Poslodavci spremni otvoriti 100.000 novih radnih mjesta

Unatoč tome što trećina anketiranih poslodavaca planira u sljedećem tromjesečju povećati broj zaposlenih, bez sustavne Vladine politike to se neće ostvariti jer radnika na tržištu jednostavno nema, upozorio je Nebojša Biškup, direktor Manpowera Hrvatska

136
Manpower
Nebojša Biškup, direktor Manpowera Hrvatska

Tijekom travnja, svibnja i lipnja ove godine čak 33 posto poslodavaca u Hrvatskoj planira povećati broj zaposlenih, pokazalo je prvo hrvatsko Istraživanje o prognozama zapošljavanja, koje je provela tvrtka Manpower Group.

Najveći rast zapošljavanja predviđaju poslodavci iz sektora ugostiteljstva i turizma, za 48 posto, dok se najviše novih radnih mjesta u drugom tromjesečju 2018. godine, i to 40 posto, očekuje na području zapadne Hrvatske.

„Iako su poslodavci spremni otvoriti više od 100.000 novih radnih mjesta, stanje na tržištu rada je takvo da oni te potrebe neće moći zadovoljiti u Hrvatskoj“, upozorio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska.

Nužne hitne mjere

Dodao je kako je na Vladi da što hitnije politikom useljavanja te mjerama fiskalne i parafiskalne politike pokuša barem djelomično ublažiti štetu nastalu odlaskom brojnih potencijalnih radnika izvan Hrvatske. U protivnom, uvjeren je, Hrvatska u bliskoj budućnosti ne može ostvarivati više stope rasta BDP-a.

U istraživanju tvrtke ManpowerGroup sudjelovalo je 620 poslodavaca iz svih dijelova Hrvatske. Osim u sektoru ugostiteljstva i turizma, snažan rast zapošljavanja u sljedećem tromjesečju očekuje se i u građevinskom sektoru (46 posto).

Najmanja stopa novih zapošljavanja planirana je u sektoru prometa, logistike i komunikacija (21 posto). Prema istraživanju, najmanje novih radnih mjesta otvoriti će se kod poslodavaca u središnjem dijelu Hrvatske.

>>Saznajte svoj digitalni kvocijent

Poslodavci vrlo optimistični

Uzimajući u obzir i poslodavce koji su tijekom istraživanja najavili da će u razdoblju od početka travnja do kraja lipnja smanjiti broj zaposlenih, drugi kvartal 2018. godine trebao bi donijeti rast zaposlenosti od 29 posto.

“Istraživanje o prognozama zapošljavanja u drugom tromjesečju ove godine pokazuje da su hrvatski poslodavci vrlo optimistični kad je u pitanju rast broja novih radnih mjesta u slijedećem kvartalu. Dosta tog samopouzdanja, iskazanog u istraživanju, ima svoj temelj u sezonskom zapošljavanju, koje raste kako se približavamo ljetnim mjesecima i novoj turističkoj sezoni.

Stoga, treba biti oprezan, jer ne možemo sa sigurnošću tvrditi da će se tako dinamičan ritam zapošljavanja nastaviti i u drugom dijelu godine. Iznimno smo zadovoljni što smo pokrenuli istraživanje o prognozama zaposlenosti i u Hrvatskoj.

Istraživanje u zemljama EU

Više od 55 godina to istraživanje provodi se u 44 zemlje i područja diljem svijeta te se smatra jednim od najpouzdanijih globalnih predviđanja aktivnosti vezanih uz zapošljavanje“, kazao je također Nebojša Biškup, predstavljajući u utorak rezultate istraživanja.

Istraživanje u zemljama Europske Unije pokazalo je kako se najoptimističnija predviđanja u zapošljavanjima očekuju u Mađarskoj, što je posljedica robusnih projekcija razvoja građevinskog sektora. Optimizam su pokazali i poslodavci u Njemačkoj, najviši u proteklih šest godina, a prognoze za njemački proizvodni sektor u drugom tromjesečju ove godine najbolje su još od 2008. godine.

Sljedeće istraživanje u lipnju

U Ujedinjenom Kraljevstvu tražitelji posla vjerojatno će imati koristi od rasta plaća koji predviđaju poslodavci u svim sektorima i u svim britanskim regijama. U Austriji, samopouzdanje poslodavaca je poraslo do razine opreznog optimizma, što je posljedica nešto lošijih prognoza zapošljavanja u prvom tromjesečju ove godine.

>>Aplikacijom za mobitel brže se dolazi do zaposlenja

Prognoze zapošljavanja u Italiji pokazale su se negativnima, unatoč tome što su poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu objavili svoje najoptimističnije planove zapošljavanja u posljednjih petnaest godina.

Sljedeće istraživanje o prognozama zapošljavanja tvrtke ManpowerGroup bit će objavljeno 12. lipnja 2018. i detaljnije će obraditi očekivane aktivnosti na tržištima rada u trećem tromjesečju 2018. godine.