Allianz Grupa: Operativna dobit u trećem kvartalu 3 mlrd eura

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine operativna dobit porasla je za 4,2 posto na 9,1 milijardu eura, ponajviše zahvaljujući jednokratnoj dobiti poslovanja sa životnim i zdravstvenim osiguranjima u SAD-u

42
Allianz Grupa

Allianz Grupa zaključila je još jedno uspješno tromjesečje ostvarivši snažne poslovne rezultate. Dinamična kretanja na prihodovnoj strani i robusna profitabilnost u svim poslovnim segmentima svjedoče o realizaciji zacrtne strategije i potpori prognozi za cijelu godinu. Rast internih prihoda, korigiran za utjecaje valutnih tečajeva i konsolidacije, iznosio je 6,4 posto, a doprinijeli su mu svi segmenti poslovanja, posebice segment životnih i zdravstvenih osiguranja.

Ukupni prihodi porasli su za 8,1 posto na 33,4 milijarde eura (u usporedbi s 30,9 milijardi eura ostvarenih u trećem tromjesečju 2018. godine). Operativna dobit iznosila je 3,0 milijardi eura.

U segmentu upravljanja imovinom porasli su prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem, što je rezultiralo rastom operativne dobiti. Operativna dobit segmenta životnih i zdravstvenih osiguranja također je zabilježila rast, dok su rast broja polica i bolja tehnička marža neutralizirali učinke niže investicijske marže. S druge strane, operativna dobit segmenta neživotnih osiguranja pala je ponajviše zbog slabijeg run-off rezultata.

Neto prihodi pripisivi dioničarima iznosili su 1,9 milijardi eura i ostvarili blagi rast od 0,6 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine; bolji neoperativni investicijski rezultat i niža porezna stopa neutralizirani su normalizacijom rezultata pripisivog nekontrolirajućim udjelima.

U trećem je ovogodišnjem tromjesečju osnovna dobit po dionici (EPS) ostvarila rast od 2,7 posto, s prošlogodišnjih 4,55 eura na 4,68 eura. Anualizirani povrat na uloženi kapital (RoE) iznosio je 14,1 posto (u usporedbi s 13,2 posto za cijelu 2018. godinu). Na kraju trećeg tromjesečja ove godine omjer kapitaliziranosti prema Solventnosti II iznosio je 202 posto u usporedbi s 213 posto zabilježenih na kraju drugog ovogodišnjeg tromjesečja.

Rast operativne dobiti

Tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine operativna dobit porasla je za 4,2 posto na 9,1 milijardu eura, ponajviše zahvaljujući jednokratnoj dobiti poslovanja sa životnim i zdravstvenim osiguranjima u SAD-u. Veći prihodi od imovine klijenata pod upravljanjem (AuM), zabilježeni u segmentu upravljanja imovinom, također su doprinijeli rastu, koji je djelomično neutraliziran visokim administrativnim troškovima.

Operativna dobit segmenta neživotnih osiguranja ostvarila je pad s obzirom na to da bolji rezultat preuzimanja rizika nije mogao nadoknaditi učinak slabijeg investicijskog rezultata i nižeg neto prihoda od naknada i provizija. Neto prihodi pripisivi dioničarima porasli su na 6,1 milijardu eura , prvenstveno zahvaljujući rastu operativne dobiti, što je nadoknadilo učinak normalizacije rezultata pripisivog nekontrolirajućim udjelima.

Osim toga, na dan 30. srpnja 2019. godine Allianz je zaključio svoj četvrti po redu program otkupa dionica u iznosu od 1,5 milijardi eura i sa 7,3 milijuna dionica. Sve otkupljene dionice bit će poništene do kraja godine.

“Allianz je ponovno ostvario vrlo dobre rezultate u izazovnim vremenima. Ponosni smo na činjenicu da toliko puno klijenata vjeruje u naše proizvode i u naš brend”, istaknuo je glavni izvršni direktor Allianza SE Oliver Bäte. “Spremni smo dosegnuti gornju polovicu ciljanog raspona naše prognozirane operativne dobiti usprkos značajnom porastu vanjskih izazova.”