Marina Punat dobila digitalni sustav za praćenje stanja plovila

Sustav trenutno čine senzori kaljuže, brodskih baterija te dima i temperature koji u slučaju alarma putem aplikacije, e-maila i glasovnim pozivom obavještavaju vlasnika i marinu da nešto nije u redu nakon čega slijedi intervencija djelatnika marine

283
MarinaCloud
Krešimir Žic

Marina Punat prva je marina u svijetu povezana sustavom koji putem aplikacije vlasniku i djelatnicima marine omogućava praćenje stanja plovila 24 sata na dan. Riječ je o sustavu Proactive Boat Care i aplikaciji Marinacloud koje je kreirao Krešimir Žic, suvlasnik marine Punat,

Proactive Boat Care je jedinstven sustav za nadzor i kontrolu brodova utemeljen na Sigfoxovoj tehnologiji koja je trenutno prisutna u više od 50 zemalja svijeta. Rješenje je zaživjelo zahvaljujući tvrtki IoT Net Adria, čiji je cilj razoj prve IoT mreže u Hrvatskoj, ali i povezivanja i poticanja tvrtki te pojedinaca da se uključe u razvoj rješenja utemeljenih na Sigfoxovoj tehnologiji.

>>Pametne plutače za efikasan nadzor nad pomorskim dobrom

Najveća prednost Sigfoxa je upravo ta što dobijete kompletan poslovni model po principu ‘ključ u ruke’. Mi se ne želimo baviti tehnološkim aspektom senzora i voditi brigu o njima. Mi se isključivo bavimo digitalizacijom marina, a ova tehnologija nam to omogućuje. Ovaj sustav je globalan baš kao što je Sigfox globalna mreža. Stoga, svim pojedincima i tvrtkama koji se bave razvojem IT rješenja mogu poručiti da se iz Hrvatske može raditi globalni biznis”, rekao je Krešimir Žic.

Baterije omogućavaju autonomiju od nekoliko godina

Sustav trenutno čine senzori kaljuže, brodskih baterija te dima i temperature koji u slučaju alarma putem aplikacije, e-maila i glasovnim pozivom obavještavaju vlasnika i marinu da nešto nije u redu nakon čega slijedi intervencija djelatnika marine. Također, baterije koje se nalaze u senzorima bežično su povezane s aplikacijom što ih čini jednostavnima za ugradnju i korištenje, a omogućuju i autonomiju od nekoliko godina. Uskoro se sprema širenje ove aplikacije u marinama u Hrvatskoj i u svijetu.

“U listopadu 2017. IoT Net Adria potpisala je suradnju s kompanijom Sigfox te se obvezala da će u 24 mjeseca povezati Hrvatsku s ostatkom svijeta. U manje od dvije godine dobili smi prvo rješenje koje je to i uspjelo. Dobili smo globalni proizvod i iznimno sam ponosan na ovaj uspjeh Marinaclouda. Hrvatska je još jednom dokazala kako IoT, a posebno Sigfox, rastu i sazrijevaju iz godine u godinu. Nove funkcionalnosti otvaraju do sada nezamislive primjene tehnologije Interneta stvari i nove načine interakcije s objektima oko nas. Ova inovativna tehnologija povezuje stvari i ljude te sam čvrsto uvjeren da će ovaj uspjeh potaknuti i druge za daljnje razvijanje korisnih IT rješenja”, poručio je Bruno Crnički, direktor i član odbora IoT Net Adrije.


Sadržaj omogućila Addiko banka