HPB: Kvartalna operativna dobit 74 mil. kuna, neto dobit 40 mil. kn

Neto prihod od kamata pao je za tri milijuna kuna, na 135 milijuna kuna, dok se neto prihod od naknada i provizija zadržao na prošlogodišnjoj razini, oko 42 milijuna kuna

23
HPB Hrvatska poštanska banka

Hrvatska poštanska banka (HPB) u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je operativnu dobit od 74 milijuna kuna te neto dobit od 40 milijuna kuna. Operativna dobit veća je u usporedbi s istim lanjskim razdobljem za 5 milijuna kuna, odnosno za 8 posto, dok je neto dobit porasla za oko 5 milijuna kuna, odnosno za 14,5 posto, navodi se u financijskom izvješću objavljenom putem Zagrebačke burze.

“Veća operativna dobit rezultat je mjera smanjenja troškova pokrenutih u 2020. godini i manjih troškova osiguranja pasive”, navodi u objavi Hrvatska poštanska banka.

Operativni prihodi su u odnosu na prvi kvartal prošle godine manji za četiri milijuna kuna te iznose 191 milijun kuna, dok su operativni troškovi smanjeni za 9 milijuna, na 116 milijuna kuna.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 49 milijuna kuna, što je 10 milijuna kuna više no u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihod od kamata pao je za tri milijuna kuna, na 135 milijuna kuna, dok se neto prihod od naknada i provizija zadržao na prošlogodišnjoj razini, oko 42 milijuna kuna.

“Neto kamatni prihod je u blagom padu ponajviše zbog prilagođavanja kreditnog portfelja sukladno covid-19 pandemiji, to jest rastu subvencioniranih kredita stanovništvu i transakcija podržanih od strane države s nižim kamatnim stopama te smanjenim kreditnim aktivnostima gospodarstva i malih i srednjih poduzeća”, navodi se u komentaru HPB-a.

Imovina banke u prvom tromjesečju porasla je za 1,06 milijardi kuna i na dan 31. ožujka 2021. godine iznosila je 26,6 milijardi kuna.

Bruto krediti porasli su za 156 milijuna kuna, na 16,4 milijarde kuna, dok su depoziti povećani za 733 milijuna kuna, na 21,9 milijardi kuna.

Prema konsolidiranog izvješću HPB grupa, koju uz matičnu banku čine društva HPB Invest te HPB-nekretnine, ostvarila je neto dobit od 40,6 milijuna kuna.

HPB Invest ostvario neto dobit u iznosu 195,1 tisuću kuna, a HPB-nekretnine 107,7 tisuća kuna.

>>HPB nudi građanima uslugu obrade inozemnih čekova

>>HPB za korisnike APN-a uvodi i poseban nenamjenski kredit