Chronotruck
Rodolphe Allard, direktor Chronotrucka

Grupa GEFCO, europski lider u automobilskoj logistici i globalni stručnjak za multimodalne lance opskrbe, najavila je lansiranje dvaju “figitalnih” rješenja, odnosno rješenja koja kombiniraju prostorne mogućnosti i digitalne tehnologije kako bi poboljšale korisničko iskustvo. Iza tih inovacija stoje sedamdesetogodišnje logističko iskustvo kompanije te digitalna znanja partnera. GEFCO je nedavno preuzeo poduzeće Chronotruck, digitalnu tržnicu usluga cestovnog prijevoza koja povezuje otpremnike i prijevoznike, dok je Moveecar digitalna platforma koju su razvili GEFCO i vanjski IT stručnjaci kako bi automobilskoj industriji i industriji mobilnosti ponudili usluge logistike tijekom životnog ciklusa vozila.

Digitalizacija ponašanja potrošača očito utječe na našu strategiju u području usluga koje pružamo na tržištima B2B (business-to-business) i B2B2C (business-to-business-to-consumer)“, izjavio je Emmanuel Arnaud, izvršni potpredsjednik za prodaju i marketing u GEFCO-u. “Spajanjem našeg znanja i iskustva u fizičkoj mreži te digitalnih vještina stvaramo nove figitalne usluge. Chronotruck i Moveecar spajaju umjetnu inteligenciju, strojno učenje i snažne algoritme s ciljem mijenjanja korisničkog iskustva.“

Inovacije kroz digitalizaciju i odabrane akvizicije ključne su za GEFCO-vu razvojnu strategiju. Moveecar i Chronotruck primjeri su kako GEFCO mijenja logistički sektor i klijentima stvara novu vrijednost.

>>GEFCO predstavio alat za praćenje pošiljki kojim se upravlja glasom

“Temelj razvoja Moveecara je iskustvo GEFCO-a u logistici gotovih vozila i pružanju krajnjih rješenja kojima se otključava ogroman potencijal tržišta rabljenih vozila”, rekao je Luc Nadal, predsjednik Uprave GEFCO-a. “A Chronotruckova agilna digitalna platforma osigurava našim klijentima pravovremeno rješenje za njihove hitne potrebe.”

>>Zeleni ekosustav za upravljanje ambalažom s više od 2000 klijenata

Chronotruck

Chronotruck je tržnica usluga prijevoza“, objašnjava Rodolphe Allard, direktor Chonotrucka. Spaja otpremnike i prijevoznike kroz digitalnu platformu koristeći snažne algoritme. „To smo sofisticirano rješenje razvili za otpremnike i prijevoznike koji zahtijevaju pravovremena, troškovno učinkovita rješenja. Naša usluga smanjuje broj praznih utovara i snižava razinu ugljičnog otiska prijevoznika te istovremeno omogućava manjim prijevozničkim kompanijama pristup velikim klijentima.“

Otpremnici mogu odabrati prijevoznika za bilo kakvu vrstu tereta mase od 50 kilograma do 28 tona po povoljnoj cijeni u odabrano vrijeme. Chronotruck nudi pristup obližnjim prijevoznicima i portfelj digitaliziranih usluga uključujući sustav trenutačnog određivanja cijena, uslugu geotrackinga, potvrdu o dostavi i e-račun.

Prijevoznicima platforma pruža priliku za optimizaciju tokova i popunjavanje kamiona preuzimanjem tereta koji se nalaze u blizini.

Danas je teško pronaći kamione velikog kapaciteta, a velik izazov predstavlja i raspoloživost vozača. Kad otpremnici podnesu zahtjev, pokreće se geolociranje prijevoznika koji potom odgovaraju na zahtjev s trenutačnim određivanjem cijene. Chronotruckovo rješenje omogućava poduzećima odabir prijevoznika po cijeni i u vrijeme koji im odgovaraju, a pritom 95 posto klijenata pronađe rješenje.

