Huawei uprihodio rekordne 122 milijarde dolara

Huawei danas drži gotovo pola svjetskog tržišta opreme i softvera za 5G telekomunikacijske mreže, koje se smatraju temeljnom tehnologijom budućeg Interneta

99
Huawei
Predsjednik uprave Huaweija Xu Zhijun; izvor: Huawei

Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei ostvarila je rekordan prihod u prošloj godini, od 122 milijarde američkih dolara, unatoč svim problemima s kojima je suočena u širenju poslovanja diljem svijeta, kaže se u intervjuu koji je predsjednik uprave Xu Zhijun (Eric Xu) dao za američki poslovni dnevnik Wall Street Journal.

Huawei najviše blokiraju Amerikanci, tvrdeći da će oprema za 5G mreže kineske tvrtke poslužiti za špijuniranje građana mnogih država te omogućiti kineskoj administraciji pristup do prevelike količine podataka i o ljudima koji žive izvan Kine.

Stoga je američko Ministarstvo trgovine tvrtku Huawei stavilo na poseban popis kompanija kojima američke tvrtke ne smiju prodavati hardver i softver jer bi tako ugrozile sigurnost Sjedinjenih Država. Krajem prošle godine predsjednik Trump je ublažio tu odredbu jer je ionako bila neučinkovita budući da mnogi američki proizvođači informatičkih tehnologija svoje uređaje proizvode u Aziji.

>>Huawei i Hrvatska počeli suradnju na području digitalne transformacije

Predsjednik uprave tvrtke Huawei, Eric Xu, u novogodišnjoj poruci zaposlenicima, rekao je da će prva zadaća tvrtke tijekom ove godine svladati sve prepreke na koje nailaze diljem svijeta te da u 2020. očekuje nešto slabiji rast nego 2019., no i da tvrtka može preživjeti i bez američkog tržišta.

>>Huawei i China Telekom razvili 5G Super Uplink tehnologiju

Huawei danas drži gotovo pola svjetskog tržišta opreme i softvera za 5G telekomunikacijske mreže, koje se smatraju temeljnom tehnologijom budućeg Interneta.

Kina i Sjedinjene Države su u tržišnom ratu zbog toga. SAD, koje same nemaju dovoljno jakih igrača na tržištu 5G tehnologija, preferiraju opremu proizvedenu u Europskoj uniji koju ugrađuju u svoje vojne mreže.

>>Huawei predstavio novu generaciju inteligentnog sustava za pohranu podataka