Ericsson povećao prihode od prava intelektualnog vlasništva

Bruto marža dodatno je ojačala, uzastopno i iz godine u godinu, te je dosegla 44,0 posto. EBIT marža dosegla je 15,7 posto, a slobodni novčani tijek prije preuzimanja i akvizicija iznosio je 1,3 milijarde eura

29

Korporacija Ericsson nastavlja osvajati tržišni udio u svim segmentima poslovanja koristeći svoj konkurentni 5G portfelj, rekao je Börje Ekholm, predsjednik i generalni direktor Ericssona komentirajući rezultate ostvarene u  trećem tromjesečju 2021. Neto dobit iznosila je 571,9 milijuna eura.

“Dobiveni 5G ugovori s tri vodeća američka operatora najveći su u Ericssonovoj povijesti. Bruto marža dodatno je ojačala, uzastopno i iz godine u godinu, te je dosegla 44,0 posto (43,2%). EBIT marža dosegla je 15,7 posto, a slobodni novčani tijek prije preuzimanja i akvizicija iznosio je 1,3 milijarde eura. Kontinuiranim mjerama za otpornost globalnog opskrbnog lanca izbjegli smo utjecaj na kupce tijekom prve polovice godine”, istaknuo je Ekholm.

Međutim, krajem trećeg tromjesečja došlo je do određenih poremećaja u opskrbnom lancu koji su utjecali na prodaju. Takvi će problemi i dalje predstavljati rizik. Iako je Ericsson nastavio osvajati udio na rastućem tržištu, očekivano smanjenje prodaje u Kini, niža varijabilna prodaja u upravljanim uslugama i neki poremećaji u lancu opskrbe doveli su do pada organske prodaje za jedan posto.

Izuzimajući prodaju u kontinentalnoj Kini, prodaja u segmentu Mreža povećana je za 8 posto u trećem tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je prodaja u području Digitalnih usluga unatoč snažnom smanjenju prodaje u Kini porasla za jedan posto.

Bruto marža u segmentu Mreža poboljšana je na 47,8 posto (46,7%), vođena operativnom polugom i većim prihodima od prava intelektualnog vlasništva.

“Porast naše osnovne djelatnosti potaknut je inicijalnim prihodima od ugovora vezanih uz 5G mreže. Bruto marža iznosila je 42,3 posto (43,5%), na što su uglavnom utjecali početni troškovi implementacije u projektima vezanim uz cloud native 5G jezgrene mreže”, rekao je Ekholm.

Ericsson nastavlja povećavati ulaganja u istraživanje i razvoj u 5G portfelj, uključujući jezgrenu mrežu i orkestraciju. S povećanjem prodaje u kombinaciji s većim udjelom u prodaji softvera, švedska korporacija očekuje da će se profitabilnost postupno poboljšavati i s vremenom premašiti izvorni cilj EBIT marže od 10 do 12 posto.

Od četvrtog tromjesečja Ericsson će zbog smanjenog tržišnog udjela smanjiti svoju organizaciju vezane uz prodaju i isporuku u Kini, što će se odraziti na korporativne  troškove restrukturiranja.

Prihodi od prava intelektualnog vlasništva povećani su s 216,9 milijuna eura na 256,4 milijuna, zahvaljujući novim sporazumima s retroaktivnim učinkom, kojima je potvrđena pozicija korporacije u području prava intelektualnog vlasništva.

“Uz značajnu vrijednost našeg širokog portfelja patenata i snažnu poziciju u 5G mreži, potvrđenu nedavnim sporazumom sa Samsungom, vjerujemo da smo u dobroj poziciji da zaključimo neriješene i buduće obnove patentnih licenci. Kao što je ranije rečeno, vrijeme obnove ugovora može uzrokovati privremene padove u prihodima od prava intelektualnog vlasništva”, pojasnio je Ekholm.

Dodao je kako su poboljšanje energetske učinkovitosti Ericssonovih proizvoda i smanjenjem vlastite ugljične misije bili ključni za uspjeh korporacije posljednjih godina.

“U tromjesečju smo potpisali revolving kreditne linije vrijedne 2 milijarde američkih dolara povezane s održivošću, dodatno integrirajući naše ambicije u pogledu održivosti povezujući naše ciljeve djelovanja u području klimatskih promjena s našim financijskim aktivnostima.”

5G za gospodarstvo pruža uzbudljivu priliku za Ericsson. Akvizicija Cradlepointa razvija se povoljno, doprinoseći poboljšanju bruto marže Grupe u tromjesečju. Nadovezujući se na čvrste temelje osnovne korporativne djelatnosti, Ericsson će nastaviti ulagati u poslovanje, s ciljem da poslovni segment Gospodarstvo za nekoliko godina postane značajan dio Ericssonovog poslovanja.