Broj zaposlenih lani najviše rastao u građevinarstvu i ugostiteljstvu

Ako broj zaposlenih u 2021. usporedimo s onim u pred-pandemijskoj 2019. godini, vidljiv je porast od 1,1 posto, ponajviše u Građevinarstvu, Informacijama i komunikacijama te Obrazovanju

97
broj zaposlenih rastao u građevinarstvu

Ukupan broj zaposlenih u posljednjem mjesecu 2021. godine dosegnuo je 1,572 milijuna, odnosno porastao je za 2,3 posto ili 35,4 tisuća u odnosu na prosinac 2020. godine (u odnosu na prosinac 2019., broj zaposlenih je veći za 26,5 tisuća).

Strukturno promatrajući (te prema veličini u ukupnome broju zaposlenih), najviše je porastao broj zaposlenih kod Stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (+6,0%), navode analitičari PBZ-a u tjednoj analizi..

U cijeloj 2021. godini, prosječan je broj zaposlenih dosegnuo 1,575 milijuna, što je za 2,2 posto više u odnosu na 2020. godinu, ponajviše zahvaljujući rastu broja zaposlenih u Građevinarstvu za 5,3 posto, zatim Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+5,1%, uslijed neočekivano dobre turističke sezone), Obrazovanju (+2,9%) i Informacijama i komunikacijama (+7,0%).

Na pozitivna su kretanja kod zaposlenosti lani prvenstveno utjecali programi državnih potpora zapošljavanju, zatim (višegodišnji) pozitivan trend rasta pojedinih djelatnosti (kao to su građevinarstvo, ICT i sektor poslovnih usluga), porast zapošljavanja u javnom sektoru (primarno zdravstvu), opći rast ukupne gospodarske aktivnosti te oporavak turizma.

Doprinos dvaju aktivnosti (od njih 19, prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti) je u isto vrijeme bila negativna, i to kod Rudarstva i vađenja za -3,1 posto te Financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja za -1,3 posto, dok je kod preostalih djelatnosti doprinos ukupnom rastu zaposlenosti bio minimalan ili u potpunosti izostao.

Pozitivna kretanja na tržištu rada

Ako broj lani zaposlenih usporedimo s onim u pred-pandemijskoj 2019. godini, vidljiv je porast od 1,1 posto, ponajviše u Građevinarstvu, Informacijama i komunikacijama te Obrazovanju, dok je broj zaposlenih bio bitno niži u Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, s obzirom na još uvijek nižu razinu turističke aktivnosti u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Usporedo s pozitivnim kretanjima glede zaposlenosti, ukupan je broj nezaposlenih lani smanjen za 9,3 posto na godišnjoj razini (na prosječno 137 tisuća), dok je prilagođena stopa nezaposlenosti dosegnula u prosjeku 8,0 posto ili 0,9 postotnih bodova manje u odnosu na 2020.

Pozitivna su se kretanja na tržištu rada nastavila i na početku 2022. godine, čemu svjedoči podatak o godišnjem rastu broja zaposlenih u siječnju od 2,4 posto, dok je broj nezaposlenih smanjen za 20,8 posto. Istovremeno, OVI indeks Ekonomskog instituta Zagreb govori o 91 postotnom rastu potražnje za radom u odnosu na siječanj 2021. te 28 postotnom u odnosu na siječanj 2019. godine.

U cijeloj 2022. godini analitičari PBZ-a očekuju nastavak pozitivnih stopa rasta broja zaposlenih na godišnjoj razini, iako nešto umjerenijim tempom s obzirom na visoku bazu u 2021., dok bi se broj nezaposlenih trebao vratiti na razine zabilježene u 2019. godini.