Valamar najavio usklađivanje plaća u turizmu s europskima

Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru se podižu prosječno za 14 posto, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1000 do 1600 eura neto

80
Kuharica u Valamaru [Izvor: Valamar]

U cilju što kvalitetnije prilagodbe prelaska Hrvatske na euro i poboljšanja uvjeta rada u turizmu, Valamar od ove godine u dogovoru sa socijalnim partnerima podiže plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama. Osim povećanja plaća, pokrenuto je više inicijativa poboljšanja uvjeta rada u turizmu kako bi se posao u Valamaru prilagodio novim trendovima i potrebama. Ovime je Valamar podigao ljestvicu i pokazao zbog čega je proglašavan TOP poslodavcem u turizmu već dugi niz godina.

Plaće za stručna zanimanja uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare u Valamaru se podižu prosječno za 14 posto, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1000 do 1600 eura neto. Povećat će se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto. Osim podizanja osnovnih plaća, nastavlja se i s programima nagrađivanja izvrsnosti, kroz koje su u prošloj godini djelatnicima isplaćene nagrade u okviru programa „13. i 14. plaće“ u iznosu do 11.300 kuna neto, ovisno o tome koliko su dugo i uspješno radili.

Dodatni programi za zaposlenike

Za ovu sezonu kreirani su i dodatni programi kojima je cilj poboljšanje zadovoljstva i odnosa zaposlenika prema poslu. Programom „Flexi posao“ se zaposlenicima u hotelima, kampovima i ljetovalištima omogućavaju dva slobodna dana u tjednu, pruža mogućnost rada u jednoj smjeni te prilagođavanje radnih obveza potrebama djelatnika, sve u cilju što bolje ravnoteže privatnog i poslovnog života. Programom „Živi destinaciju“, osim kvalitetnog smještaja i prehrane svim zaposlenicima koji dolaze raditi iz drugih krajeva Hrvatske, djelatnicima se omogućavaju popusti na više od tristo prodajnih mjesta, te im se pruža mogućnost korištenja destinacijskih zabavnih sadržaja kao što su izleti ili sportske aktivnosti, kako bi što bolje upoznali destinaciju te proveli kvalitetno i zabavno vrijeme izvan radnog vremena.

Ines Damjanić Šturman, potpredsjednica za ljudske potencijale u Valamar Rivieri istaknula je: “Drago nam je što su naši socijalni partneri snažno podržali Valamarove značajne iskorake u smislu povećanja plaća i daljnjeg poboljšanja uvjeta rada djelatnika. Svima nama je cilj zadržavanje zaposlenika u turizmu kroz kvalitetan i dugoročan posao te osiguranje primanja koja se približavaju onima u vodećim europskim destinacijama”.

Za povećanje plaća i programe nagrađivanja 15 mil. eura

Valamar posluje u osam destinacija u Hrvatskoj od Istre do Dubrovnika te zapošljava više od 7000 djelatnika, a ove godine u povećanje plaća i programe nagrađivanja uložit će 15 milijuna eura. U cilju osiguranja kvalitetnog i dugoročnog posla u turizmu, Valamar nastavlja i s povećanjem broja djelatnika koji će imati cjelogodišnji posao i primanja. Na kraju turističke sezone kompanija planira ponuditi dodatnih 400 ugovora ne neodređeno te 1000 ugovora za stalne sezonce. Također, s obzirom na širenje poslovanja na zimske destinacije, djelatnicima će se nakon ljeta ponuditi posao tijekom zime u hotelima na skijalištima u Austriji.

“Nakon izdašnih nagrada koncem prošle godine, Valamar je i ove godine napravio značajan iskorak u povećanju plaća i materijalnih primanja radnika pa će značajnije povećanje plaća imati i radnici na kvalificiranim, stručnim, odnosno specijalističkim pozicijama. Povećanje plaće i druga materijalna prava jedini su način da se zadrže postojeći radnici, ali i privuku novi radnici”, rekla je Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije.

“Žao nam je što je pandemija koronavirusa, koja se nažalost nastavlja već treću godinu za redom, usporila rast materijalnih prava. Stoga nas raduje da je najveća turistička kompanija u Hrvatskoj, Valamar Riviera, u ovim izuzetno teškim i izazovnim vremenima, unatoč posljedicama koje se još uvijek osjećaju, značajno podigla ljestvicu i pokazala put i ostalim kompanijama da krilatica ‘čovjek je ključ uspjeha u turizmu’ nije samo puka fraza”, dodala je Cvitić.

Sigurnost radnih mjesta važna za dobre poslovne rezultate

Najave je pozdravio Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske, koji je istaknuo kako su aktivnosti usmjerene na poboljšanje materijalnog statusa svih radnika kroz povećanje plaća, a time i sigurnosti radnih mjesta domicilnog stanovništva i sezonskih radnika, najzaslužnije za dobre poslovne rezultate i promicanje  turizma u Hrvatskoj.

Valamar je prepoznat po kvaliteti usluge koju pružaju njegovi djelatnici na koje je kompanija osobito ponosna. U ime zahvale svojim zaposlenicima Valamar je prošle godine nagradio kvalitetu rada najzaslužnijih i najvjernijih djelatnika. Valamar će s programima nagrađivanja nastaviti i ove godine uključujući u te programe i nove članove Valamar tima koji će se pridružiti kompaniji. Natječaji za zapošljavanje su već otvoreni.