Naučite kako certificirate zgrade!

Hrvatski savjet za zelenu gradnju već dugi niz godina educira opću i stručnu javnost o prednostima održive gradnje te korištenju međunarodnih certifikata

41
DGNB sustav certificiranja

Danas, u Europi, održiva gradnja predstavlja jednu od najznačajnijih mogućnosti za održivi rast na nacionalnoj, ali i na globalnoj razini. Certifikat zelene gradnje jedan je od načina na koji je moguće izraziti svoju predanost održivom razvoju te poslovnoj praksi temeljenoj na ekološkoj osviještenosti, društvenoj odgovornosti i efikasnom iskorištavaju resursa tijekom čitavog životnog ciklusa zgrade.

Zgrade u Europskoj uniji troše otprilike 45% energije i proizvode otprilike 40% stakleničkih plinova. Također, zgrade su odgovorne za 35% potrošnje građevinskog materijala te za 35% proizvodnje otpada u graditeljskom sektoru.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju – GBC, već dugi niz godina educira opću i stručnu javnost o prednostima održive gradnje te korištenju međunarodnih certifikata. U tijeku je razvijanje i implementacija DGNB sustava koji će biti prilagođen hrvatskom tržištu. GBC je službeni DGNB System i Academy Partner.

Digitalna DGNB Consultant edukacija, u organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, održat će se na engleskom jeziku tijekom 5 dana – 22./23./24./25./29. ožujka 2022. godine od 10:00 – 14:00 sati, putem ZOOM platforme.

Edukacija je namijenjena projektantima, inženjerima raznih tehničkih struka, investitorima, proizvođačima građevnog materijala, developerima, vlasnicima nekretnina, bankarima, predstavnicima javnog i akademskog sektora te mnogim drugima.

Program možete pogledati ovdje, a za prijavu je potrebno ispuniti onlne obrazac.

DGNB sustav certificiranja

DGNB sustav certificiranja je njemački alat za planiranje i optimizaciju projekata s holističkim pristupom koji ne razmatra samo ekološki aspekt zgrade, četvrti ili interijera već jednako uzima u obzir društveni i ekonomski aspekt. Najnapredniji je sustav na globalnoj razini zbog sveobuhvatnog pristupa te jedini certifikat koji jednaku važnost daje ekonomskom i ekološkom aspektu održivih zgrada. Jedini je u skladu s EU regulativama i normama te ne zahtijeva usklađivanje dokumentacije za europsko tržište.

Sustav je usklađen s europskom Uredbom o taksonomiji koja predstavlja klasifikacijski okvir, odnosno kriterije za ocjenu održivosti budućih ekonomskih aktivnosti. To je posebno važno za investitore jer gradnja na takav način predstavlja manji rizik financiranja i nižu kamatu što automatski oslobađa kapital za daljnje investiranje. DGNB sustav također se razlikuje od svih certifikata temeljem procjene životnog ciklusa zgrada koja uzima u obzir fazu planiranja, izgradnje, korištenja te rušenja zgrade (Life cycle assessment – LCA) te temeljem procjene troškova životnog ciklusa (Life cycle cost – LCC).