Evo u koje dionice dugoročno ulaže Warren Buffett

Dugoročna ulaganja Berkshire Hathaway usmjerene su na tvrtke koje ostvaruju visoki povrat na aktivu i profit bez bez prekomjernog zaduživanja

364
Buffett

Berkshire Hathaway, tvrtka u vlasništvu Warrena Buffetta, dugoročno ulaže u dionice tvrtki poput Applea, Goldmana Sachsa i American Expressa, navodi se u godišnjem pismu dioničarima objavljenom u subotu.

U pismu se navodi da investicija Berkshirea u Apple prema tržišnoj vrijednosti na kraju 2018. iznosi više od 40 milijardi dolara. Ulaganje u Goldman Sachs vrijedno je 3,13 milijardi dolara, a u American Express 14,45 milijardi dolara.

>>Apple ponovo najvrjednija javna kompanija na svijetu

Warren Buffett je rekao da on i Charlie Munger, potpredsjednik Berkshirea, ne vide ova ulaganja kao trendovska ulaganja, potaknuta potezima Federalnih rezervi, mogućim političkim okolnostima, prognozama ekonomista ili nekim sličnim dnevnim razlozima.

„U njima vidimo skup tvrtki čiji smo suvlasnici i koje, na ponderiranoj osnovi, zarađuju oko 20 posto na aktivu potrebnu za vođenje njihovog poslovanja. Te tvrtke, također, ostvaruju profit bez prekomjernog zaduživanja “, pojasnio je Buffett.

Njegova ulaganja u 2018. nisu imala velike rezultate zbog preokreta na tržištu u četvrtom tromjesečju, ali dugoročni investitor nije zabrinut zbog kratkoročnih problema. Warren Buffett u pismu navodi da je Berkshire pretrpio gubitak od 20,6 milijardi dolara zbog “slabije realizacije kapitalnih dobitaka u investicijskom portfelju”.

Ukupne investicije Berkshirea u dionice na kraju 2018. prema tržišnoj vrijednosti iznosile su 172,75 milijardi dolara, što je povećanje u odnosu na vrijednost od 170,54 milijarde dolara na kraju 2017. godine.