Kako povećati brzinu bežične mreže

Postoji mnogo razloga zašto je veza spora. Na bežične signale mogu utjecati fizičke prepreke poput zidova ili podova, udaljenost između uređaja i pristupne točke, kao i broj uređaja koji koriste vašu WiFi mrežu

2885
WiFi

O brzini WiFi-ja vjerojatno ne razmišljate sve dok vam streaming ne počne ‘štekati’ usred filma koji gledate. Ili ako nikako ne uspjevate prenijeti datoteke u cloud. Ili se vaš preglednik vrti u beskraj jer ne možete učitati stranicu koju želite.

Milijuni uređaja širom svijeta povezuju se na internet putem WiFi-ja pa nije čudno da želimo znati kako povećati brzinu bežičnog prijenosa da bismo uživali u streamingu, igranju ili preuzimanju datoteka.

Inovacije poput skoka na WiFi tehnologiju šeste generacije čine bežični pristup danas gotovo tri puta bržim od prethodnih generacija. A budući da je brzina Wi-Fi-a često povezana s rasponom internetskih veza, postoji nekoliko načina kako biste mogli poboljšati performanse vaše kućne mreže.

U nastavku ćemo vam objasniti kako da odredite kojoj Wi-Fi generaciji pripada vaš uređaj. A evo nekoliko dodatnih stvari koje morate znati o Wi-Fi vezama:

Brzina – Nove Wi-Fi tehnologije isporučuju podatke brže nego prethodne generacije. Brža veza rezultira bržim Wi-Fi brzinama.
Pokrivenost i kapacitet – brzina Wi-Fi-ja samo je jedan dio problema. Želite router (usmjerivač) koji će omogućiti veću brzinu interneta za više uređaja i na većoj može pružiti bolju brzinu Interneta na više uređaja i na većoj udaljenosti. Novi routeri s 160 MHz nude oboje – veći kapacitet i bolju pokrivenost.

S bržom Wi-Fi vezom možete lakše ‘skidati’ filmove, igre, videozapise i druge velike aplikacije, s većom pouzdanošću, manjim kašnjenjem, uz kvalitetniju sliku, grafiku i komunikaciju.

Zašto je vaš Wi-Fi spor

Postoji mnogo razloga zašto je veza spora. Na bežične signale mogu utjecati fizičke prepreke poput zidova ili podova, udaljenost između uređaja i pristupne točke, kao i broj uređaja koji koriste vašu WiFi mrežu. Čak i jednostavne stvari poput udaljenosti routera od poda mogu utjecati na njegov rad.

Provjerite obavezno sa svojim pružateljem internetskih usluga dobivate li doista brzinu koji plaćate, odnosno brzinu koja vam je potrebna. Operatori nude različite brzine, a možda vaš paket nije optimalan.

Na brzinu vaše internetske veze utječu tri stvar: pozicija routera, tehnologija i uređaji koji su povezani s routerom.

Kako ubrzati vašu WiFi mrežu

1. Postavite router na otvoreno mjesto

S obzirom na to da je riječ o bežičnoj vezi, na njenu kvalitetu (brzinu) utječu udaljenost, fizičke prepreke poput zidova, podova i stropova), elektroničke smetnje i broj korisnika na mreži.

Da biste dobili najbolji signal, bežični router postavite na otvoreni prostor na središnjem katu svoje kuće (ili u središte stana), daleko od zidova i prepreka. Idealno bi bilo da ga postavite visoko, iznad namještaja. Držite ga podalje od druge elektronike koja može uzrokovati smetnje, poput mikrovalne pećnice, dječjih monitora i bežičnih telefona. Također, pokušajte antene postaviti pod pravim kutom, jednu vodoravno, a drugu okomito.

Želite znati gdje su ‘mrtve točke’ vaše kućne mreže? Pokušajte testirati mrežu pomoću mobilne aplikacije, na primjer CloudCheck. Na isti način možete odrediti gdje je signal najjači, odnosno potražiti najbolju poziciju za vaš router. Zamislite to kao Wi-Fi feng shui za vaš bežični usmjerivač.

2. Koristite najnovije Wi-Fi tehnologije

Tehnologije se brzo mijenjaju, a jedan od najboljih načina za ubrzanje bežične mreže je korištenje najnovijeg hardvera. Wi-Fi šeste generacije (WiFi 6 ili 802.11ax) najveći je skok u bežičnu tehnologiju u proteklom desetljeću. Omogućava veće brzine, manje kašnjenje signala i veći kapacitet na osobnim računalima, mobilnim telefonima i kućnim routerima i gatewayjima,

Starije tehnologije slabijih performansi poput Wireless-N (802.11n) i Wireless-AC (802.11ac) još su uvijek u većini mobilnih i IoT uređaja. Ostale tehnologije su zastarjele.

