Usprkos rastu broja oboljelih ugostitelji očekuju otvaranje teresa

Nijedna studija ne pokazuje da su ugostiteljski objekti izvor zaraze. Znanstveni savjet je mogao prikupiti podatke u hotelima koji sada normalno rade i izračunati koliki je postotak zaraženih u ugostiteljskim objektima, kaže Marin Medak

26
ugostiteljski objekti
Marin Medak

Porast broja oboljelih od koronavirusne bolesti dodatno je potaknuo rasprave o tome treba li 1. ožujka ublažiti epidemiološke mjere. Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin rekla je kako nije pametno otvarati terase ako brojke rastu, dok je Stožer civilne zaštite Istarske županije Nacionalnom stožeru uputio zahtjev za otvaranje ugostiteljskih terasa od 1. ožujka.

Zagrebački ugostitelj Marin Medak uvjeren je da će terase od 1. ožujka biti ponovo otvorene.

“Situacija je neizvjesna, ali vjerujem da će 1. ožujka biti otvaranje i mi se za to pripremamo. Prekrasno je vrijeme, nije toliko velik broj oboljelih… Ako se u pojedinim županijama situacije bude pogoršavala, očekujemo da će se one gledati zasebno”, rekao je Medak za RTL.

Na pitanje koliko će se ugostiteljskih objekata otvoriti, Medak je odgovorio kako je odjavljenih obrta oko tisuću i nešto.

“To je lako mjerljivo, no s pravnim subjektima to nije tako lako. Gotovo 42 posto ili oko devet tisuća pravnih subjekata je u blokadi. Situacija je vrlo dramatična. Upozoravali smo, ali državna pomoć nije bila pravovremena. Obeštećenje nije bilo adekvatno, niti je došlo na vrijeme. Tako dolazimo do ovih blokada. Nažalost, sve i dalje ide u tom smjeru. Nemamo kontroliranu situaciju, nego se odluke donose iz sata u sat. Nema plana, ni redoslijeda. Neke države su već najavile što će se dešavati u srpnju, a mi ne znamo što će biti u ponedjeljak.

Medak vjeruje kako će pravila, ako se terase doista otvore, biti ista kao prošle jeseni. Gosti će moći otići na toalet, ali neće biti dozvoljeno usluživati unutar ugostiteljskog objekta.

“Nijedna studija ne pokazuje da smo mi izvor zaraze. Znanstveni savjet je mogao istražiti u hotelima koji sada normalno rade koliko je zaraženih, koliki su razmaci između stolova, koliko je izdano računa, koliko je bilo gostiju i jednostavno izračunati koliki je postotak zaraženih u ugostiteljskim objektima. Oni mogu staviti da jedan čovjek smije biti na terasi. Neka bude tako, ali idiotski je da država nama mora plaćati obeštećenja za očuvanje radnih mjesta, a nisu na vrijeme kupili cjepiva. To je žalosno”, rekao je Medak.