Calucem ulaže 8 mil. eura u trogodišnji program održivosti

Calucem će obnoviti skladišne hale kako bi se osiguralo pokriveno skladištenje sirovina i finih materijala. Plan uključuje i povećanje energetske učinkovitosti postrojenja

19
Calucem [Izvor: Calucem]

Calucem, proizvođač specijalnih vrsta cementa iz Pule kojeg je 2021. preuzeo španjolski proizvođač cementa Cementos Molins, najavio je da će uložiti 8 milijuna eura u trogodišnji program održivosti koji će obuhvatiti nadogradnju pogona.

„Uložit ćemo 8 milijuna eura u tvornicu, u najsuvremeniju tehnologiju i novu opremu kako bismo unaprijedili naše objekte i tako poboljšali kvalitetu života naših zaposlenika i lokalne zajednice” istaknuo je Juan Martinez, generalni direktor Calucema.

Unutar tvornice u Puli Calucem ima vlastitu luku kojom opslužuje globalne krajnje kupce u više od 60 zemalja, inovacijski centar u Barceloni i opsežnu mrežu prodajnih ureda i distribucijskih centara diljem Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Azije.

Calucem će obnoviti skladišne hale kako bi se osigurala pokriveno skladištenje sirovina i finih materijala. Plan uključuje i povećanje energetske učinkovitosti postrojenja. Uz poboljšanje komunikacijskih pravaca unutar postrojenja, Calucemove drobilice bit će premještene u novi pogon kako bi se optimizirao proces mljevenja.

Program održivosti u proizvodnim pogonima usklađen je s ciljevima postavljenima u Planu održivosti 2030. tvrtke Cementos Molins koji predviđa će smanjenja emisija za 20 posto do 2030. godine. „Ova će predanost ubrzati planove smanjenja emisija koje tvrtka provodi od 1990. godine i usredotočuje se na strateški cilj opskrbe ugljično neutralnim betonom do 2050. godine”, navodi se u priopćenju.

Tvrtka će tijekom 2024. održavati redovite susrete s lokalnom zajednicom, što je praksa započeta u siječnju ove godine. Kako bi se građani što bolje informirali o aktivnostima Calucema organizirat će se Dani otvorenih vrata cementare.

Plan održivosti 2030. godine ističe održivost kao glavni stup strategije Cementos Molinsa te naglašava kako tvrtka radi istovremeno na pet prioriteta: sigurnosti i zdravlju, klimatskim promjenama i energiji, okolišu i prirodi, kružnom gospodarstvu i društveno odgovornom poslovanju.

Upravo zbog ovakvog plana razvoja, uprava hrvatske kompanije imala je konstruktivan sastanak s gradonačelnikom Pule Filipom Zoričićem na kojem se razgovaralo o daljnjim postupcima investiranja u moderne procese poslovanja poštujući sve zakonske i društvene standarde u zajednici.