Američka tvrtka dobila koncesiju za najveće pučinsko uzgajalište riba

Američka tvrtka Forever Oceans potpisala je s brazilskom Vladom 20-godišnji koncesijski ugovor za uzgoj gofa u pučinskim kavezima nedaleko obala savezne brazilske države Bahia na površini od 64.200 hektara

266
uzgoj gofa

Američka tvrtka Forever Oceans, jedan od vodećih globalnih lidera u uzgoju i proizvodnji ribe i morskih plodova, potpisala je s brazilskom vladom ugovor o koncesiji za najveće svjetsko pučinsko uzgajalište riba.

Na temelju ugovora tvrtka sa sjedištem u američkoj saveznoj državi Virdžiniji dobiva 20-godišnju koncesiju za uzgoj ribe u oceanu unutar automatiziranih kaveza u dvije zone, smještene u pojasu na udaljenosti 7 do 15 kilometara (4,3-9,3 milje) od obale brazilske savezne države Bahia. Zajedno predstavljaju najveću koncesijsku zonu na moru ikad odobrenu za marikulturu, ukupne površine 64.200 hektara, što je područje tri i pol puta veće od Washington DC-ja. Ovim projektom u sljedećih osam godina, kada se dostigne puni kapacitet uzgajališta, trebalo bi se otvoriti 300 do 500 novih radnih mjesta.

“S obalom dužom od 8500 kilometara Brazil je jedno od glavnih područja za ribarstvo i marikulturu. Riječ je o proizvodnji zdrave hrane, koja uz to doprinosi zapošljavanju i donosi prihod. Ovo je povijesni sporazum za Brazil koji će našu zemlju i omogućit će razvoj održive morske akvakulture”, rekao je Jorge Seif Júnior, tajnik za ribarstvo i akvakulturu u brazilskom Ministarstvu poljoprivrede.

Globalno tržište marikulture raste

Prema podacima UN-ove Agencije za hranu (FAO) u 2018. globalno tržište marikulture proizvelo je 7,3 milijuna metričkih tona ribe u vrijednosti od 35,4 milijarde američkih dolara. Predviđa se da će globalna potražnja za ribom iz uzgoja do 2050. trostruko porasti, na 21 milijun metričkih tona, budući da sve više potrošača uključuje ribu kao dio zdrave prehrane.

Forever Oceans ima istraživačko i tehnološko postrojenje na Havajima te pučinsko uzgajalište u Panami, a osim Brazila planira pokrenuti uzgoj u Indoneziji. U Brazilu će uzgajati gofove, ribu bogatu s Omega-3 i hvaljenu zbog svog okusa, proteina i hranjivosti, navodi se u priopćenju. Ovim ugovor će američka tvrtka povećati proizvodne kapacitete za više od 25 posto.

Mrijestilište na kopnu, u Ilhéusu, uzgajat će riblju mlađ koja će se zatim smještati u pučinske kaveze kako bi se plivala i rasla u zaštićenom i prirodnijem okruženju. U početku su planirana 24 kaveza unutar dvije oceanske zone.

>>Cromaris – pioniri digitalne transformacije marikulture

>>Cromaris na tržište izbacio gofa iz uzgoja, a uskoro slijedi zubatac