Kako do besplatne javne WiFi infrastrukture u svakom europskom selu i gradu

Europska komisija u okviru programa WiFi4EU želi promovirati besplatnu WiFi mrežu za građane i posjetitelje na javnim prostorima poputr parkova, trgova, javnih zgrada, knjižnica, zdravstvenih ustanova i muzeja

423
portal WiFi4EU

Europska komisija je u utorak, 20. ožujka, pokrenula internetski portal WiFi4EU. Ujedno su općine u Europskoj unijii pozvane da se prijave na natječaj i podnesu projektne prijedloge za izgradnju pristupnih točaka za besplatan bežični internet na javnim mjestima.

U okviru Programa WiFi4EU općinama se nudi vaučer u vrijednosti od 15.000 eura za uspostavu pristupnih točaka za Wi-Fi na javnim mjestima: parkovima, trgovima, javnim zgradama, knjižnicama, zdravstvenim ustanovama, muzejima…

Cilj inicijative je, objasnio je govoru o stanju EU u rujnu 2016. predsjednik Europske komsiije Jean-Claude Juncker, zajamčiti da “svako europsko selo i svaki grad do 2020. dobiju besplatan bežični pristup internetu oko glavnih središta javnog života”.

Općine vaučere WiFi4EU mogu iskoristiti za kupnju i instalaciju opreme za Wi-Fi (bežične pristupne točke) u svojim javnim prostorima. Troškove rada i održavanja mreže tijekom najmanje tri godine nakon postavljanja pristupnih točaka snosit će općine.

Inicijativa WiFi4EU omogućit će besplatan pristup internetu na javnim mjestima diljem EU-a. Lokalne zajednice će zahvaljujući programu WiFi4EU olakšati građanima pristup internetu i omogućit će im da u potpunosti iskoriste bezbrojne mogućnosti koje donosi digitalizacija. Riječ je o važnom koraku prema ostvarivanju jedinstvenog digitalnog tržišta.

U proračunu EU-a za program WiFi4EU do 2020. namijenjeno je 120 milijuna eura. Prvi poziv za podnošenje projektnih prijedloga bit će otvoren 15. svibnja, a predviđena su još četiri poziva. Aplicirati mogu općine i institucije pod njihovim okriljem.

Postupci u okviru programa su pojednostavljeni, od elektroničke prijave, plaćanja vaučerom do blažih uvjeta praćenja provedbe programa. Projekti će se birati prema redoslijedu podnošenja, ali pri tome će se paziti da svaka država članica dobije barem minimalni broj vaučera. U okviru prvog poziva dodjeljivat će se najmanje 15 vaučera po državi.

Promotori projekata, koji će se odabrati u okviru programa, morat će predvidjeti opremanje područja na kojima još ne postoji slična javna ili privatna bežična mreža.

Program WiFi4EU bit će zemljopisno ravnomjerno raspoređen kako bi brza internetska veza bila dostupna stanovništvu i posjetiteljima širom EU-a. Do 2020. trebao bi obuhvatiti 8000 općina u svim državama članicama te u Norveškoj i na Islandu.

Kroz posebnu aplikaciju tijela lokalne uprave i samouprave poticat će se na razvoj i promicanje digitalnih usluga u područjima kao što su e-vlada, e-zdravstvo, e-turizam i slično.

Kako podnijeti zahtjev za dobivanje vaučera WiFi4EU?

  • Registracija: općine se od 20. ožujka 2018. trebaju prijaviti na portalu WiFi4EU.eu;
  • Podnošenje zahtjeva: sredinom svibnja 2018. objavit će se prvi poziv na podnošenje prijava, a prijavljene općine moći će podnijeti zahtjeve za prvi paket od 1000 vaučera WiFi4EU (svaki u vrijednosti od 15.000 eura). Vaučeri će se dijeliti prema redoslijedu prijave;
  • Dodjela: Komisija će, uzimajući u obzir ravnomjernu geografsku zastupljenost, objaviti imena prvih 1000 općina koje će dobiti financiranje u okviru prvog poziva. Svaka država sudionica dobit će najmanje 15 vaučera.
  • Tijekom sljedeće dvije godine objavit će se još četiri poziva na podnošenje prijava u okviru programa WiFi4EU.

Mreže financirane programom WiFi4EU bit će besplatne, bez reklama i u njima se neće prikupljati osobni podaci korisnika. Financiranje će se odobriti samo onim mrežama koje ne dupliciraju postojeće besplatne privatne ili javne mreže usporedive kvalitete na istim javnim mjestima.