Dugoročni proračun sredstvo je koje Europu vodi u budućnost

Novac je ključan za borbu protiv klimatskih promjena, digitalnu i ekološku transformaciju, daljnje pružanje potpore regijama i gradovima, poljoprivrednicima, mladima, istraživačima ili poduzetnicima

31
dugoročni proračun EU
Foto: © Europska unija 2020, Izvor: EP

Tijekom rasprave o financiranju Europske unije u razdoblju od 2021. do 2027., zastupnici su na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu naglasili da će Parlament prihvatiti samo onaj proračun koji ispunjava ambicije europskoga bloka.

Rečeno je to u ključnoj plenarnoj raspravi s državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Nikolinom Brnjac, koja je predstavljala Vijeće EU-a te s predsjednicom Komisije Ursulom von der Leyen.

Rasprava zastupnika održana je uoči izvanrednog sastanka na vrhu EU-a 20. veljače na kojem će države članice pokušati postići dogovor o zajedničkom stajalištu o sljedećem višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Većina zastupnika u Europskom parlamentu ustrajala je na tome da je za postizanje zajedničkih ambicija, kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalna i ekološka transformacija, daljnje pružanje potpore regijama i gradovima, poljoprivrednicima, mladima, istraživačima ili poduzetnicima, ključno imati dostatna sredstva za to.

Predsjednica Komisije, Ursula von der Leyen (Foto: EP)

Primjerice, provedba Zelenog plana sa smanjenim proračunom značila bi ukidanje uspješnih programa EU-a u drugim sektorima, naglasili su zastupnici. Neki su izjavili da određene politike EU-a treba temeljitije razmotriti te da je potrebna veća disciplina u potrošnji.

Osim toga, uvođenje novih izvora prihoda („vlastita sredstva”) za EU i povezivanje proračuna EU-a s poštovanjem vladavine prava ključni su za zastupnike u Europskom parlamentu.

Sve što trebate znati o sljedećem dugoročnom proračunu EU-a, potražite na poveznici.