Udio građevinarstva u hrvatskom BDP-u 4,8 posto

U građevinskom sektoru u lipnju 2019. bile su zaposlene 101.374 osobe, što čini 7,1 posto ukupnog broja zaposlenih u Republici Hrvatskoj, navodi Ekonomski institut u novom izdanju Sektorskih analiza

419
građevinarstvo
Glavni sektorski pokazatelji (postotne promjene su u odnosu na isto razdoblje prethodne godine); Izvor: DZS, Obrada: Ekonomski institut, Zagreb

Građevinarstvo u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina počelo se konačno oporavljati nakon razdoblja snažne recesije. Na pozitivne trendove ukazuju i glavni sektorski pokazatelji u 2018. i u prvoj polovici 2019. godine. Uz to, valja istaknuti kako usprkos značajnom smanjenju aktivnosti u građevinarstvu u recesijskim godinama, ovaj sektor još uvijek zauzima značajno mjesto u hrvatskom gospodarstvu, navodi se u novom izdanju Sektorskih analiza Ekonomskog instituta, Zagreb.

Prema posljednjim dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, građevinarstvo je u strukturi ukupnog gospodarstva u prvoj polovici 2019. godine sudjelovalo s udjelom od oko 4,8 posto. Osim učinka na agregatnu proizvodnju, nezaobilazan je doprinos građevinarstva i ukupnoj zaposlenosti. Broj je zaposlenih u ovoj djelatnosti u lipnju 2019. godine iznosio 101.374 što čini 7,1 posto ukupnog broja zaposlenih u Republici Hrvatskoj. Pri tome je 78,9 posto zaposlenih u građevinskom sektoru bilo zaposleno u pravnim osobama, a 21,1 posto u obrtima.

>>PlanRadar – aplikacija koja smanjuje troškove i povećava efikasnost na gradilištima

Snažan rast broja novoizgrađenih stanova

Analizirajući međugodišnje stope promjene glavnih sektorskih pokazatelja u 2018. godini, zapaža se različita dinamika kretanja. Za razliku od obujma građevinskih radova i zaposlenosti koji su se blago povećali, broj novoizgrađenih stanova je snažno porastao. Intenzivniji rast izdanih odobrenja za građenje u prvih sedam mjeseci ove godine potvrđuje očekivanja o nastavku rasta građevinarstva u nadolazećem razdoblju.

>>Kako se gradi “pametna” Moskva: Veliki projekti u kratkom roku

Kretanja na tržištu nekretnina dodatno potvrđuju pozitivne trendove i oporavak ukupnog sektora. Uslijed oporavka potražnje u 2018. godini došlo je do prosječnog rasta cijena stanova. Njihova se cijena na međugodišnjoj razini povećala u prosjeku za 6,8 posto. Trend rasta cijena prodanih stanova nastavljen je i ubrzan u prvih sedam mjeseci ove godine, pri čemu su cijene porasle za 12,1 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

>>Građevinski sektor: Spora digitalizacija guši produktivnost

Za razliku od Hrvatske, građevinarstvo u EU-28 znatno je lakše podnijelo recesiju u prijašnjim godinama. Tako su na razini EU-28 već početkom 2010. zaustavljeni negativni trendovi. Nakon blažeg pada obujma građevinskih radova u 2012. i u prvom tromjesečju 2013. godine, građevinarstvo se u EU-28 od travnja 2013. postupno oporavlja. Usporedba podataka na godišnjoj razini pokazuje da je u prvih sedam mjeseci ove godine obujam građevinskih radova povećan za 3,3 posto. Također, ovogodišnja srpanjska razina aktivnosti veća je za 1,6 posto u odnosu na isti mjesec 2018. godine.

>>Tehnološki trendovi u građevinarstvu: Dronovi i autonomni strojevi najprihvaćeniji