Počinje cijepljenje protiv gripe

Početkom ovog tjedna bit će distribuirano oko 220 tisuća doza cjepiva. Cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija i te osobe će se cijepiti u kod liječnika obiteljske medicine. Za sve ostale cjepivo košta 96 kuna

21
cijepljenje protiv gripe

Cijepljene protiv gripe počinje u danas, u ponedjeljak 19. listopada, a cjepivo je besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija. Za sve ostale cjepivo košta 96 kuna. Kod liječnika obiteljske medicine cijepe se one kategorije građena koje imaju pravo na besplatno cijepljenje.

Kako bi se osigurala veća dostupnost cijepljenju, ove godine organizirano je cijepljenje u ljekarnama u kojem na razini Hrvatske sudjeluje osamdesetak ljekarni.

Zbog povećanog interesa za cijepljenje protiv gripe koji se nije mogao predvidjeti u siječnju, u tijeku je nabava dodatnih doza cjepiva. Ukupno je naručeno oko 790 tisuća doza cjepiva koje će se distribuirati sukcesivno. U prvoj rundi, u ponedjeljak i utorak, raspodijelit će se oko 220 tisuća doza, za dva tjedna slijedi dodatnih 240 tisuća doza, a početkom prosinca očekuje se još 130 tisuća doza.

>>Cijepljenje protiv gripe počinje 15. listopada, a cijepit ćemo se moći i u ljekarnama

“Cijepljenje protiv gripe je izuzetno bitno i preporučila bih da se cijepi tko god može. Prvenstveno stariji od 65 godina, osobe bilo koje dobi koje boluju od srčanih i krvožilnih bolesti, plućni bolesnici, imuno kompromitirane osobe odnosno osobe kojima je imunitet ugrožen iz raznoraznih razloga, bilo da su pod kemoterapijom ili terapijom kortikosteroidima, adolescenti koji su na terapiji, na primjer, acetilsalicilnom kiselinom gdje gripa može dovesti do Reyeva sindroma, izuzetno opasne i smrtonosne bolesti, zdravstveni radnici, trudnice, osobe koje rade u domovima za starije i nemoćne…”, poručila je liječnica obiteljske medicine Ljubica Lazić Vuletić u programu televizije N1.

“Važno je napomenuti da je cjepivo koje stiže u ambulante namijenjeno osobama koje ga neće plaćati, a to su upravo navedene osobe”, dodale je doktorica Lazić Vuletić.

Za kupnju cjepiva u ljekarnama potreban je recept

U ambulantama će se cijepiti i osobe koje same kupe cjepivo u ljekarnama. No, da biste kupili cjepivo u ljekarni, morate se javiti obiteljskom liječniku kako biste dobili recept na temelju kojeg ćete ostvariti pravo na kupnju cjepiva u ljekarnama. No, recept nije garancija da će cjepivo u ljekarni biti dostupno.

Prema preporuci Ministarstva zdravstva ambulante obiteljske medicine će jedan dio radnog vremena odvojiti isključivo za cijepljenje. Svaka ambulanta može odabrati hoće li to biti na početku ili na kraju radnog vremena. Svaki pacijent će biti naručen u točan termin cijepljenja kako bi se spriječilo grupiranje ljudi koji čekaju na cijepljenje.

>>Zašto ne treba na posao dolaziti bolestan