Huawei najavio vlastiti operativni sustav na svojim telefonima

Huawei promovira HarmonyOS kao mobilni operativni sustav koji može raditi na raznim uređajima. Programeri trebaju iskodirati samo jednu verziju aplikacije koja se može instalirati na razne uređaje, tvrdi kineska kompanija.

66
HarmonyOS

Huawei je prošlog četvrtka lansirao drugu verziju svog operativnog sustava HarmonyOS koji će od iduće godine pokretati pametne telefone kao alternativa Googleovom Androidu. Vlastiti operativni sustav Huawei je razvio nakon što se tvrtka našla na američkoj crnoj listi tako da je američkim tvrtkama zabranjeno da svoje proizvode prodaju kineskom tehnološkom divu.

Google je obustavio poslovnu suradnju s Huaweijem pa je kineska tvrtka morala svoje pametne telefone plasirati na tržište bez licencirane verzije operativnog sustava američke tvrtke. To nije bio problem u Kini, gdje su Googleove usluge poput Gmaila ili pretraživanja blokirane, ali bilo je bitno za strana tržišta na kojima su potrošači navikli koristiti takve aplikacije.

Huawei je u drugom tromjesečju postao najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, no za to je prvenstveno zaslužno kinesko tržište s velikim brojem korisnika, dok je na inozemnim tržištima zabilježen nagli pad prodaje.

Richard Yu, izvršni direktor Huaweijeva odjela za maloprodaju, najavio je da bi se sljedeće godine na tržištu mogli pojaviti pametni telefoni s operativnim sustavom HarmonyOS.

HarmonyOS 2.0

Huawei promovira HarmonyOS kao mobilni operativni sustav koji može raditi na raznim uređajima. Programeri trebaju iskodirati samo jednu verziju aplikacije koja se može koristiti na raznim uređajima, tvrdi kineska kompanija.

Prilikom predstavljanja nove verzije operativnog sustava, HarmonyOS 2.0, najavljeno je da će beta verzija od 10. rujna biti dostupna programerima, pa i konkurentima, za uređaje poput pametnih satova, televizora ili sustava za automobile. Inačica za pametne telefone bit će dostupna u prosincu. Tako će programeri moći eksperimentirati i razvijati aplikacije za HarmonyOS.

Bryan Ma iz tvrtke IDC koje je specijalizirana za analizu i istraživanje tržišta elektroničkih uređaja, smatra kako bi proizvođačima HarmonyOS mogao biti zanimljiv kao “rezervna opcija” u slučaju da se suoče sa sličnim zabranama korištenja Googlea, ali da možda neće biti spremni surađivati Huaweijem.

“Proizvođači će dobro razmisliti hoće li surađivati s nadmoćnim suparnikom koji se tijekom prošle godine s njima tako agresivno natjecao na kineskom tržištu. Mislim da će dobro razmotriti mogućnosti, ali neće se obvezati dok ne bude jasnije u kojem će pravcu ići američka politika sljedeće godine”, poručio je Ma u elektroničkoj poruci za CNBC.

Otvaranje prema stranim programerima

Dva vodeća mobilna operativna sustava – Google Android i Appleov iOS – postali su dominantni jer imaju milijune programera koji kreiraju aplikacije koje se prodaju Googleove i Appleove platforme.

Huawei tek radi na izgradnji svoje baze visokokvalitetnih aplikacija. Nadaju se da će otvaranjem svog operativnog sustava za razne uređaje povećati broj korisnika i da će HarmonyOS zaživjeti na velikom broju uređaja. To će ga učiniti atraktivnijim za izradu aplikacija. Ako će pak Huawei koristiti HarmonyOS na vlastitim telefonima, nastojat će da sustav bude što moćniji.

Kineski div ima vlastitu trgovinu aplikacija i drugih usluga pod nazivom Huawei Mobile Services (HMS). HMS je sličan Googleovom Mobile Serviceu i nudi programerima mogućnost da u aplikacije integriraju razne funkcionalnosti, poput određivanja lokacije.
Huawei navodi da je u HSM sada integrirano 96 tisuća aplikacija, dok ih je u svibnju bilo 60 tisuća. U njihovu kreiranju sada sudjeluje 1,8 milijuna programera, naprema 1,4 milijuna u svibnju.

Yu je predstavio HarmonyOS kao put kojim će aplikacije kineskih programera postati dostupne korisnicima širom svijeta, implicirajući da bi Huawei želio da njegov operativni sustav postane globalan. S druge strane, rekao je kako se nada da će HarmonyOS omogućiti stranim programerima da kreiraju aplikacije za kineske potrošače.
“Željeli bismo biti most između njih”, rekao je Yu.

Neizvjesnost na stranim tržištima

Jedna od glavnih nepoznanica je kako će HarmonyOS biti prihvaćen u inozemstvu ako bude instaliran na Huaweijevim pametnim telefonima.

Stručnjaci su ranije sumnjali u potencijalni uspjeh HarmonyOS-a na stranim tržištima s obzirom na to da nema ključne aplikacije kao što su Spotify ili Netflix, a malo je vjerojatno da će Google prilagoditi svoje aplikacije za Huaweijev softver.

U međuvremenu, Huawei se suočava s drugim problemima osim softvera. Sjedinjene Države promijenile su regulativu tako da sada strani proizvođači čipova koji koriste američku opremu za proizvodnju komponenata moraju dobiti dopuštenje Washingtona da mogu prodavati poluvodiče Huaweiju. Time je Huawei odsječen od svog glavnog proizvođača čipova, TSMC-a (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company). To bi moglo znatno utjecati na sposobnost kineske kompanije da proizvodi pametne telefone i druge elektroničke uređaje, a potencijalnih zamjena za TSMC je vrlo malo.

>>Amerikance će uklanjanje kineske opreme iz mreža koštati 1,8 mlrd dolara

>>Huawei i China Telekom razvili 5G Super Uplink tehnologiju