Mjere i preporuke vezane uz okupljanja i nošenje zaštitnih maski

Za sva okupljanja na kojima s očekuje više od 50 ljudi organizatori su dužni nakasnije pet dana prije zatražiti suglasnost od Nadležnog županijskog stožera civilne zaštite

59
nošenje zaštitnih maski
Na svadbama može biti živa glazba, ali nema plesa (osim prvog plesa mladenaca, eventualno roditelja i kumova, nakon toga zabranjeno). Za jednim stolom smije sjediti najviše 8 ljudi [Photo by Agung Pandit Wiguna from Pexels]

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je dvije nove mjere u borbi protiv Covida-19 koje su na snazi od utorka 13. listopada, a odnose se na okupljanja i nošenje zaštitnih maski.

Pravila za javna i društvena okupljanja

Propisana su pravila za sva okupljanja na kojima s očekuje više od 50 ljudi. Organizatori su dužni nakasnije pet dana prije planiranih okupljanja putem elektroničke pošte Županijskog centra 112 zatražiti suglasnost za održavanje okupljanja od Nadležnog županijskog stožera civilne zaštite.

Nužna epidemiološka mjera ne odnosi se na:

  • profesionalne umjetničke izvedbe i programe
  • amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe
  • kino projekcije
  • sportska natjecanja
  • okupljanja tijekom svadbenih obreda i svadbenih svečanosti
  • pogrebe, posljednje ispraćaje i polaganje urni
  • vjerske obrede
  • izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

Način održavanja navedenih okupljanja na koje se ne odnosi nužna epidemiološka mjera te epidemiološki uvjeti i mjere koje se moraju provoditi na navednim okupljanjima utvrđeni su posebnim preporukama i uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima

Drugom mjerom uvedena je obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima u kojima su ljudi u ontsktu jedni s drugima, a nije moguće održavati fizički razmak od minimalno dva metra. Ta odluka odnosi se na maske za lice ili medicinske maske koje se moraju koristiti na ispravan način, tako da maska prekriva usta i nos.

Obveza nošenja maski propisana je za:

  • zaposlenike zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjete dopuštene
  • zaposlenike ustanova socijalne skrbi koje pružaju uslugu smještaja i posjetitelji korisnicima, ako su posjete dopuštene
  • vozače, ostale zaposlenike u prijevoznim sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu
  • zaposlenike u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama
  • zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
  • goste u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke
  • zaposlenike trgovačkih društava, ustanova i institucija koji rade sa strankama i stranke koje dolaze u ta trgovačka društva, ustanove i institucije
  • zaposlenike u uslužnim djelatnostima u kojima se dolazi u bliski kontakt s klijentima
  • zaposlenike u uredima u kojima se ne može osigurati međusobna fizička distanca od najmanje dva metra
  • vjernike prilikom vjerskih obreda i okupljanja u zatvorenom prostoru
  • gledatelje na sportskim natjecanjima koja se održavaju u zatvorenom prostoru
  • posjetitelje svih društvenih i javnih okupljanja u zatvorenom prostoru
  • druge osobe koje na to obveže njihov poslodavac.

“Smatramo da ovim dvjema odlukama možemo smanjiti širenje infekcije s osobe na osobu. Njima postižemo i drugi cilj koji nam je iznimno važan, a to je izbjegavanje zabrana ili zatvaranja bilo koje ekonomske djelatnosti ili socijalne aktivnosti”, rekao je ministar unutarnjih poslova i prvi čovjek Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Capak: Odluke smo donijeli pravovremeno

“Sve mjere mogli smo donijeti ranije. Ako tako gledamo, mogli smo ranije zatvoriti noćne klubove oi zaustaviti turističku sezonu. Imali bismo manje oboljelih, s manje zaraženih bismo krenuli u jesen. Mi epodemiolozi volimo u borbi protiv bolesti koristiti najjače oružje. No. balansirani pristup, koji uzima u obzir gospodarske, socijalne i društvene političke okolnosti, percepciju javnosti i sve ostale kategorije koje su važne za donošenje odluka. U ovom slučaju smatamo da smo pravovremeno donijeli ove odluke”, rekao je ravnatelj Hrvatslkog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Sad nam je broj oboljelih porastao. Zdravstvene ustanove su se počele puniti s težim slučajevima i u ovom momentu donosimo odluke s kojima očekujemo da ćemo to zaustaviti i bolje pripremljeni krenuti u borbu protiv koronavirusa”, dodao je Capak. “Scenarij potpunog zatvaranje ne postoji i napravit ćemo sve da više nikada ne dođe do djelomčnog niti potpunog lockdowna.”

Najavljene mjere za ugostiteljske objekte

Najavljene su i mjere za ugostiteljske objekte koje bi Stožer trebao donijeti u utorak:

  • Maske u zatvorenom prostoru za vrijeme dok se ne konzumira hrana ili piće  – (ova odluka je već donesena)
  • Na ulazu, ali i u prostorima, vidljive oznake vezane uz higijenu (maske, dezinfekcija ruku), ali i broj osoba koje smiju boraviti u prostoru
  • Broj osoba koje će istovremeno moći boraviti u ugostiteljskim objektima ograničen je na jednu osobu na 4 četvorna metra, a razmak između stolova mora biti 3 metra
  • Uvodi se „Covid redar“ za sva okupljanja – jedan redar na svakih 50 osoba
  • Ne smije bit stajaćih mjesta. Dakle mogu biti barski stolovi, ali moraju biti stolice, a svaki stol udaljen 3 metra. Može se boraviti i “za šankom”, ali stolice moraju biti udaljene 1,5 metar
  • Dezinficijens na svakih 10 osoba (bilo bi poželjno da je na svakom stolu)

Za noćne klubove uz navedene vrijede i dodatne mjere:

  • Online rezervacija ili najava dolaska uz obaveznu evidenciju prisutnih s imenom i prezimenom te brojem mobitela
  • Mjeri se temperatura gostima (maksimalna dopuštena tjelesna temperatura 37,2 stupnja Celzija)
  • Rad ograničen do 24 sata
  • Nema plesa

Restorani (također vrijede mjere za ugostiteljske objekte općenito):

  • Prilikom naručivanja u redovima, razmak između osoba 1,5 m
  • Švedski stol dozvoljen je samo u ugostiteljskim objektima sa smještajnim kapacitetima
  • Ukoliko se utvrdi pozitivan djelatnik na COVID-19, objekt se zatvara dok se ne provede dezinfekcija (preporuča se uvesti A i B timove kako bi nakon procesa dezinfekcije prostora objekt mogao nastaviti s radom)

Svadbe (također vrijede mjere za ugostiteljske objekte općenito):

  • Sudionici, organizatori, izvođači ne smiju dolaziti iz inozemstva (ili 14 dana samoizolacije ili PCR test)
  • Može biti živa glazba, ali nema plesa (osim prvog plesa mladenaca, eventualno roditelja i kumova, nakon toga zabranjeno)
  • Hrana se mora posluživati ispred gostiju, nema švedskog stola
  • Nema stajaćih mjesta
  • Svadbe traju do 24 sata
  • Za jednim stolom smije sjediti samo 8 osoba
  • Prijavljuju se svi događaji iznad 50 ljudi