Zagrepčani sada imaju uvid u energetsku potrošnju svoje zgrade

Energetski atlas obuhvaća podatke potrošnji četiri resursa - električne i toplinske energiju, prirodnog plina i vode - na području grada Zagreba za razdoblje od 2015.-2020. godine, na mjesečnoj razini. Atlas će se svake godine ažurirati novim podacima

111
Energetski atlas

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon predstavili su dvije nove aplikacije u sklopu Energetskog portala Grada Zagreba – Energetski atlas i Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada kojima građani i gradska uprava mogu pratiti energetsku potrošnju i tranziciju.

Aplikacije su prvenstveno namijenjene gradskim službama i istraživačkim institucijama kako bi se planirala energetska tranzicija na razini kvartova, ali dio podataka bit će dostupan i građanima.

Energetski atlas

Energetski atlas je interaktivni alat koji povezuje prostorne karakteristike potrošnje energenata i vizualno ih prikazuje u prostoru grada. Temelji se na bazama potrošnje energije i vode, kućanstva i poduzetništva, na razini zgrada, i obuhvaća potrošnju četiri resursa – električne i toplinske energiju, prirodnog plina i vode – na području grada Zagreba za razdoblje od 2015.-2020. godine, na mjesečnoj razini. Atlas će se svake godine ažurirati novim podacima tako da će uskoro biti dodani podaci za prošlu godinu.

Podaci dostupni u Energetskom atlasu omogućuju gradskoj upravi bolje upravljanje i ispunjavanje obveza vezanih uz praćenje potrošnje energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u gradu Zagrebu.

“Energetski atlas grada Zagreba je veliki korak prema energetskoj tranziciji, to je pitanje o održivosti života u gradu”, poručio je gradonačelnik te dodao kako će građani u njemu moći vidjeti energetsku potrošnju po mjesnim odborima i četvrtima po odabranim godinama i odabranom energentu. S aspekta prostornog planiranja, energetski atlas omogućava identifikaciju objekata i gradskih četvrti koje su pogodne za energetsku obnovu i mogućnost korištenja obnovljivih izvora energije.

Aplikacija Energetska obnova zgrada javne namjene

Aplikacija Energetska obnova zgrada javne namjene omogućava pak praćenje kako Grad Zagreb unaprjeđuje energetsku učinkovitost javnih zgrada – dječjih vrtića, škola, kulturnih ustanova i svih drugih zgrada javne namjene – te uvid u ono što je do sada napravljeno.

Riječ je o digitalnoj mapi koja prikazuje koje su zgrade javne namjene u vlasništvu grada  obnovljene, koje su u obnovi i koje se planiraju energetski obnoviti.

“Grad Zagreb želi biti lider u energetskoj obnovi na razini države. Ovo je veliki korak prema pravoj energetskoj tranziciji, a planirali smo ju i prije početka energetske krize”, istaknuo je gradonačelnik Tomašević. “Energetska obnova zgrada javne namjene u vlasništvu Grada Zagreba provodi se kontinuirano, a do sada su završeni radovi na 80 zgrada, s ukupnom grijanom površinom većom od 200 tisuća četvornih metara, a ukupna investicija premašuje 420 milijuna kuna“.

Prva aplikacija dostupna na Energetskom portalu grada Zagreba bila je aplikacija za izračun solarnog potancijala krovova u gradu. Pomoću aplikacije građani mogu sami izračunati koliki je potencijal postavljanja solarnih panela na njihvu krovu, koliko bi to koštalo, kolika bi bila ušteda u potrošnji električne energije te koliko bi bilo vrijeme povrata investicije.