Istarski medtech Fizio Tech razvio još jednu inovaciju u fizioterapiji

Ista ekipa je 2019. razvila je Hip Rehabilitation Device, uređaj koji automatizira proces manualne fizioterapijske tehnike i omogućava digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa kod osoba s bolnim stanjem kuka

608
Restep - Fizio Tech

Istarski medtech startup Fizio Tech d.o.o. do kraja godine izbacit će na tržište svoju novu inovaciju – Restep. Riječ je o biofeedback uređaju za dozirano opterećenje namijenjen osobama koje su imale operativni zahvat ili ozljedu na donjim ekstremitetima. Osim sto Restep pruža informacije o dinamičkom opterećenju oštećene noge prilikom hoda, uređaj pomaže fizioterapeutima da digitalno prate pacijentov napredak te analiziraju relevantne podatke potrebne za daljnje planiranje terapije.

Riječ je o ekipi strojara, računalnih inženjera i fizioterapeuta koja je 2019. pobijedila na natječaju Moj Zaba start na kojem je predstavila Hip Rehabilitation Device (HRD), uređaj koji automatizira proces manualne fizioterapijske tehnike i omogućava digitalno praćenje rehabilitacijskog procesa kod osoba s bolnim stanjem kuka.

Priču su pokrenuli Petra Josipović i Filip Sironić, s vremenom je tim narastao na današnjih sedam članova. Petra je fizioterapeutkinja, doktorandica javnog zdravstva, i s doktorandicom iz neuroznanosti Deom Salamon zadužena je za klinički dio, za ispitivanja s pacijentima. Filip Sironić, Filip Nikolić i Martin Matijašić čine tim strojara, a kompletiraju fullstack programer Ivan Laković i inženjerka elektrotehnike Arijana Milašinčić. Petra je za sada jedina zaposlena u Fiziotechu, a direktor tvrtke je Filip Sironić.

“Nakon pobjede na Zabinu natječaju otvorile su nam se razne mogućnosti. Između ostaloga, javila nam se Ivana, fizioterapeutkinja koja je radila na uređaju Restep. Sastali smo se nekoliko puta. Ona nam je predstavila svoju ideju koja nam se učinila zanimljivom. Potpisali smo ugovor i preuzeli razvoj uređaja koji je imao potencijal, ali nije bio dovoljno učinkovit. Nije mogao, na primjer, pokazivati realno dinamičko opterećenje prilikom hoda”, prisjeća se Petra.

Sredstva iz EU fondova za razvoj

“Krenuli smo iz početka i razvili smo nekoliko iteracija. Restep je dobio neke nove karakteristike, redizajnirani softver s novim značajkama koje uključuju statističku analizu podataka. U suradnji sa Zdravstvenim fakultetom u Rijeci napravili smo uspješnu Proof of Concept studiju. Trenutno radimo preinake na uređaju kako bi zadovoljavao normu za medicinski uređaj i kako bi uspješno prošao ispitivanje elektronike, te unaprjeđujemo dizajn.”

Osim u razvoj HRD-a, dio nagrade na Zabinu natječaju uložili su u pripremu prijava na natječaje za sredstva iz Europskih fondova i 2019. dobili su sredstva za razvoj HRD-a i Restepa. Ukupna vrijednost projekta koji traje do lipnja iznosi 943.681,54 kuna. Cilj projekta je stvoriti inovacijske i razvojne kapacitete poduzeća Fizio tech za prilagodbu i razvoj finalne tržišne verzije te pravovremeno i uspješno lansiranje radikalnih inovacija s potencijalom rasta i izvoza koji su novi na međunarodnom tržištu. Također, predali su patentnu prijavu za HRD na nacionalnoj i europskoj razini.

