Butković: Ove godine počinje obnova ceste prema Porozini na Cresu

Radovi na 2,5 kilometara dugoj dionici državne ceste D 100 između Osora i Nerezina, vrijedni 46,6 milijuna kuna bit će završeni pred turističku sezonu 2022. godine

199

Radovi na dionici državne ceste D 100 između Osora na Cresu i Nerezina na Lošinju, vrijedni 46,6 milijuna kuna (s PDV-om) bit će završeni pred turističku sezonu 2022. godine, najavljeno je dok je gradilište obilazio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u pratnji gradonačelnice Malog Lošinja Ane Kučić i saborskog zastupnika Garija Cappellija, objavio je Novi list.

Osor je mjesto na otoku Cresu, na prevlaci koja je spajala danas razdvojene otoke Cres i Lošinj. Naselje administrativno pripada gradu Malom Lošinju.

Dionica je duga dva i pol kilometra, a radovi obuhvaćaju i obnovu vodovodne, kanalizacijske i elektroenergetske mreže te rasvjetnog sustava. Investitori su Hrvatske ceste koje u rekonstrukciju ceste ulažu 25 milijuna kuna, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres – Lošinj ulaže 11 milijuna kuna u vodoopskrbni i odvodni sustav, Grad Mali Lošinj 830 tisuća kuna u javnu rasvjetu, a HEP ulaže 445 tisuća kuna u elektroenergetske radove. Svi navedeni iznosi su bez PDV-a. Izvođač radova je GP Krk.

Voditeljica riječke ispostave Hrvatskih cesta Silvana Sorić je naglasila kako će rekonstrukcijom prometnice biti znatno proširena: “Sada je kolnik širok pet metara, a ukupna širina prometnice nakon obnove bit će 12 metara. Naime, uz kolničke trake grade se pješačka i biciklistička staza, tako da će ova obnovljena dionica za sve sudionike u prometu postati značajno sigurnija”.

“Obnovom ova dva i pol kilometra završava rekonstrukcija državne ceste D-100 prema Malom Lošinju, a paralelno s tim, nedavno sam donio odluku o prekategorizaciji nastavka ceste preko Lošinja u državnu, tako da ćemo i taj dio rekonstruirati. Time ćemo završiti projekte rekonstrukcije na lošinjskoj strani. Ono što preostaje je rekonstrukcija dionice ceste D-100 na sjevernom rubu otoka Cresa, od Porozine, gdje cesta počinje. Tamo će ove godine krenuti obnova preostalih šest kilometara, što je jako bitno, jer je ta cesta u lošem stanju”, rekao je ministar Oleg Butković.

>>Počinje obnova državne ceste Osor – Nerezine