Zakon o obnovi Zagreba: Imovinski cenzus postavljen na 200.000 kuna

"U Zakonu smo jasno napisali da u imovinski cenzus od 200 tisuća kuna ne ulazi stambena jedinica koja je osnovna i nužna. Imovinski cenzus vrijedi za ostatak imovine", istaknuo je ministar graditeljstva Darko Horvat

82
Priručnik za protupotresnu obnovu

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat je u samoizolaciji jer je njegova pomoćnica Maja-Marija Nahod pozitivna na koronavirus. No, usprkos tome Zakon o obnovi grada Zagreba bit će na dnevnom redu Vladine sjednice u četvrtak.

Umjesto ministra Horvat Zakon je na užem kabinetu Vlade u srijedu predstavila državna tajnica Dunja Magaš, koja će to učiniti i na sjednici Vlade u četvrtak, kada će tekst Zakona biti dostupan i javnosti na internetskoj stranici Vlade. Ministar Horvat je pak telefonski komentirao prijedlog zakona za N1.

“O Zakonu se raspravljalo na užem kabinetu Vlade, tijekom poslijepodneva ćemo imati još neke korekcije i Zakon će sigurno u četvrtak biti na sjednici Vlade”, potvrdio je Horvat. Dodao je da je državna tajnica Dunja Magaš bila članica tima koji je pripremao Zakon o obnovi Zagreba tako da nema potrebe da se on iz samoizolacije uključuje u sjednicu. “Sve korekcije koje su rađene u posljednjih mjesec dana su ugrađene u Zakon koji će biti predstavljen i siguran sam da će se prijedlog naći sjednici Sabora tijekom idućeg tjedna”, rekao je Horvat.

Imovinski i prihodovni cenzus

“U članku 6. imamo prihodovni i imovinski cenzus. Granicu smo postavili na 200 tisuća kuna, ali svi koji imaju godišnje prihode manje od neoprezivog iznosa dohotka neće morati participirati s onih 20 posto kao privatne osobe”, razložio je ministar.

Naime, sve privatne osobe vlasnici stambenih ili poslovnih jedinica dužni su sudjelovati u konstrukcijskoj obnovi, na koju otpada 30 do 35 posto cjelovite obnove, s 20 posto iznosa. Jedinica lokalne odnosno područne samouprave participirat će u konstrukcijskoj obnovi s 20 posto, a država sa 60 posto, pojasnio je Horvat.

>>Priručnik o tehnikama popravaka i pojačanja zidanih zgrada

>>Priručnik za protupotresnu obnovu postojećih zidanih zgrada

“U Zakonu smo jasno napisali da u imovinski cenzus od 200 tisuća kuna ne ulazi stambena jedinica koja je osnovna i nužna. Imovinski cenzus vrijedi za ostatak imovine”, istaknuo je ministar.

Ako netko od suvlasnika nije u mogućnosti sudjelovati u konstrukcijskoj obnovi s vlastitih 20 posto, zgrada će dobiti hipoteku i država će se na nju upisati kao jedan od suvlasnika,

Stradalnici sele iz studentskog doma u hostel Arena

Ministar Horvat najavio je također da će Vlada na sjednici u četvrtak donijeti zaključak temeljem kojeg će se aktivirati novi prostor u koji će se privremeno preseliti svi oni koji trenutno imaju pravo na smještaj u Studentskom domu Cvjetno naselje.

“Do 15. rujna moramo završiti taj proces kako bismo ljudima koji upravljaju studentskim domom dali barem dva tjedna da urede sobe kako bi 1. listopada u paviljone 1 i 2 mogli useliti studenti.”

Ministar Horvat rekao je kako su obišli nekoliko potencijalnih lokacija na kojima bi se mogli smjestiti ljudi čiji su stanovi i kuće teško oštećeni u potresu te da najbolji standard i najadekvatniji zamjenski smještaj nudi hostel Arena.

“Siguran sam da ćemo s procesom preseljenja početi već u petak ili najkasnije početkom sljedećeg tjedna”, poručio je na kraju ministar graditeljstva i prostornog uređenja Darko Horvat.