Tri koraka za izradu jednostavnog i realnog kućnog proračuna

Financijski plan je potvrda naših mogućnosti. Ako nešto želimo, bez obzira je li to putovanje, novo računalo, cipele ili nešto četvrto, kućni proračun je alat koji nam može pomoći da to realiziramo

904
kućni proračun

Oko 60 posto Amerikanaca nema mjesečni kućni proračun koji bi im pomogao u upravljanju njihovim financijama, pokazala je anketa portala Credit.com objavljena početkom ove godine. Svaki deseti od njih kaže da nema proračun jer ga ne zna napraviti. No, stručnjaci za osoben financije poručuju da nije teško napraviti jednostavan i realan proračun.

Financijski plan je potvrda naših mogućnosti. Ako nešto želimo, bez obzira je li to putovanje, novo računalo, cipele ili nešto četvrto, kućni proračun je alat koji nam može pomoći da to realiziramo.

Kućni proračun nam može ukazati gdje bismo mogli uštedjeti. Na primjer, odustati od kabelske televizije na par mjeseci ili od nekoliko odlazaka frizeru. U svakom slučaju, kućni proračun će nam olakšati upravljanje svojim novcem.

Evo kako napraviti jednostavan i realan kućni proračun u tri koraka.

1. Napravite popis svih mjesečnih troškova

Prvi korak je da shvatite na što trošite novac. To znači da trebate napraviti popis svih svojih troškova: fiksnih, koji uključuju režije i slične troškove, te varijabilnih, koji uključuju hranu, odjeću, obuću, zabavu i slične potrebe, ali i troškove energije (plina, električne energije).

>>Jednostavna i besplatna izrada tablica za praćenje kućnog proračuna

>>Kako pametno kupovati i uštedjeti

Da biste pronašli sve ove podatke, pogledajte račune za kreditne kartice ie bankovne izvode. Možda ćete morati pogledati račune za nekoliko mjeseci unazad kako biste dobili dobar uvid u svoje mjesečne troškove. To će vam najviše pomoći kada je riječ o troškovima za namirnice, kupnju općenito te režije.

2. Utvrdite koliki su vam mjesečni troškovi

Nakon što napravite sveobuhvatni pregled troškova, sljedeći je korak izračunati koliko trošite na svaku stavku. Neke stavku su odmah jasne, na primjer troškovi otplate kredite, troškovi osiguranja ili neki režijski troškovi. No, za većinu troškova morat ćete izračunati mjesečni prosjek. Na primjer, ukupni iznos potrošen za kupnju automobilskog goriva podijelite s brojem mjeseci kako biste dobili prosječan iznos.

Na internetu su dostupne i neke (besplatne) aplikacije koje automatski kategoriziraju i razvrstavaju troškove.

3. Izračunajte koliki je udio troškova u vašoj plaći

Ovo je ključni korak koji otkriva vaše financijske navike. Zbrojite sve prosječne mjesečne troškove i usporedite ih s mjesečnim prihodima. Mogli biste se neugodno iznenaditi ako se pokaže da su vaši mjesečni troškovi veći od prihoda, ali to je prijelomna točka da shvatite kako morate promijeniti financijske navike, odnosno da morate smanjiti troškove i uravnotežiti ih s prihodima.

>>Financijska pismenost: Koliko nam novaca treba za izvanredne situacije?

>>Psihologija novca i potrošnje ili kako je Toni Milun kupio madrac

Ako se pak pokaže da su prihodi veći od troškova, razmislite dobro što učiniti s tim novcem kako vam ne bi samo”iscurio” kroz prste. Najbolje bi bilo da ga usmjerite u mirovinsku štednju ili neki drugi investicijski račun (ulaganja u investicijske fondove, na primjer, s obzirom na to da su kamatne stope na oročenja vrlo niske). Možete u banci dogovoriti da se sredstva preusmjeravaju automatski. Tako ćete izbjeći mogućnost da novac potrošite hirovito.