Hrvatski telekom ostaje fokusiran na razvoj optičke i 5G mreže

Organski prihod Hrvatskog telekoma rastao je za 2,8 posto na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori

34
Hrvatski telekom u 2023.
[zvor: Hrvatski telekom/multimedija]

Unatoč makroekonomskim izazovima, inflatornim pritiscima i dosad neviđenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom ostvario je u devet mjeseci 2022. dobre poslovne rezultate. Organski prihod rastao je za 2,8 posto na 5,5 milijardi kuna, potaknut kontinuiranim zamahom rasta ključnih fiksnih i mobilnih usluga, kako u Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori.

Organska EBITDA AL u trećem tromjesečju 2022. godine bila je manja za 2,2 posto, zbog viših troškova energije i inflatornih pritisaka na operativne troškove, dok je gledajući svih devet mjeseci 2022. zabilježen rast od 1,1 posto na 2,2 milijarde kuna, zbog dobrih rezultata u prvoj polovici 2022. godine.

U trećem tromjesečju 2022. godine organska neto dobit smanjena je za 17,6 posto, kao rezultat niže EBITDA AL-a i povećane amortizacije, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. U devet mjeseci 2022. godine organska neto dobit rasla je za 19,7 posto na 525 milijuna kuna, prvenstveno odražavajući amortizaciju koja se vratila na uobičajene razine nakon što je u prvoj polovici 2021. godine bila na vrhuncu.

Organska ulaganja dosegla su 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a prvenstveno je odraz drugačije sezonalnosti razvoja mreže, pri čemu se radi o i dalje daleko najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji.

HT je i dalje usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. Sukladno tome, HT-ova 5G mreža pokriva gotovo 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

U rujnu 2022. Marijana Bačić imenovana je novom članicom Uprave i glavnom operativnom direktoricom za poslovne korisnike (COO Business) nakon što je prethodno obnašala dužnost Potpredsjednice za korporativnu prodaju i ICT usluge u HT-u.

Iako je okruženje i dalje neizvjesno, HT u u 2022. očekuje stabilne prihode i EBITDA-u nakon najmova te srednje jednoznamenkasto smanjenje kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2021. godinu. Kompanija također nastavlja pratiti mogućnosti za regionalno širenje i procjenjivati potencijalne aktivnosti stjecanja i preuzimanja.

“Gledajući naprijed, očekujemo da će se izazovno okruženje i inflatorni pritisci nastaviti u zadnjem tromjesečju ove godine, utječući na našu profitabilnost te godinu očekujemo zaključiti na sličnim razinama kao 2021. Međutim, zahvaljujući našim čvrstim temeljima, i u ovom turbulentnom i volatilnom okruženju nastavit ćemo uspješno upravljati poslovanjem te stvarati vrijednost za gospodarstvo, društvo i svoje dioničare”, rekao je Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma.

>>Hrvatski Telekom: EBITDA u prvom polugodištu rasla 3,2%, ali rast usporava