Beč u borbi protiv klimatskih promjena ozelenio stanice javnog prijevoza

U korita postavljane na stražnjim stranama ili uz autobusne stanice zasađena je trolisna lozica, brzorastuća biljka čiji listovi ubrzo pokriju vanjske stjenke i krovište skloništa te stvaraju gustii zeleni "krov"

104
protiv klimatskih promjena

Nakon postavljanja tisućite javne česme s pitkom vodom, sadnje trajnica koje djeluju kao prirodni klima uređaj grada, podnih fontana i vodenih igrališta, Grad Beč predstavio je najnoviju mjeru u borbi protiv klimatskih promjena i smanjenja broja takozvanih “toplinskih otoka“. Ovih su dana u Beču predstavljene prve zelene stanice javnog prijevoza.

U borbi protiv gradskih toplinskih otoka Beč pretvara stanice javnog prijevoza u zelene oaze. U sklopu pilot projekta bečkog gradskog poduzeća za javni prijevoz Wiener Linien na pet stanica javnog prijevoza, u suradnji s bečkim Gradskim vrtovima, zasađene su brzorastuće biljke penjačice koje, osim što tvore hlad i snižavaju toplinu, pružaju stanište insektima.

>>Kako se Beč suočava s ljetnom žegom

Zelenim oazama protiv toplinskih otoka

“Bečki gradski vrtlari opet su pokazali inovativnost. Zajedno s gradskim poduzećem za javni prijevoz Wiener Linien i gradskom tvrtkom koja upravlja prostorima za oglašavanje Gewista razvili su i implementirali sustav koji na stanicama javnog prijevoza tvori gustu nadstrešnicu s brzorastućim biljkama koja stvara sjenu i snižava temperaturu okoline. Osim toga, zelenilom je vizualno unaprijeđen okoliš”, rekla je članica bečkog poglavarstva zadužena za okoliš, Ulli Sima.

protiv klimatskih promjenaPored ili iza skloništa na autobusnim stanicama postavljaju se velika korita visine 60 cm i širine 120 cm koja sadže spremnike za vodu. U njih su zasađene su pet metara dugačke penjačice vrste Parthenocissus tricuspidata, poznate pod nazivom trolisna lozica. Kako se radi o brzorastućim biljkama, njihovi listovi nakon kratkog vremena pokrivaju vanjske stjenke i krovište skloništa te stvaraju gusti zeleni “krov”.

Za sada su u pilot-projekt uključene samo nove stanice javnog prijevoza jer stariji modeli zbog statike i nagiba krova ne dopuštaju sadnju biljaka na krovu. Brigu o biljkama za vrijeme trajanja projekta vodit će bečki Gradski vrtovi.

Pokaže li se ovaj projekt uspješnim, Grad će u narednim godinama ozeleniti svih 2200 stanica kojima upravlja.

Poziv građanima da predlože kako ozeleniti grad

Ideja je da ozelenjivanje ubuduće bude uključeno u gradsko planiranje. Wiener Linien i gradsko poduzeće za poticanje inovacija (IÖB) pokrenuli su Ideas Challenge, natječaj na koji svi zainteresirani do 10. listopada 2019. mogu predati ideje kako ozeleniti grad.

“Želimo pružiti priliku inovativnim arhitektima, vrtlarima i drugim tvrtkama da doprinesu svojim idejama i znatiželjni smo kakvi se kreativni koncepti nude. Sljedeće godine bit će raspisan natječaj za najbolji koncept”, rekao je Günter Steinbauer, generalni direktor poduzeća Wiener Linien.

>>Parklet – zelene oaze na gradskim ulicama

Boku, bečko Sveučilište prirodnih resursa i humanih znanosti,  trenutno pak analizira stvarno stanje insekata i biljnih vrsta na bečkim zelenim površinama kako bi proširio mjere za očuvanje biološke raznolikosti na javnom zemljištu u budućnosti.

Klimatske promjene stvaraju sve više toplinskih otoka u gradu. Grad Beč poduzima niz mjera kako bi se borio protiv toga. To uključuje povećanje proračuna za širenje zelenih površina i ozelenjavanje fasada, krovova i unutrašnjosti do izdašnog posebnog proračuna za sadnju velikih stabala.

>>Zelenim krovovima i fasadama protiv zagrijavanja