Noviji bežični AC usmjerivači imaju brzinu prijenosa podataka do tri puta bržu od starijih bežičnih B / G / N modela i nude dual-band („dvopojasnu“) funkcionalnost tako da možete osloboditi kanale za pristup starijim bežičnim uređajima.

Novi Wi-Fi 6 usmjerivači imaju brzinu prijenosa podataka gotovo tri puta veću od standardnih rješenja pete generacije WiFi-ja i također nude dual-band funkciju koja vam omogućava da osloboditi kanale za starije bežične uređaje.

Vjerojatno ćete htjeti spriječiti da susjedi koriste vašu mrežu za skidanje fileova i gledanje filmova. Zato odaberite najnoviji WiFi ss sigurnosnim standardom WPA (WiFi Protected Access) kako biste osigurali svoju bežičnu mrežu zaporkom.

3. Ograničite uređaje i optimizirajte postavke

Igranje mrežnih igara, video chatovi, gledanje filmova i videozapisa zahtijevaju veliku propusnost te mogu usporiti brzinu pristupa svima koji su povezani na istu WiFi mrežu.

Neki routeri omogućavaju da regulirate koji programi imaju prioritet prilikom pristupa internetu (Quality of Service – QoS). Na primjer, možda zbog poslovnih (ili privatnih) razgovora i sastanaka želite dati prednost videopozivima, dok vam je preuzimanje datoteka manje bitno. Uostalom, datoteke možete preuzeti i kasnije, no ne smije si dopustiti da razgovor s važnim klijentom trpi zbog loše veze.

Pobrinite se da vaš bežični router uvijek bude ažuriran, da ima najnovije verzije firmwarea i drivera. Mnogi noviji modeli imaju ugrađeno automatsko ažuriranje, no možda ćete trebati pristupiti postavkama kako biste ručno pokrenuli ažuriranje ili posjetite internetske stranice proizvođača vašeg uređaja kako biste ispravili bugove.

Na routeru možete i fino podesiti kanale. Mnogi bežični usmjerivači su naprijed postavljeni na kanal 6. To znači da se i routeri vaših susjeda vjerojatno koriste isti kanal. Zbog velikog broja uređaja može doći do zagušenja na kanalu, a posljedica je slabija kvaliteta veze. Uz primjenu alata kao što je Wi-Fi Analyzer ili Wi-Fi Scanner možete pronaći kanale s većom širinom pojasa kako biste povećali brzinu svoje mreže.

Ako je vaš router relativno nov, trebao bi moći prebacivati između dviju radio frekvencija – 2,4 GHz (stariji standard) i 5 GHz (noviji standard). Pametni bežični routeri mogu odabrati najbolju frekvenciju za vas i vaše okruženje. Svaka frekvencija ima više kanala: 14 na 2,4 GHz i 30 na 5GHz. Dakle, ako vaš router ima mogućnost automatskog prebacivanja između frekvencija, može birati između 44 kanala. Možete provjeriti postavke svog routera kako biste se uvjerili da su frekvencije i kanali automatskim postupkom optimalno podešeni

Ostali savjeti

Ako vam sve ranije predloženo nije dovoljno, evo još nekoliko savjeta kako da pokušate povećati brzinu Wi-Fi-ja i poboljšate internetsku vezu.

1. Upotrijebite pojačivač signala. To neće ubrzati vezu, ali će pojačati signal u mrtvim točkama vaše mreže. Na primjer, ako se router nalazi na prvom katu kuće, mogli biste postaviti pojačivač na drugi kat kako biste tamo pojačali signal. To može pomoći u zgradama s debelim zidovima ili sličnim fizičkim strukturama koje mogu ometati bežični signal.

2. Dodajte pristupne točke. Zamislite pristupne točke kao čvorove vaše kućne bežične mreže. Oni međusobno prenose signal i tako stvaraju bežičnu mrežu. Tako možete pokriti velike prostore na više katova.

3. Ubrzajte protok podataka. Nevidljiva bežična veza ima ogroman utjecaj na naš svakodnevni život: ona određuje koliko ćemo zadataka obaviti i koliko će nam vremena ostati za odmor i opuštanje. Nitko ne želi isprekidane videopozive, streaming koji šteka ili spori prijenos podataka. Uz malo znanja, odgovarajući router i malo upornosti možete prilagoditi postavke routera kako biste povećali širinu kanala opcijama od 20, 40, 80, pa čak i 160 MHz te tako povećali brzinu Wi-Fi veze i domet.

4. Ažurirajte routere, gatewaye i ostale uređaje na najnoviji Wi-Fi 6 standard kako biste iskusili gigabitne brzine.