Pokrenuta nova mobilna aplikacija “Stop COVID-19”

Kontakt na udaljenosti do dva metra u trajanju od 15 minuta unutar 48 sati je izloženost visokog rizika, nakon koje slijedi preporuka da ostanete kod kuće i javite se svom liječniku obiteljske medicine, pojasnio je epidemiolog i stručnjak za javno zdravstvo Tomislav Benjak

80
mobilna aplikacija Stop covid-19
foto: https://zdravlje.gov.hr/

U Ministarstvu zdravstva predstavljena je u ponedjeljak mobilna aplikacija Stop covid-19 koja olakšava praćenje s kime su zaraženi virusom bili u kontaktu. Aplikacija se aktivira dobrovoljno, a da bi bila svrhovita trebalo bi je koristiti 60 posto stanovništva. Aplikacija je besplatna i dostupna na operativnim sustavima iOS i Android.

>>Apple i Google razvijaju bluetooth platformu za praćenje kontakata sa zaraženima

“Cilj naše aplikacije je poboljšanje epidemiološke slike kroz povećanje učinaka tradicionalnih metoda detekcije bliskih kontakata uz pomoć tehnologije koja omogućava brzo obavještavanje osobe koje su bile izložene koronavirusu. Aplikacija je dobrovoljna transparentna i privremena, kibernetički sigurna i koristi privremene i anonimizirane podatke. Nije zamišljena da prati lokacije nego da evidentira kontakte, Nema prikupljanja podataka o korisnicima aplikacije”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. “Aplikacija Stop covid-19 garantira očuvanje privatnosti te se, po prestanku objektivnih razloga, povlači iz upotrebe.”

Aplikacija za komunikaciju između mobitela koristi bluetooth tehnologiju ugrađenu u Google i Apple platformu kako bi se omogućila interoperabilnost i kako bi potrošnja energije bila što manja.

Trajanje kontakta, udaljenost među osobama i vrijeme kontakta

Parametri na temelju kojih se utvrđuje da je ostvaren kontakt između dviju (ili više) osoba su trajanje kontakta i udaljenost osoba, a treći parametar za određivanje razine rizičnosti kontakta je vrijeme u koje se kontakt dogodio. Sustav bilježi kontakte u posljednih 14 dana, što odgovara razdoblju karantene, a kontaktom visokog rizika smatra se ako se kontakt sa zaraženom osobom desio u posljednjih 48 sati.

Nakon što je registriran kontakt mobiteli izmjenjuju nasumično nizove znakova (ključeve), koji se pohranjuju u memoriji mobitela. Ako se netko od korisnika razboli, potrebno je aktivirati sustav obavještavanja. Kako bi se izbjegle zlouporabe, sustav se aktivira upisivanjem koda koji zaražena osoba dobiva od epidemiologa nakon što s njim obavi razgovor.

Aktivacijom se “zaraženi” ključevi ubacuju u sustav kako bi korisnici koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom dobili anonimiziranu obavijest da su u kritičnom razdoblju od dva tjedna bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Ovisno o procjeni rizičnosti – što, ponavljamo, ovisi o trajanju kontakta, udaljenosti osoba prilikom kontakta te vremenu kada se kontakt dogodio – oosba koja je bila u kontaktu sa zaraženom osobom dobiva odgovarajuću preporuku kako bi trebala postupiti.

>>Zdravstvena zaštita je jedan od tri glavna razloga za život u gradu

>>Kako je COVID-19 promijenio tehnološke trendove

“Kontakt na udaljenosti do dva metra u trajanju od 15 minuta unutar 48 sati je izloženost visokog rizika, nakon koje slijedi preporuka da ostanete kod kuće i javite se svom liječniku obiteljske medicine”, pojasnio je epidemiolog i stručnjak za javno zdravstvo Tomislav Benjak koji je sudjelovao u izradi aplikacije,

Aplikacije je dobrovoljna i anonimizirana

Ministar zdravstva Vili Beroš nekoliko je puta istaknuo kako je aplikacija anonimizirana i dobrovoljna te da sličnu aplikaciju koristi niz članica Europske unije: Austrija, Češka, Italija, Njemačka, Irska, Mađarska, Latvija. Danska, Francuska i Poljska. Većina koristi zajednički Googleov i Appleov servis ugrađen u njihove operativne sustave.

Beroš je podsjetio da je početkom travnja Europska komisija donijela preporuku o zajedničkom paketu mjera za primjenu tehnologije i podataka u suzbijanju i prevladavanju zdravstvene krize izazivane pandemijom koronavirusa. Sredinom travnja sve zemlje članice Europske unije okupljene u mrežu za eZdravstvo donijele su zajednički paket alata za države članice na temu mobilne aplikacije za podršku praćenja kontakata u Europskoj uniji u borbi protiv covida-19. Pozitivno mišljenje o tome dao je i Europski odbor za zaštitu podataka.

Sredinom lipnja mreža za eZdravstvo donijela je smjernice i tehniološke specifikacije za prekograničnu interoperabilnost koje su bile temelj i za izradu hrvatske aplikacije. Sredinom srpnja donesena je provedbena odluka o potpori prekogranične operabilnosti mobilnih aplikacija za praćenje i upozoravanje unutar EU.

“Uspjeh apliakcije Stop covid-19 temelji se na savjesnom i solidarnom sudjelovanju građana. Nije nam cilj kažnjavanje ljudi, nego promidžbenim, edukativnim akcijama djelovati na njihovu savjest da čuvajući sebe čuvaju zdravlje svoje obitelji i zdravlje cijele nacije. U početku, prilikom razgovora o konceptu na Europskoj komisiji, raspravljalo se o tome treba li aplikacija biti obvezna, ali to iz raznih razloga nije moguće, tako da je konzenus u Europskoj uniji da ona ostane dobrovoljna”, zaključio je ministar Beroš, uz ogradu kao je pitanje “koliko će ova ugroza trajati i hoće li EU regulacijom obvezati sve koji prelaze granice da korsite aplikaciju”.

Aplikaciju je na temelju odluke Vlade RH vlastitim resursima razvila Agencija za za podršku informacijskim sustavima (APIS), koja ju je dala na raspolaganje Ministarstvu zdravstva.