Roboti spremni za osjetljive operacije kralježnice

Roboti postaju sve korisniji alat za kirurge. Britanski znanstvenici razvili su sustav koji je, tvrde, sposoban operirati kralježnicu s većom preciznošću od ijednog postojećeg sustava i preciznije nego što to može čovjek

188
operacije kralježnice
Izvor: Sveučilište Nottingham Trent

Roboti su spremni operirati kralježnicu s većom točnošću nego što to mogu ljudi, tvrde znanstvenici britanskog sveučilišta Nottingham Trent. Znanstveni tim razvio je sustav koji omogućava da dvije robotske ruke “polu-autonomno izbuše rupe u pojedinim kralješcima”, priopćilo je sveučilište u srijedu. Tim vodi Philip Breedon, profesor pametnih tehnologija u Nottinghamu Trentu.

U istraživanju je primjenjena i tehnologija proširene stvarnosti, kako bi kirurzima dobili “živu vizualnu povratnu informaciju” o dubini bušotine za vrijeme operacije. Roboti do sda nisu bili primjenjeni kod ovakvih operacija, a za sada nema ni naznaka kada bi se to točno moglo dogoditi.

“Kirurzi koji obavljaju tako osjetljive operacije kako bi ispravili stanja kralježnice kao što su skolioza ili kifoza, moraju biti vrlo precizni kako bi izbjegli nanošenje nepotrebnih i potencijalno ozbiljnih ozljeda”, navodi Breedon u priopćenju.

“Ova tehnologija obećava veću razinu preciznosti od ijedne do sada primienjene tehnologije, uključujući i najveću mguću preciznost koju može postići čovjek prilikom operacije. Ona povećava sigurnost i učinkovitost postupaka koji su potrebni ljudima čija je kralježnica ugrožena”, dodao je Breedon.

>>Dobro istrenirani džepni EKG spašava živote srčanih bolesnika

>>UI u laboratorijskom testu prepoznavanja raka kože učinkovitija od liječnika

Bušotine u kralješcima koriste se za umetanje vijaka koji su povezani s redukcijskom šipkom koja omogućava operativnim timovima da “podese pojedinačne kralješke i poravnaju kralježnicu”.

Robotske ruke operiraju simultano. Jedan robot je povezan s kralješkom – prati prirodne pokrete pacijenta i prenosi ovu informaciju na računalo. Drugi robot zadužen je za automatsko podešavanje kako ne bi bilo odstupanja od plana operacije i održava preciznost tijekom bušenja.

Hrvatska Ronna već dvije godine asistira pri neurokirurškim zahvatima

U istraživanju sudjeluju David Brown, profesor fakulteta za znanost i tehnologiju Sveučilišta Nottingham Trent, i Bronek Boszczyk, voditelj kirurgije kralježnice u Benediktinskoj bolnici u Tutzingu (Benedictus Krankenhaus Tutzing) u Njemačkoj i gostujući profesor na Sveučilištu Nottingham Trent.

Boszczyk je kazao kako je ova tehnologija primjer kako robotika može “unaprijediti osjetljive operacije, poboljšavajući sigurnost pacijenata i učinkovitost samog procesa”.

Roboti postaju sve korisniji alat za kirurge. U Kliničkoj bolnici Dubrava od 2016. godine kao asistent pri neurokirurškim zahvatima sudjeluje robot Ronna kojeg su razvili domaći stručnjaci. Ronna je predviđena za različite precizne minimalno-invazivne neurokirurške zahvate.”‘Do sada je zvedeno najviše neurokirurških biopsija, a u skoroj budućnosti očekujemo njenu primjenu i pri operaciji kralježnice”, najavio je u intervjuu za tportal u srpnju prošle godine voditelj tima dr. prof. sc. Bojan Jerbić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.


Sadržaj omogućila Addiko banka