja podataka Google+ gasi se četiri mjeseca ranije

Zbog sigurnosnog propusta Google će u narednih 90 dana isključiti Google + API i ubrzat će planove za gašenje cijele mreže. Umjesto u kolovozu, Google+ bIt će ugašen u travnju.

u 5:42 Zadnja izmjena: 11.12.2018 u 19:30
183
google

Google planira ugasiti svoju društvenu mrežu Google+ četiri mjeseca ranije nakon što je priznao novu pogrešku zbog koje su ugroženi podaci o 52,2 milijuna korisnika.

Između ostalog, propust je omogućio programerima aplikacija da pristupe korisničkim imenima, adresama elektroničke pošte, zanimanjima i podacima o dobi korisnika, iako su profili bili označeni kao privatni, objavio je Google u ponedjeljak.

Pogreška je nađena u aplikacijskom programskom sučelju (API) društvene mreže. Riječ je o alatu koji programerima aplikacija omogućuva da ekstrahiraju informacije kako bi mogli integrirati svoje aplikacije s Googleovim uslugama.

Programeri aplikacija imali su pristup i osobnim informacijama drugih korisnika u “krugovima” – mrežama prijatelja – bez obzira na to što profili nisu bili javni.

Google je priznao da su podaci korisnika bili izloženi šest dana nakon ažuriranja softvera u studenom. Tvrtka će obavijestiti korisnike na koje se pogreška utjecala, no u priopćenju naglašava da financijski podaci, lozinke ili nacionalni identifikacijski brojevi nisu bili izloženi.

Nije jasno jesu li programeri iskoristili ranjivost na isti način na koji je Facebookov API korišten za prikupljanje podataka o milijunima korisnika koji su prodani Cambridge Analytici.

Zbog sigurnosnog propusta Google će u narednih 90 dana isključiti Google+ API i ubrzat će planove za gašenje cijele mreže. Umjesto u kolovozu, Google+ bit će ugašen u travnju.

Google+ gasi se u travnju

Google je gašenje svoje društvene mreže najavio u listopadu kada je objavio da je izdvojenom incidentu ugroženo 500.000 korisničkih osobnih podataka. Propust je otkriven u ožujku, ali objavljen je sedam mjeseci kasnije.

David Thacker, Googleov šef za poslovne aplikacije, rekao je da upozoravaju poslovne korisnike koji su možda pogođeni najnovijim sigurnosnim propustom. .

“Razumijemo da se povjerenje korinika temelji na našoj sposobnosti da razvijamo pouzdane proizvode koji štite vaše podatke. Uvijek smo to ozbiljno shvaćali i nastavljamo ulagati u zaštitu privatnosti kako bismo poboljšali procese unutarnjeg nadzora, ojačali kontrolu podataka i surađivali s korisnicima, anlitičarima i zakodavcima kako bismo dobili povratne informacije i poboljšali naše programe. Nikad nećemo prestati graditi sustav zaštite osobnih podataka koji će štititi sve”, napisao je Thacker.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai trebao bi se pojaviti u utorak u Washingtonu, a očekuje se da će ga u Kongresu napasti zbog navodne pristranosti Googleovih algoritama. Protivnici, među kojima je i Donald Trump, tvrde da algoritmi guše glasove političke desnice.