Moj Zaba Start – odskočna daska za svijet poduzetništva

Prijave za jedan od najznačajnijih natječaja za dodjelu financijskih potpora inovativnim poduzetničkim i društveno korisnim idejama i projektima u Hrvatskoj otvorene je još samo nekoliko dana

548
Moj Zaba Start

Ako vjerujete u svoju ideju, budite hrabri i prijavite se na natječaj Moj Zaba Start. Prijave su otvorene do 10. srpnja u podne.

Moj Zaba Start osmišljen je i usmjeren na poticanje izvrsnosti u našemu društvu. Otkako je pokrenut 2013. godine, kroz natječaj je podržano više od 50 projekata iz različitih područja po odabiru stručne komisije i prema odabiru javnosti.

Ukupni iznos potpora u proteklih pet godina doseže gotovo pet milijuna kuna, a dobitnici su projekti iz područja tehnoloških inovacija, zelenog i društvenog poduzetništva, kreativne industrije, kulture, znanosti te razvoja djece i mladih.

Osim materijalne potpore, kroz zajedničke radionice prenose se znanja i potiče razvoj poduzetništva. Znanstvenim i kulturnim ustanovama pruža se poticaj u realizaciji vrijednih projekata, a u kategoriji društvo prepoznaju se ustanove i pojedinci koji ovo društvo čine boljim i humanijim.

Podržano više od 50 projekata

“Potpora Zabe nam je veliki stimulans i mnogo znači za naš projekt. Jedan veliki povjetarac u leđa. Planiramo potporu utrošiti na financiranje prototipa, proces certifikacije i konzultantske usluge – ukratko, na sve ono što će nam omogućiti izlazak na tržište”, rekla je u lani Petra Josipović u ime tima Hip Rehabilitation Device koji je proglašen najboljim u kategoriji poduzetništva.

Posebnost natječaja Moj Zaba Start je da se osim projektima koje odabere stručni žiri, potpore u svakoj kategoriji dodjeljuju po jednom projektu koji javnost glasanjem na internetu odabere kao najbolji.

U kategoriji poduzetništva lani je tako izabran projekt SightRun, koji je dobio i drugu nagradu prema odabiru stručnog žirija. Riječ je o besplatnoj mobilnoj aplikaciji koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje gradova.

“Svakom poduzetniku na početku izuzetno je važno dobiti sredstva kako bi se ohrabrili i krenuli u projekt. To nam je bio drugi pokušaj i rado prenosimo naša iskustva. Posebno nas je razveselila nagrada publike koja nam je donijela i veliku promociju”, izjavila je Sandra Bortek iz tvrtke Adventure Donkey koja je razvila aplikaciju SightRun.

Kata Barišić, poduzetnica i autorica projekta Zagreb Time Travel pobijedila je na natječaju Moj Zaba Start prije dvije godine. Šest mjeseci nakon pobjede na natječaju Kata je svoju ideju o turističkoj turi glavnim gradom koja njegove znamenitosti predstavlja putovanjem kroz vrijeme, oživljavajući povijesne događaje i likove uz pomoć suvremenih tehnologija proširene i virtualne stvarnosti, pretvorila u tržišni proizvod.
Ni ona nije uspjela iz prve, ali ističe da treba biti uporan. “Ako imate ideju u koju vjerujete, koja vas drži budne noćima, budite hrabri i prijavite se. Uspjeh će sigurno slijediti”

Budite hrabri i prijavite se na Moj Zaba Start

Mario Vinceković injegov tim lani su nagrađeni za projekt pametnih mikro kapsula za zaštitu i prihranu bilja. “Već samom prijavom na natječaj dobili smo mnogo jer su ljudi doznali za nas. Prepoznali su ideju, stvoreni su neki vrlo važni kontakti koji nam mogu pomoći u daljnjem razvoju”, rekao je Mario te dodao kako će “programi poput ovoga potaknuti mlade ljude da ostaju u Hrvatskoj”.

Irena Orlović nagrađena je za Pametnicu, web aplikaciju s materijalima koji potiču emocionalni i intelektualni razvoj djece u ranoj dobi. Pametnica je nagrađena 2015. u kategoriji Moja kreativna crta, a Irena ističe kako je tijekom edukacije koju je prošla u sklopu natječaja dobila vrijedne savjete.

Za Martinu Cvetković, osnivačicu i direktoricu tvrtke Balmaris, osvajanje nagrade te iste godine u kategoriji Moja zelena zona bila je odskočna daska u svijet poduzetništva. Balmaris je razvio ekološki prihvatljivi sustav za obradu balastnih voda na brodovima, ali i pročišćavanje drugih tekućina koje je potrebno dezinficirati.

Dobitnici nagrada, između ostalih, bili su i Rentlio – cloud aplikacija za jednostavno upravljanje malim objektima u turizmu, Adopto – platforma za zapošljavanje, Gooma – geolokacijski servis koji evidentira, obrađuje i izrađuje izvještaje loko vožnje i službenih putovanja u realnom vremenu, MyBeeLine, startup koji je osmislio mobilnu aplikaciju koja prati podatke o pčelinjim zajednicama, a koristi ju više od 1.500 pčelara iz 20 država svijeta…

Vrijednost nagradnog fonda gotovo milijun kuna

Najbolje poduzetničke ideje i društveno korisni projekti bit će nagrađeni u tri kategorije: Poduzetništvo, Kultura i znanost te Društvo, a ukupna vrijednost nagradnog fonda je gotovo milijun kuna.

  • Natječaj Poduzetništvo namijenjen je projektima koji uključuju primjenu novih tehnologija, razvoj novih proizvoda i usluga te inovacije.
  • Natječaj Kultura i znanost namijenjen je projektima koji uključuju nezavisnu kulturnu scenu, znanstvene i istraživačke projekte ili primjenu novih medija i tehnologija u kulturi i umjetnosti
  • Natječaj Društvo namijenjen je projektima koji uključuju unaprjeđenje svakodnevnog života u zajednici kroz podršku djeci, mladima, osobama s invaliditetom, starim osobama i potrebitima.

A za sve koji žele još jednom provjeriti i pripremiti najbolje prijave, Zaba je ponudila nekoliko jednostavnih i praktičnih savjeta za uspješnu prijavu.

Nakon završetka prijava, stručna komisija ocijenit će prijavljene radove te će 20. rujna biti objavljeni finalisti natječaja. U svakoj kategoriji komisija će izabrati po tri najbolja rada koji će dobiti nagradu od 120.000, 100.000. i 80.000 kuna. Osim toga, u svakoj kategoriji dodijelit će se i posebna nagrada publike, u iznosu od 30.000 kuna.

Uz mogućnosti osvajanja financijske potpore, natječaj pruža priliku za edukaciju, umrežavanje i konzultacije s iskusnim stručnjacima.

Zato ako vjerujete u svoju ideju, budite hrabri i prijavite se na Moj Zaba Start. Prijave su otvorene još samo nekoliko dana, do 10. srpnja u podne.