“U sustav se mogu uključiti svi prijevoznici, a istovremeno se malim prijevoznicima otvara put k velikim klijentima”, objašnjava Rodolphe Allard. “Nema nikakvih prepreka za ulazak, a podatke o prijevoznicima ne koristimo ni u koju drugu svrhu. Informacije koje zahtijevamo od prijevoznika jednake su onima koje tražimo u tradicionalnim logističkim transakcijama.”

Chronotruck se brine za više od 9000 klijenata u Francuskoj i uskoro planira širenje na ostala europska tržišta. Digitalna platforma trenutno je dostupna na sedam jezika: engleskom, francuskom, njemačkom, talijanskom, poljskom, portugalskom i španjolskom.

Moveecar

Digitalna platforma Moveecar pružateljima usluga CaaS (car-as-a-service), poput proizvođača i prodavača automobila, voditelja voznih parkova, poduzeća za najam ili leasing automobila, dražbovatelja te igrača u e-trgovini i industriji mobilnosti, omogućava pružanje dodane vrijednosti u logistici vozila kroz čitav životni vijek vozila.

“Ne tako davno klijenti su kupovali rabljene aute preko oglasa u novinama”, izjavio je Dominque Masutti, direktor Moveecara. „Danas klijenti koriste internet za kupnju novih i rabljenih vozila, a Moveecarove usluge pomoći će igračima u automobilskoj industriji i industriji mobilnosti da ispune očekivanja klijenata i povećaju marže.“

“Oko nas je uzbudljivo neiskorišteno tržište za usluge Moveecara. Svake godine u Europi se proda 55 milijuna rabljenih automobila te 15 milijuna novih. Prijevoz tih automobila, bez obzira na to prevozi li ih se u manjim grupama ili pojedinačno, predstavlja složen proces. Moveecar na najbolji mogući način koristi GEFCO-vo iskustvo u logistici gotovih automobila kako bi ih glatko prevezao unutar zemlje i preko granica”, dodao je Emmanuel Arnaud, izvršni potpredsjednik GEFCO-a za prodaju i marketing.

Dodatne usluge

Uz prijevoz rabljenih automobila, Moveecar pruža i dodatne usluge koje se mogu koristiti tijekom životnog ciklusa automobila. Pod krovnim nazivom STAART (Storage, Transport, Administration, Appraisal, Repair, Travel experience – skladištenje, prijevoz, administracija, procjena, popravak, iskustvo putovanja), korisnici će imati pristup svim uslugama bilo kad i bilo gdje. Moveecar gradi mrežu lokalnih partnera u zemljama u kojima će nuditi usluge STAART, a one mogu biti prilagođene i potom plasirane pod brendom Moveecara ili kao dodatak brendu klijenta.

Korisnike aplikacije Moveecar će upozoriti na skori istek automobilskog leasinga, a oni će potom moći putem aplikacije naručiti popravak prije vraćanja automobila leasing društvu. Davatelj leasinga potom može putem aplikacije isplanirati i provesti pregled vozila, a ako želi prodati automobil, Moveecar može obaviti potrebne preinake te ga prodati i prevesti kupcu.

Porast broja korisnika usluge dijeljenja automobila i ostalih mobilnih rješenja omogućit će Moveecaru širenje ponude usluga. “U bliskoj budućnosti Moveecar će dostavljati čiste automobile s punim rezervoarom goriva kad to klijenti zatraže te će ih ponovno preuzimati kad klijentima više neće biti potrebni. Pružat će i pregršt drugih usluga, a svima možemo upravljati putem aplikacije“, tumači Dominique Masutti.

Usluge Moveecara za pojedinačni i skupni prijevoz automobila preko granica već koriste kupci vozila putem interneta u Francuskoj, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu. Do kraja 2019. usluge pregleda i popravka vozila nudit će se u mnogim drugim zemljama, a postupno će se uvoditi i ostale usluge STAART. U 2020. godini bit će lansirane cjelovite usluge “od ključa do ključa“, kao i usluge asistenta za pojedinačne klijente.


Sadržaj omogućila Addiko banka