Evo koliko biste zaradili da ste 2012. uložili u General Motors

GM je u petak objavio da će investirati 300 milijuna dolara u novu Chevroletovu tvornicu električnih vozila u Orionu u Michiganu. U tvornici će se otvoriti 400 novih radnih mjesta. Riječ je o dijelu šireg plana u okviru kojeg GM u svoje američke tvornice planira uložiti 1,8 milijardi dolara

252
General Motors
Dhivya Suryadevara prva je finacijska direktorica General Motorsa. Magazin Fortune uvrstio ju je 2015. među 40 najutjecajnih osoba mlađih od 40 godina (izvor: General Motors)

Vrijednost dionica kompanije General Motors pale su u srijedu za više od 3 posto nakon što je BMW upozorio na nižu dobit zbog napetosti u međunarodnoj trgovini i potencijalnih posljedica Brexita.

Ipak, ako ste uložili u General Motors 2012. godine – nakon što je tvrtka službeno izašla iz stečaja i počela se oporavljati od velike financijske krize koja je pogodila autoindustriju – ostvarili biste dobit. Ne pretjeranu, ali dobit. Analitičari CNBC-a izračunali su da bi 1000 dolara uloženih 2012. na dan 21. ožujka 2019. vrijedilo nešto više od 1800 dolara. To je povrat od 80 posto. U istom razdoblju dionički indeks S&P 500 porastao je više od 100 posto.

Podsjećamo da rast dionica u prethodnom razdoblju nije nikakvo jamstvo za buduće rezultate.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u Boeing?

Brexit, izloženost kineskom tržištu i carinske prijetnje

Neki analitičari predviđaju probleme u auto industriji. Prema godišnjem izvješću BMW-a, “politička i gospodarska kretanja u Europi su sve neizvjesnija“, a “nepredvidivi učinak Brexita” mogao bi podići trgovinske napetosti između Sjedinjenih Država i Europske unije odnosno Kine.

“Moguće uvođenje novih trgovinskih barijera … moglo bi imati značajan negativan utjecaj na poslovanje BMW Grupe zbog nepovoljnijih uvjete za uvoz vozila”, navodi se u izvješću. “Štoviše, mjere američkih trgovinskih partnera mogle bi usporiti globalni gospodarski rast i imati veći negativan utjecaj na izvoz vozila od očekivanog.”

Analitičare brinu loši trendovi u prodaji automobila. U posljednjem kvartalu prošle godine prodaja GM-a je pala za više od 13 posto. Izloženost tvrtke prema usporavajućem kineskom tržištu mogla bi dovesti u pitanje sposobnost da dosegnu očekivanu godišnju dobit.

Američki predsjednik Donald Trump u studenom se žestoku obrušio ma GM zbog objave da će ukinuti 14 tisuća radnih mjesta u SAD-u i Kanda te obustaviti proizvodnju nekih popularnih modela. Trump bi također mogao nametnuti carine na uvoz automobila u Sjedinjene Države, a ta ideje dodatno zabrinjava ulagače.

Na skupu u Ohiou u srijedu Trump je zatražio od GM-a da ponovno otvori svoju tvornicu u toj državi i da obustavi planove o ulaganju 2,65 milijardi dolara u dvije brazilske tvornice u Sao Paulu.

>>Evo koliko biste zaradili da ste 2009. uložili u Coca-Colu

Ima i dobrih vijesti

No, ima i nekih dobrih vijesti za kompaniju. Dobit u četvrtom tromjesečju, objavljena u veljači, premašila je očekivanja Wall Streeta zahvaljujući povećanoj prodaji kamiona. Cadillac je, na primjer, “u cijeloj prošloj godini bio gotovo 20 posto bolji u usporedbi s prethodnom godinom dok je cijelo tržište bilo u padu“, istaknula je Dhivya Suryadevara, glavna financijska direktorica GM-a u izjavi za CNBC. “Usredotočeni smo na ono što možemo izvršiti.“

U veljači je kompanija najavila da planira zaposliti dodatnih tisuću radnika u tvornici kamiona u Flintu u Michiganu. Najavili su da će pri zapošljavanju dati prednost bivšim zaposlenicima GM-a koji su otpušteni negdje drugdje.

U petak (22. ožujka) je pak General Motors objavio da će investirati 300 milijuna dolara u novu Chevroletovu tvornicu električnih vozila u Orionu u Michiganu. U tvornici će se otvoriti 400 novih radnih mjesta. Riječ je o dijelu šireg plana u okviru kojeg GM u svoje američke tvornice planira uložiti 1,8 milijardi dolara, otvoriti 700 novih radnih mjesta te podržati sadašnjih 28.000 zaposlenih u šest saveznih država. Započelo je i zaprimanje narudžbi za električne bicikle te razgovori o ulaganju u Teslinog rivala Riviana.

“General Motors je u 2018. ostvario značajnu dobit u vrlo nestabilnom okruženju“, poručila je izvršna direktorica kompanije Mary Barra u priopćenju. Dodala je da će “donositi hrabre odluke o transformacije autoindustrije i ostvariti značajnu vrijednost za dioničare”.