“Cilj nam je s novcima iz europskih fondova pokriti zaštitu intelektualnog vlasništva za HRD na europskoj razini. Napravili smo dva prototipa, što je također veća investicija. Nadali smo se da će nam ta sredstva biti dovoljna da razvijemo HRD do kraja, ali nije bilo tako. Sada ispitujemo uređaj s ovim iteracijama na grupi pacijentima s koksartrozom, što je odlično jer ćemo pripremiti tehničku mapu, što je vrlo zahtjevan korak, i ostale dokumente potrebne za komercijalizaciju. Ostaje nam još malo poboljšati softver i neke tehničke karakteristike. Za to će nam, naravno, trebati još novaca”, razlaže Petra

Dodaje kako bi im, osim novca, dobro došlo i kadrovsko pojačanje – programeri i elelktrotehničari – pa poziva zainteresirane da im se jave.

HRD bi na tržište mogao 2022. godine

Za Restep su sredstva dobili za razvoj proizvoda tako da su napravili šest prototipa i studiju Proof of Concept kojom su dokazali da uređaj radi. Nedavnu nagradu s natječaja Pokreni nešto svoje će usmjeriti na usavršavanje dizajna i još neka poboljšanja.

Restep bi za tržište tako trebao biti spreman do kraja godine, dok za HRD trenutno traže investitora ili neki drugi izvor financiranja kako bi priču doveli do kraja, do finalnog proizvoda.

“Pregovaramo s nekim potencijalnim partnerima izvan Hrvatske koji bi nam pomogli izaći na međunarodno tržište, i ako razgovori budu uspješni, HRD bi mogao biti završen do kraja godine. Nakon toga slijedi komercijalizacija što znači da treba ishoditi dozvole od Halmeda i drugih. Regulativa za medicinske uređaje je prilično stroga, a uređaj mora proći i ispitivanja vezana uz elektroniku”, tumači Petra. Ako sve bude prema planu i finalni proizvod bude završen do kraja godine, HRD bi na tržištu mogao biti sredinom 2022. godine.

Restep je jednostavniji uređaj. Mogao bi se registrirati kao predmet opće upotrebe, što bi znatno pojednostavnilo papirologiju potrebnu da dođe na tržište, ne bi bilo toliko ispitivanja. No, Petra kaže da ga žele klasificirati kao medicinski uređaj jer bi tako imao veću “težinu”.

Fizioterapijski centar s razvojnom istraživačkom jedinicom

Zaprimili su do sada mnoga pisma namjere za kupnju od različitih entiteta s domaćeg tržišta, Slovenije i Austrije. Fizio Tech surađuje s mnogim zdravstvenim ustanovama među kojima su Kinetic centar, Dom za starejše občane Lucija Slovenija, ReLab u Umagu, OrtoSpina iz Rijeke, Istarske toplice… Svi oni su early customersi, fizioterapeuti koji sudjeluju u ispitivanjima uređaja na pacijentima i izradi usability studije.

U procesu razvoja i komercijalizacije Fizio Tech surađuje s Končarom oko ispitivanja elektronike, savjetnici za komercijalizaciju je tvrtka Qualitas, poslovni konzultanti su RiStep i tvrtka Siga, Pulsar Lab je pomagao s elektronikom, a tu su i Zdravstveni fakultet u Rijeci i Tehnicki fakultet u Puli.

“Cilj je lansirati Restep do kraja ove godine na tržište, osigurati resurse za izradu finalnog proizvoda sto se tiče HRD-a te krenuti s aktivnostima vezanim uz njegovu komercijalizaciju, naći partnera koji ce pomoći u razvoju i proizvodnji HRD-a. Jedna od opcija je i dati patentno pravo na korištenje. S obzirom na to da smo uspostavili Quality Management System prema standardu ISO 13485, jedan od ciljeva je certificirati tvrtku prema tom standardu.

Dugoročan cilj je razviti Fizio Tech kao tvrtku koja pruža kvalitetne usluge fizioterapije koja će implementirati vlastita tehnološka rješenja u kliničkom okruženju, dakle fizioterapijski centar s razvojnom istraživačkom jedinicom koja radi na vlastitim inovativnim rješenjima te pruža usluge drugim entitetima, i to ne isključivo medicinskim, u razvoju idejnih rješenja”, objasnila je Petra planove o dugoročnom razvoju tvrtke.

>>Pobjeda na natječaju Moj Zaba Start dala nam je snažan vjetar u leđa