Poboljšanja i inovacije vraćaju osobna računala u igru

Pad tržišta osobnih računala potiče dobavljače na inovacije kako bi preživjeli. Te inovacije i nekoliko drugih trendova ukazuju na značajno usporavanje pada te mogući preokret na tržištu

u 9:43 Zadnja izmjena: 25.08.2017 u 11:06
138
osobna računala
Microsoftov Surface pruža doživljaj i dojam klasičnog tableta, a istovremeno je zadržao tradicionalne osobine Microsofta

Dugogodišnji pad tržišta osobnih računala bliži se kraju zahvaljujući širokom prihvaćanju operativnog sustava Windows 10 i sve većeg broja inovacija vezanih uz uređaje 2-u-1.

IT stručnjaci već godinama raspravljaju o tome kako su osobna računala na samrti zbog pojave pametnih telefona i tableta. No, zahvaljujući poboljšanjima hardvera i softvera, kao što su brži procesori, duži vijek trajanja baterije, lakši I sigurniji uređaji, tržišni trendovi ponovo se mijenjaju, ovoga puta u korist PC-ija. Tržište osobnih računala u 2018. I 2019. rast će po stopi od 1,6 posto, najavljuje Gartner u srpanjskom izvješću.

Osobna računala danas imaju znatno bolje performanse nego što su ih imala nekada. Čak I jeftina računala prikladnija su za poslovne potrebe od tableta i pametnih telefona.

U drugom tromjesečju ove godine tržište osobnih računala palo je za 4,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2016, navodi Gartner. Uzrok pada najvjerojatnije je rast mobilnog tržišta.

Nekada su osobna računala bila jedino što se može kupiti. Danas se situacija promijenila i ljudi kupuju sve više uređaja. No, prijelaz s osobnih računala na tablete i pametne telefone događa se uglavnom među potrošačima. U poslovnom segmentu situacija je malo drugačija. Poslovni korisnici će svoja računala morati nadograditi, učiniti ih snažnijima i učinkovitijima. To će, prognoziraju Gartnerovi analitičari, usporiti i na kraju poništiti pad tržišta osobnih računala.

Windows 10 je prekretnica

Velika većina poslovnih korisnika, naime, još uvijek koristi PC kao glavni računalni uređaj.Tijekom godina tvrtke su zadržale svoja stara računala. Zbog toga je došlo do pada isporuka, no sada je vrijeme za zamjenu računala s novom generacijom.

Sa sustavom Windows 10 Microsoft je uspješno uveo na tržište nužne inovacije. Iako većina organizacija još uvijek upotrebljava Windows 7, ta je faza pri kraju. Microsoft će taj sustav prestati podržavati u siječnju 2020. godine. Kada je Microsoft 2015. pokrenuo Windows 10, mnoge tvrtke odlučile su ostati na sustavu Windowsu 7, procjenjujući da je 2020. još daleko.. No, dvije godine kasnije to više nije slučaj.

Činjenica da Windows 10 nudi noviji hardver i veću sigurnost još je jedan razlog zašto će pad tržišta osobnih računala biti usporen.

Analitičari smatraju da je Windows 10 stigao u pravo vrijeme. Korporacije su usredotočene na jačanje svoje moći, na pokretljivost, sigurnost, a to su elementi uključeni Windows 10. Stari sustav Windows 7 to im ne pruža. Nije dovoljno produktivan.

Gartnerovi podaci i projekcije o tržištu računala obuhvatili su Apple MacBook Air, Microsoft Surface Pro te 2-u-1 uređaje, kao što je Lenovov tablet Yoga – kategoriju “premium ultramobilnih uređaja”

Inovacije primijenjene kod 2-u-1 uređaja i ostalih premium ultramobilnih uređaja oživjele su tržište osobnih računala. Ovi uređaji imaju veću procesorsku snagu i bolji hardver, a znatno su lakši od svojih prethodnika. To su glavni razlozi njihove popularnosti među privatnim i poslovnim korisnicima.

Nova generacija ultramobilnih uređaja omogućava zaposlenicima da rade sve ono što su radili na tradicionalnim računalima uz prijateljsko korisničko sučelje. Microsoftov Surface, na primjer, zadržao je tradicionalne vrline kompanije uz dodatak osjećaja da koristite klasični tablet. Sami odabirete hoćete li pisati na zaslonu ili ćete koristiti tipkovnicu.