Inovativnost u borbi protiv procesa u kojem sve postaje lako nabavljiva roba

Na scenu stupaju tri nova imperativa poslovanja uvjetovana tehnologijom: transformacija i modernizacija poslovanja u oblaku, rast vrijednosti podataka u samom poslovanju te zaštitu tih podataka, poruka je s Oracle Innovative Technologies Summita

140
Oracle Innovative Technologies Summit
Alain Ozan, potpredsjednik Oraclea za razvoj i tehnologiju poslovanja u oblaku za područje Europe, Bliskog istoka i Afrike te azijsko-pacifičku regiju

Vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera i hardvera Oracle održao je u srijedu u zagrebačkom Plaza Event Centru svoju 12. godišnju konferenciju namijenjenu domaćoj poslovnoj i ICT zajednici. Oracle Innovative Technologies Summit konferencija i ove je godine okupila brojne domaće i strane stručnjake.

Konferenciju pod sloganom “Next is Now, Your Tomorrow Today”, otvorio je Marin Tadić, prvi čovjek kompanije za Adriatic regiju koji je između ostalog istaknuo: “Danas je više nego ikada ranije vidljiva iznimna povezanost i premreženost IT-a i businessa. Kada je riječ o odabiru i implementaciji pojedinog rješenja, IT odjeli sve manje samostalno odlučuju te se u u proces donošenja tih odluka uključuju svi odjeli. Danas fokus stavljamo na sve značajniju ulogu sadržaja odnosno njihove funkcionalnosti. Sadržaji koji su donedavno mnogima bili nedostupni i preskupi, danas su u cloudu dostupni i najmanjim tvrtkama. Poslovanje u oblaku pruža optimalnu razinu digitalne transformacije poslovanja u smislu da svatko koristi točno ono što mu treba, u trenutku kada mu treba”.

Novi imperativi

Uz Marina Tadića, ključni govornik ispred Oraclea bio je Alain Ozan, potpredsjednik tvrtke za razvoj i tehnologiju poslovanja u oblaku za područje Europe, Bliskog istoka i Afrike te azijsko-pacifičku regiju koji je u svom uvodnom izlaganju istaknuo inovativnost kao jedino sredstvo koje nam pomaže u borbi protiv irelevantnosti i komodifikacije, odnosno procesa u kojemu sve postaje lako nabavljiva roba. “Ujedno, na scenu stupaju tri nova imperativa poslovanja uvjetovana tehnologijom: prvi se odnosi na transformaciju i modernizaciju poslovanja u oblaku, drugi na rast vrijednosti podataka u samom poslovanju te treći na zaštitu tih podataka“, smatra Ozan.

Uz više Oracleovih prezentacija u kojima je, između ostalog, predstavljena i nova, revolucionarna usluga Oracle Data as a Service (DaaS) koja pruža izniman stupanj povezivosti s klijentima te stvara istinsko cross-channel razumijevanje klijenata, sudionici konferencije mogli su poslušati zanimljiva izlaganja i prezentacije studija slučaja koje su održale su brojne domaće tvrtke.

Svoje proizvode predstavila je tvrtke Amphinicy Technologies koja već 20 godina uspješno proizvode softver za svjetsku satelitsku industriju. Tvrtka Neos prikazala je zašto je vlastitu infrastrukturu migrirala na Oracle Cloud Infrastructure te kako se ta infrastruktura pokazala bržom, boljom i jeftinijom od alternativnih rješenja.

Multicom i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET predstavili su implementaciju jezera podataka (eng. data lake) izgrađenog na Oracle Big Data Appliance tehnologiji kroz najveći nacionalni obrazovni projekt e-Škole, a tvrtka Infoart iznijela je svoja iskustva migracije sustava upravljanja ljudskim potencijalima na Oracleovu cloud infrastrukturu. IN2 je predstavio TMA – vlastiti sustav za upravljanje, nadzor i provođenje marketinških aktivnosti između voditelja programa i principala s jedne strane te voditelja ključnih kupaca i krajnjih kupca s druge strane.