HBOR uveo posebne pogodnosti za kreditiranje poslovnih subjekata u Sisačko-moslavačkoj županiji

Povoljniji uvjeti kreditiranja omogućit će brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostavljanja redovnog poslovanja te poticanja gospodarskog razvitka na ovom području.

72
HBOR

HBOR je uveo posebne pogodnosti po programima kreditiranja Investicije privatnog sektora, Investicije javnog sektora i Obrtna sredstva kojima je omogućio povoljnije kreditiranje subjekata koji posluju ili će poslovati na području Sisačko-moslavačke županije u cilju brže obnove uništenih i oštećenih objekata i opreme, uspostavljanja redovnog poslovanja te poticanja gospodarskog razvitka na ovom području.

Privatni i javni poslovni subjekti na području Sisačko-moslavačke županije svoje investicije HBOR-ovim sredstvima mogu financirati uz kamatnu stopu u visini od 1 posto godišnje bez ikakvih naknada za obradu zahtjeva ili izmjenu uvjeta kredita.

Kreditiranje 100 posto vrijednosti investicije uz kamatnu stopu od 0,8 posto

Za kreditiranje investicija malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina kamatna stopa može biti dodatno snižena te iznositi 0,8 posto.

Za privatne, kao i za javne poslovne subjekte, omogućeno je kreditiranje 100 posto predračunske vrijednosti investicije uključujući i PDV, pri čemu je omogućena refundacija za ulaganja provedena nakon potresa (po redovnim uvjetima programa Investicije privatnog sektora u pravilu se ne može odobriti kredit viši od 75% predračunske vrijednosti investicije bez PDV-a).

Krediti se, ovisno o namjeni, mogu odobriti na rok do 17 godina uključujući i poček do 4 godine, odnosno do 5 godina za podizanje trajnih nasada.

“HBOR će, kao razvojna banka, posebnu podršku pružiti obnovi i nastavku gospodarskih aktivnosti na potresom pogođenim područjima. Stoga smo našim klijentima na pogođenim područjima omogućili korištenje moratorija i reprograma kreditnih obveza ovisno o potrebama i mogućnostima pojedinog klijenta. Vjerujemo da će povoljniji uvjeti kreditiranja doprinijeti bržem oporavku i razvoju poslovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i najvažnije – očuvanju i otvaranju novih radnih mjesta te ostanku ljudi na ovom području što je preduvjet za njegov daljnji razvoj“, kazala je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Krediti za obrtna sredstva uz kamatnu stopu od 0,3 posto

Odobrenje kredita za obrtna sredstava poslovnim subjektima na području Sisačko-moslavačke županije omogućeno je uz kamatnu stopu od 0,5% također bez gore navedenih naknada.

Kamatna stopa za male i srednje poduzetnike koji zapošljavaju osobe starosti do 30 godina također može biti dodatno snižena te iznositi 0,3 posto.

Za kredite veće od 100 tisuća eura omogućeno je izravno kreditiranje što znači da se zahtjev za kredit i pripadajuća dokumentacija podnose HBOR-u (po redovnim uvjetima programa Obrtna sredstva izravno je odobrenje moguće za kredite u iznosu većem od 37 milijuna kuna).

Kako bi se dodatno olakšao pristup kreditnim sredstvima za likvidnost, minimalno pokriće kredita instrumentima osiguranja smanjeno je na 70 posto (po redovnim uvjetima pokriće iznosi minimalno 100%).

Krediti za oporavak poljoprivrednih djelatnosti iznosa do 200 tisuća eura odobravat će se samo uz mjenice i zadužnice klijenta i vlasnika ili povezanih osoba.

HBOR može pod istim uvjetima razmotriti i zahtjeve za kredit za oporavak od posljedica potresa poslovnih subjekata privatnog i javnog sektora koji posluju na području Zagrebačke i Karlovačke županije.