Evo koliko biste zaradili da ste prije 10 godina uložili u Microsoft

Vrijednost dionica Microsofta nakon objave rezultata za prvi kvartal porasla je 5 posto katapultirajući tvrtku iznad tržišne vrijednosti od bilijun dolara. Trenutno vrijednost dionice koleba oko 129 dolara

922
Microsoft
[Image by Tawanda Razika from Pixabay]

Tehnološki div Microsoft prihodima u prvom kvartalu nadmašio je očekivanja, a vrijednost dionica je u četvrtak, dan nakon objave rezultata, porasla 5 posto katapultirajući tvrtku iznad tržišne vrijednosti od bilijun dolara. Trenutno vrijednost dionice koleba oko 129 dolara.

>>Microsoft završio 2018. kao najvrjednija javna kompanija

Da ste investirali u Microsoft prije 10 godina, ta bi se odluka isplatila. Investicija od 1000 dolara u dionice Microsofta na dan 27. travnja 2009. deset godina kasnije, 27. travnja 2019. vrijedila bi više od 8000 dolara, što predstavlja povrat veći od 700 posto. Tijekom istog razdoblja, dionički indeks S&P 500 donio je povrat nešto veći od 300 posto.

Dionice Microsofta i dalje su u uzlaznom trendu. Trgovanje u četvrtak završile su s dobitkom većim od tri posto nakon što su tijekom dana u jednom trenutku porasle za pet posto u odnosu na prethodni dan, probivši tako barijeru od bilijun dolara tržišne kapitalizacije.

Prihodi kompanije u prvom tromjesečju porasli su 14 posto na 30,6 milijardi dolara, premašivši očekivanja analitičara koji su procijenili da će prihodi iznositi 29,84 milijarde dolara.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2007. uložili 1000 dolara u Netflix?

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2010. uložili u IPO kompanije Tesla

Iako se dionice Microsofta tijekom proteklih godina donijele značajan povrat ulagačima, uspješni rezultati u prošlosti nisu nikakvo jamstvo budućih prinosa. Vrijednost dionice u budućnosti može rasti ili padati.

Zaokret prema uslugama u oblaku

Dio analitičara smatra da je rast Microsofta rezultat poslovnog zaokreta prema uslugama računarstva u oblaku. Prihodi od poslovanja u oblaku u prvom tromjesečju ove godine porasli su 41 posto, na 9,6 milijardi dolara.

>>Dionica Amazona u deset godina uvećala vrijednost 23 puta

Microsoft također potiče prelazak korisnika s tradicionalnih poslovnih paketa, kao što su Word i Excel, na Office 365 suite, paket poslovnih aplikacija u oblaku. Prodaja sustava Office 365 porasla je 30 posto.

>>Povratak otpisanog: Kako je Microsoft dostigao Apple

Microsoft se ove godine suočila i s problemima vezanim uz percepciju kompanije u javnosti. U travnju se suočila s optužbama za diskriminaciju i uznemiravanju u travnju, te kritikama zbog prvotnih reakcija na te optužbe.

To je dovelo do zaokreta u politici ljudskih resursa, uključujući i dodatnu obuku o standardima te angažiranjem dodatnog osoblja „kako bismo povećali svoju sposobnost da čujemo pritužbe kada se pojave problemi“, rekao je glavni izvršni direktor Microsofta Satya Nadella.

“Razočaran sam kad slušam o ponašanju u našem radnom okruženju koje nije u skladu s raznolikom i inkluzivnom kulturom koju nastojimo stvoriti. Ali ohrabruje me da se ljudi osjećaju slobodnim da o tome govore i da traže promjene. Želio bih da svi iz ovoga izvučemo pouke i reagiramo na takve informacije”, napisao je Nadella u e-mailu kojim se obratio zaposlenicima, a prenio ga je portal Quartz.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste prije deset godina uložili u Apple?

>>Evo koliko bi danas vrijedilo da ste prije 10 godina investirali u JP Morgan