MUP uskoro neće biti jedina institucija ovlaštena za izdavanje dokumenata

"Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati samo primitak u državljanstvo, dozvole za oružje te reguliranje boravka stranih državljana", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

219
policijska ispostava u Petrinjskoj izdavanje dokumenata
Policijska ispostava u Petrinjskoj u Zagrebu: izdavanje dokumenata

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da bi se dio poslova koje danas obavlja MUP, poput izdavanja osobnih iskaznica, putovnica, vozačkih dozvola i sličnih dokumenata, mogao prepustiti tijeloima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima. Izdavanje dokumenata je proces koji treba što je moguće više digitalizirati kroz sustav e-građani, smatra Božinović.

>>Ministar Malenica najavio redizajnirani sustav eGrađani i nove usluge

U intervjuu Hini ministar unutarnjih poslova rekao je kako misli da su “iza nas vremena u kojima je MUP bio jedina institucija koja je izdavala dokumente” i pozvao se na uspješan primjer prebacivanja ovlasti izdavanja prometnih dozvola na stanice za tehnički pregled.

“Smatram da bi u nadležnosti MUP-a trebali ostati samo primitak u državljanstvo, dozvole za oružje te reguliranje boravka stranih državljana”, rekao je Božinović za Hinu.

Reforma policijskog sustava

U intervjuu je najavio i sveobuhvatnu reformu policijskog sustava u kojoj bi u središtu trebali biti korištenje fondova Europske unije i digitalizacija, ubrzavanje radnih procesa te standrdiziranje operativnih postupaka.

“Cilj je što manje birokratizacije, primjena suvremenih sredstava i fokusiranje službenika na rješavanje kaznenih djela, veća vidljivost policije na ulici, ukvartovima. U praksi, kad policajac zaustavi nekoga tko je napravio prometni prekršaj, u toj intervenciji će obaviti sav posao, uključujući i izdavanje rješenja na licu mjesta. Da bi to mogao, mora biti spojen sa svim relevantnim bazama podataka i njgov postupak će u realnom vremenu biti arhiviran i neće biti potrebe za pisanjem prijava ili izvješća na kraju radnog dana”, objasnio je ministar Božinović.

MUP-u je iz tri fonda na koje može aplicirati u razdoblju od 2021. do 2024. na raspolaganju 250 milujuna eura, a 2023. će se raspravljatimo raspodjeli sredstava za razdoblje 2024. – 2027.

“U teoriji tonznači da bismo mogli dobiti pola milijarde eura. Koliko ćemo dobiti ovisi o iskoristivosti prvih 250 milijuna u prvoj polovici sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira EU. Zato smo već ovog tjedna održali prvi sastanak radne skupine za izradbu nove uredbe o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, s namjerom da povećemo njegovu efikasnost i fukkcionalnost rada svih ustrojstvenih jednicia”, objasnio je ministar Božinović.

>>Informacijska sigurnost: Kako hrvatska javna uprava brine o podacima?