Kako zaštititi sebe i prijatelje na Facebooku

Postoji nekoliko praktičnih rješenja za djelomičnu zaštitu podataka na Facebooku poput instaliranja softvera za blokadu sustava za praćenje ponašanja korisnika na webu.

376
zaštita podataka na Facebooku

Nakon otkrića da je tvrtka za profiliranje birača obrađivala podatke 50 milijuna korisnika Facebooka iako ih je samo 270 tisuća pristalo dati svoje podatke, mnogi su se zapitali kako mogu zaštititi svoje podatke na društvenim mrežama – ako ih je uopće moguće zaštititi.

Odgovor nije ohrabrujući. Nema mnogo rješenja: prestati pretraživati web ili izbrisati račun na Facebooku.

Ipak postoje neki postupci – primjeri dobre prakse – koji mogu pomoći da zaštitimo svoje podatke na manje radikalan način. Na primjer, instaliranje softvera koji blokira sustave za praćenje ponašanja korisnika na webu i provjera aplikacija koje se koriste na Facebooku.

Da biste zaštitili svoje podatke poželjno je i da shvatite što se u stvari dogodilo s onih 50 milijuna zlouporabljenih profila.

Znanstveni istraživač na Sveučilištu u Cambridgeu razvio je aplikaciju pod imenom “thisisyourdigitallife”, koja je uz naknadu ponuđena korisnicima Facebooka na osobno testiranje uz pristanak da njihovi podaci budu korišteni u znanstvene svrhe. Oko 270 tisuća ljudi sudjelovalo je u istraživanju – dovoljno za izdvajanje informacija o desecima milijuna korisnika Facebooka.

Pa kako je Cambridge Analytica dobila podatke za 50 milijuna korisnika ako ih je samo 270 tisuća pristalo prenijeti svoje podatke trećoj strani?

>>Sigurnosni propust ugrozio 50 milijuna korisničkih računa na Facebooku

Zaštita podataka na Facebooku

Facebook je protumačio da su osobe koje su preuzele aplikaciju pristale da aplikacija prikuplja ograničene informacije o njihovim prijateljima čije su postavke privatnosti bile postavljene tako da to dopuštaju. Te je podatke na kraju kupila tvrtka Cambridge Analytica, tvrtka koja je radila istraživanja odnosno profiliranje birača za Trumpovu predsjedničku kampanju.

Da biste zaštitili svoje podatke potreban je „multidisciplinarni“ pristup koji uključuje alate koje možete instalirati u svom pregledniku i postavke koje možete podešavati na Facebooku.

Evo što biste trebali učiniti:

Provjerite svoje Facebook aplikacije

Ako ste upotrebljavali Facebook da biste prijavili svoju lokaciju, da biste se prijavili za igru ili aplikaciju treće strane, te usluge mogu i dalje pristupati vašim osobnim podacima. Idite na Facebookovu stranicu s postavkama i kliknite na tab za aplikacije kako biste vidjeli koje su aplikacije povezane s vašim računom. Tako možete podrobnije pogledati kojim ste aplikacijama dopustili pristup informacijama i koje ste podatke pristali dijeliti. Ukloniti sve aplikacije koje su vam sumnjive ili ih ne koristite. Facebook je i sam napravio neke izmjene kako bi spriječio prikupljanje detaljnih informacija o prijateljima korisnika.

Na stranici s postavkama za aplikacije nalazi se i postavka „Apps Others Use“. Tu odabirete koje podatke ste spremni dijeliti kada vaši prijatelji koriste aplikacije. Ako ne želite da vaše informacije budu dostupne aplikacijama vaših prijatelja, odznačite sva polja.

Provjerite svoje postavke privatnosti na Facebooku

Ako niste sigurni koji su podaci o vama i vašim prijateljima dostupni aplikacijama, vrijeme je da to provjerite i da smanjite opseg informacije koje su javno dostupne, Možete, na primjer, podesiti da vaše postove mogu vidjeti samo vaši prijatelji ili da samo vi možete vidjeti listu svojih prijatelja.

Čitajte pravila o privatnosti

Kada se prijavljujete za novu aplikaciju ili alat, druga strana vas traži da prihvatite uvjete korištenja. Neka vam postane navika da pročitate uvjete, osobito pravila o privatnosti. Ako primijetite nešto što sugerira da bi se vaši podaci mogli dijeliti na vama neprihvatljiv način, nemojte koristiti program.

Instalirajte programe za blokiranje sustava za praćenje

Postoje dodaci pregledniku koje možete instalirati kako biste blokirali sustave za praćenje ponašanja korisnika na webu. No, morate biti svjesni da zbog toga neke web stranice neće raditi onako kako bi trebale. Testiranja su pokazala da su u pregledniku Chrome korisni alati za blokiranje Disconnect i Privacy Badger.

Kako biste shvatili zašto su programi za blokiranje važni, pokušat ćemo pojasniti kako funkcionira praćenje na webu. Kada pokrenete aplikaciju na Facebooku, ona može postaviti u vaš preglednik alat za praćenje – poput cookieja – koji prikuplja informacije. Čak i kada zatvorite aplikaciju, alat za praćenje će nastaviti pratiti vaše aktivnosti – stranice koje posjećujete ili osobe s kojima stupate u interakciju kroz ažuriranje statusa.

Instalirajte blokiranje oglasa

Drugi način blokiranja praćenja je da se potpuno spriječi učitavanje oglasa. Alati za blokiranje oglasa mogu se instalirati na preglednike na mobilnim ili stolnim uređajima. Mobilni oglasi ponekad sadržavaju zlonamjerni softver koji prikuplja vaše podatke. Čak ni najjače web stranice nemaju potpuno kontrolu nad oglasima koji se na njima pojavljuju pa se zlonamjerni kod može pojaviti kroz njihovu oglasnu mrežu.

Izbrišite podatke o pregledavanju weba

Povremeno možete izbrisati svoje kolačiće i povijest pregledavanja. Apple, Google i Microsoft objavili su upute o tome kako izbrisati podatke za preglednike Safari, Chrome i Internet Explorer. To će privremeno izbrisati cookieje i trackere, iako će se oni s vremenom vjerojatno ponovo pojaviti.

Pazite na nepoznate izvore

Pravila o privatnosti nije dovoljno samo pročitati. Treba ih čitati s razumijevanjem. U slučaju aplikacije “thisisyourdigitallife”, sitnim je slovima pisalo da se podaci prikupljaju za akademsku uporabu, a ne u komercijalne svrhe. Prije nego što pristanete dijeliti informacije s nepoznatim tvrtkama ili organizacijama, dobro razmislite.

Uostalom, u slučaju krađe 50 milijuna korisničkih podataka istraživač je bio s Cambridgea, jednog od najboljih svjetskih sveučilišta. Pa kome onda uopće možemo vjerovati?